Питането на Брюксел за записите още не е стигнало в София

Още не е получено официално писмо от Брюксел с искане за разяснения около разпространените в публичното пространство записи на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде БТА.

Естествено е, че в съвсем кратки срокове ще бъде отговорено, каза той след церемонията на летище "София" по представянето на три нови хеликоптера за Главна дирекция "Гранична полиция", в която участваха също премиерът Борисов и военният министър.

От 17 януари два от хеликоптерите ще бъдат пребазирани в базата "Безмер", с което ще влязат в разпределението за въздушно наблюдение на външната граница с Турция.

Говорителят на ЕК Марк Грей съобщи вчера по БНР, че българската прокуратура трябва да установи дали записите са законни или не, а ЕК "иска повече информация от правителството, за да установи фактите" и се интересува от случая, защото "следи отблизо развитието в ДАНС".

Това, което излезе в публичното пространство от вчерашното изказване от ЕК, е дали в България използването на специални разузнавателни средства става със санкциите на съдия, разтълкува искането Цветанов. Да, в България всички използвани специални разузнавателни средства са с разрешение на съдия, заяви той. Вътрешният министър отбеляза, че е важно да се уточни  дали записите, които се тиражират в публичното пространство, са нерегламентирани и са от частни институции. 

Цветанов посочи, че в последните години технологиите напреднаха много и има възможност частни структури, част от организираната престъпност, да купуват техника. Не можем да контролираме този процес към настоящия момент в пълния обем, там, където има необходимост и информация, че има подобна техника, тя се изземва. Но това не е толкова елементарен процес, коментира Цветанов. Той постави въпроса "как и по какъв начин се контролират мобилните оператори в България".

Николай Младенов: Целта е да се забави приемането ни в Шенген

По Дарик радио министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че скандалът с разпространените записи цели да забави приемането на България в зоната "Шенген" и е "реакция на сили,  които от години наред се обявават срещу реформата, срещу подредбата в съдебната система и срещу ясните правила и вижда, че тяхното време изтича".

"Влизането на България в Шенген означава край на свободата за престъпниците и увеличаване на свободата за хората, които искат да се развиват норално. Промените в законодателството, които дават по-голяма прозрачност на плащанията, изземването на имущество, прекъсването на обвързаности от миналото, притеснява онези, които стоят в сянка и искат да контролират нещата в България", каза Младенов.

При размерите на шума, който случаят придоби в България, е редно и Европейската комисия да бъде инфомирана за мерките, които са предприети, каза министърът на външните работи. Младенов подчерта, че най-важното е прокуратурата да установи "дали тези информации са валидни, дали са правени регламентирано или не, дали са фалшиви или не" и за това също ще бъдат информирани чуждите посланици у нас.

Новините

Най-четените