Нарочно ли има расизъм в рекламите

Последната година сякаш беше пълна с новини за това как дадена реклама е била спряна заради обидно и расистко, сексистко и т.н. послание. От H&M и тяхната реклама със "закачливия" суичър на малкото черно момче, на който пишеше "Аз съм най-готината маймунка в джунглата", до актуалните брожения срещу рекламата на нискокалоричната бира на Heineken, определена от музиканта Chance the Rapper като "ужасно расистка".

Самият слоган на рекламата е "Sometimes, Lighter is Better" - "Понякога по-лекото е по-добро". Въпросът е, че тук може да се получи игра на думи тъй като lighter може да се преведе и като "по-светъл", а в самото видео бутилката с новата бира на Heineken минава покрай няколко чернокожи актьори, за да стигне до далеч по-светлата жена на бара.

Вълната от гневни коментари се събра бързо и компанията се видя принудена да изтегли рекламата си, поднасяйки извинения към всички засегнати и обещавайки да вземат под внимание обратната връзка за бъдещите си кампании.

А списъкът със спрени реклами заради расизъм расте. Dove трябваше да се извинява за серията си от снимки, в които чернокожи жени използват сапун на компанията и след това стават бели. А Paddy Power - сайт за залагания на спортни събития, беше порязан заради картинка с боксьора Флойд Мейуедър и послание: "Винаги залагай на черно".

Последният случай с Heineken и последвалата реакция на Chance the Rapper доведе и до неговото изказване, че брандовете "целенасочено поставят расистки елементи в рекламите си, за да могат да получат повече видимост".

Дали това е така обаче?

Според някои да. Пол Макензи-Къминс, управляващ директор на агенцията Clearly PR Marketing and Communications, смята, че някои марки действително използват расови елементи, за да привлекат вниманието на хората.

"Хората, които работят в рекламните агенции, са умни. Те са много квалифицирани, имат огромни бюджети и са под непрекъснат натиск за повишаване на популярността на брандовете на своите клиенти. Това е свръхконкурентен пазар и досега никога конкуренцията не е била толкова ожесточена. Те трябва да направят нещо, за да бъдат видяни и чути", смята той.

Тук обаче не влиза само расизмът. Тук са нарочни заигравки с твърде сексуализираните послания, за които се знае, че ще влязат в новините. Всяка подобна "болна" тема на обществото може да бъде експлоатирана по този начин. Расовите предразсъдъци обаче остават все още тема №1 в това отношение.

Пол е в рекламата от 11 години и според него този подход в крайна сметка вреди на репутацията на марката, която се рекламира, нищо че посланието стига до максимален брой хора.

"До известна степен Chance е прав за това, че е рекламите са умишлено провокативни и се опитват да достигнат новинарските заглавия. И работи за това отношение", смята той.

Според него обаче подобна стратегия може да навреди по-сериозно на репутациите на марките, отколкото самите те съзнават.

За това говорят и данните. От 2013 г. насам само във Великобритания са подадени 2396 оплаквания за расистки послания в общо 956 реклами. От тях 12 случая са разгледани от британския регулатор и в 10 от тези случаи органът се е изказал в полза на жалбоподателя.

Според други обаче не може да се говори за подобно нещо и нарочно пускане на елементи в рекламите, които да се възприемат като расистки.

Куби Спрингър е основател на световната брандинг агенция She Builds Brands и работи с клиенти като L'Oreal и наградите "Мобо".

По нейни думи въпреки че рекламите се разглеждат от много хора, преди да станат достъпни за публиката, "липсата на разнообразие" в рекламните агенции означава, че някои неща могат да бъдат пропуснати.

"Не бих стигнала дотам, че да кажа, че марките правят невинни грешки, но също така не бих се съгласила и с Chance the Rapper, че рекламните агенции са умишлено расистки", казва Спрингър.

Според нея разнообразието в самите рекламни агенции е от ключово значение, че да не се стига до такива грешки. Така тя вярва, че етническото, полово и сексуално многообразие по мениджърските позиции в рекламата е крачката, която може да помогне за избягването на подобни проблеми.

Специално за Великобритания думите й се подкрепят и от статистиката. Изследване от 2017 г. показва, че в рекламните агенции само 12.9% от служителите идват от чернокожи или семейства от други етноси.

Това се подкрепя и от инициативата на Сара Дженкинс, главен маркетингов директор на рекламната агенция Grey London, която залага на формирането на отдел, който се занимава с това да преценява дали рекламите няма в крайна сметка да засегнат някоя част от обществото.

Тя се съгласява с мнението на Куби Спрингър, че в рекламните агенции многообразието действително липсва и затова някои "проблемни елементи" минават под радара.

Ролята на екипа, който тя е формирала, е да не позволява това да се случва.

Според нея причината за добрата им работа не е толкова в страха да не се сбърка и да се пусне нещо неправилно, колкото в самото многообразие от идеи, които се пораждат в процеса на работа от различните хора.

Каквито и обаче да са причините, темата за засегнатите от реклами хора става все по-наситена и всеки нов пример предизвиква вълна от коментари - за и против.

Това показва много повече проблем в самите общества, отколкото проблем на рекламата. Защото е видимо, че реакциите по темата за расизма стават все по-остри и темата е наистина болезнена в последните няколко години, особено в страни като САЩ, Франция, Великобритания и др.

Така че действията срещу расизма е рекламния сектор са просто третиране на симптом, който може дори да не е истински. Много по-важно е този въпрос да бъде изчистен в самото общество - и от двете страни на барикадата, която темата за расата чертае.

#1 @Ruslana 29.03.2018 в 20:58:32

Оф, вече прекаляват с това търсене на расизъм дори в съвсем безобидни неща. "Бдителни" граждани са открили расизъм дори и в опаковката на зърнени храни. На нея има нарисувани различни царевични зърна, които правят разни неща, обаче при стрателно оглеждане на всяка рисунка, се вижда, че белите зърна се забавляват или спортуват, а единственото кафяво зърно чисти с някаква машина. И според "бдителния" гражданин това е расизъм и дискриминация. Направо паднах, като го прочетох: https://twitter.com/saladinahmed/status/922840667277135872?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.elfinanciero.com.mx%2Fmundo%2Fkellogg-s-redisena-empaque-de-corn-pops-por-queja-de-racismo Баси дивотиите.

#2 Уточнител 29.03.2018 в 21:01:07

ПЪТЯТ КЪМ АДА ВИНАГИ Е ПОКРИТ С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ. затова и левичарската политкоректна тоталитарна идеология се въвежда в обществото под претекста за "справедливост и толерантност". Но целта е премахване на свободата на словото, унищожаване на семейството и създаване на тоталитарна система за тотален контрол върху обществото. Също както се получи при установяване на комунизма. Само, че политкоректорите (т.е. техните ударни отряди: феминистки, вегани, мултикултуралисти, ЛГБТ и т.н) са по-опасни от класическите тоталитарни идеолози на комунизъм, националсоциализъм и фашизъм, взети заедно!

Новините

Най-четените