Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да взривиш интернета с касовата бележка от кръчмата

Вече няма никакъв смисъл в това Снимка: iStock
Вече няма никакъв смисъл в това

Коя е най-голямата забележителност в Банско?

Къщата-музей на Никола Вапцаров, ще ми подскажат едни. Други ще добавят и Стария град на курорта. Църкви, музеи, паметници, връх Вихрен, ще започнат да изброяват трети. Но не.

Най-голямата забележителност в Банско са касовите бележки от ресторантите. Същото може да се каже за касовите бонове от де-що има по-скъпо заведение, плажен бар или механа, оформена като перфектния капан за чужденци.

Да си снимаш касовите бележки, за да цъкат останалите колко е скъпо, доскоро беше донякъде разбираемо.

Преди няколко години телешки рибай не се намираше дори и в близката месарница и не всички осъзнаваха, че е нормално да струва има-няма стотина лева порцията. А цени като 40 лева за лазаня, още толкова за спагети "Карбонара" и 20 лева за Тирамису ни звучаха като пладнешки обир.

Ресторантите на свой ред услужливо криеха менютата си като национално съкровище и разчитаха на елемента на изненадата. Сядаш и - изненадаааааа - 35 лева за семпла шкембе чорба!

Затова и снимането на касовите бележки от страна на шашардисаните от цените клиенти беше разбираемо. В подобна ситуация да предупредиш останалите да внимават с конкретното заведение си е благородно дело. Оправдан беше и народният гняв, който намираше набъбналите цени за прекалени.

Бяха мнозинство и по-скромните ресторанти, и хората, които искрено вярваха, че сумите, които се искат за засукани и далеч не толкова засукани ястия, са безумие. И никой нямаше за цел да се фука.

---

Какво е искал да каже авторът в италианския ресторант? Ето какво:

---

В наши дни обаче да заснемеш касовата си бележка "от скъпото" и да я пуснеш из социалните мрежи си е чиста форма на хвалба и нищо повече.

Един шумен крясък "Вижте ме къде съм бил и как платих 90 лева за пилешко бутче!".

Понеже ако самият ресторант срамежливо крие не особено срамежливите си цени, то със сигурност опарени клиенти са побързали да напишат тук и там отзиви и да споменат, че вечерята е била солена. Но не в кулинарен аспект.

При повече късмет все пак някоя жълта медия ще препечата касовия бон и ще трупа коментари, по-нелепи и от самата снимка. Например онези, които настояват държавата някак си да наложи таван на цените или, цитирам дословно един възмутен господин от Facebook - "закон за надценките".

Или другите, които много държат да надцакат фукнята с фукня и да обяснят, че са били еди-къде си из Европата и, ако искате да знаете, там бирата не е 14 лева, а е 7 евро.

И ний сме дали нещо на света, но това със сигурност не са шокиращо скъпите заведения.

Касовите им бележки отдавна не "взривяват интернета", камо ли "буквално". Далеч по-интересно ще е да снимате самия рибай стек, за да преценим останалите заслужава ли си десетките левове за порция.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените