Черна лента, бяло кино: Балкански филми за душата

Когато става въпрос за Балканите, човек няма как да не си помисли за бурни и драматични емоции, силно любене и още по-силно мразене, ракия, салата, ритмична музика и тук-там някоя и друга псувня.

Този образ на дивите балканци е толкова устойчив, колкото и албански бункер, строен по времето на Енвер Ходжа. Но нека сме честни - не е като да няма причини за съществуването му.

Балканите винаги са били вратата на Европа към Ориента, кръстопътят на различните народи и място, наситено с много история и още повече истории. И ако за някои това е най-дивата част на континента, то за други полуостровът е най-романтичната.

Кръстопътят на Балканите продължава да съществува и днес - между Запада и Изтока, между прогреса и старите нрави, между опитите за мир и кръвните вражди. Тук всичко е въпрос на лична чест.

И тази специфична балканска емоционалност се прехвърля и върху филмите, които се правят на полуострова. Те са заредени с чувственост, смразяваща болка и сладко веселие - смешни и тъжни, груби и трогателни.

Така че нарежете салата, изстудете ракията, сложете някой удобен анцуг и се пригответе за балкански филми. В галерията можете да видите някои наистина добри заглавия на балканското кино от началото на новия век.

Новините

Най-четените