Австрия и Русия - единни за "Южен поток"

Спирането на „Южен поток" е обикновена конкурентна война, в която се използват и политически средства. Това каза руският президент Владимир Путин във Виена след среща с австрийския си колега Хайнц Фишер. Според него САЩ се опитват да провалят проекта за газопровод "Южен поток", който трябва да доставя газ за Европа, като заобикаля Украйна.

Австрийската компания OMV и руската "Газпром" вече подписаха договор за изграждане на австрийската част от "Южен поток". Австрия е твърд защитник на проекта, оспорван от Европейската комисия.

"Ние не споделяме философията, че страни членки на НАТО - България и Унгария, могат да участват в проекта "Южен поток", а Австрия не може, макар че от общо 1500 км 50 км ще минават през австрийската територия", заяви Владимир Путин и твърдението му беше подкрепено от австрийския му колегфа.

"Южен поток", разбира се, се прави с условието, че ще бъдат спазени правните основи на Европейския съюз. Но това касае всички участници в проекта, не само Австрия", заяви Фишер.

Шефът на австрийската компания OMV Герхард Ройс също защитава сделката с "Газпром" за строителството на газопровода.

"Природният газ не бива да бъде използван като политическо оръжие, казва Ройс в интервю за националната австрийска телевизия. Аз успях да уредя газопроводът да стига до Австрия, вместо до Италия, което повишава енергийната ни сигурност. Що се отнася до спазването на европейското законодателство, трябваше първо да се постигне съгласие за строителството на австрийската отсечка на газопровода, след което заедно с "Газпром" ще се водят преговори с Европейската комисия. За нас е немислимо да не спазим европейското законодателство".

50-километровата отсечка на "Южен поток" на австрийска територия ще струва 200 милиона евро.

#2 Govedo13 25.06.2014 в 09:40:28

Тъпо но факт.

#3 Georgi Rangelov 25.06.2014 в 10:20:32

"За нас е немислимо да не спазим европейското законодателство". Йотингер точно за това се бори - да се спазва европейското законодателство. Тук няма разминаване между австрийското правителство и ЕК, няма причина за наказания. Впрочем България не е наказана заради "Южен поток", а заради нарушения по усвояването на еврофондовете.

#5 Оня Дето Го Трият 25.06.2014 в 11:35:49

Кво си се разпеняваил бе, Бойчев? ОМВ, Газпром и Путин ми е ясно защо искат да строят на всяка цена. Кажи ми ТИ лично какво печелиш от тоя Южен поток, та се пенявиш тука? Отичсления ли ще ти плащат, през двора ли ще ти минава? ТИ ЛИЧНО каква полза имаш ?

#6 Georgi Rangelov 25.06.2014 в 11:48:21

Ако доведем проекта до край напук на ЕК може и до съд да се стигне. Засега няма причина да се започва дело, след като всичко може да се реши с диалог. А нарушенията са очевидни, просто трябва да сравниш изискванията на Третия енергиен пакет (често цитирани и в този сайт) с условията в договорите с Газпром.

#7 Rodrigo Diaz de Vivar 25.06.2014 в 11:56:14

Ползата е, че се избягва ситуацията, страна отдалечена на един континент и един океан да държи кранчето на половин Европа. 'Щото само това ни остава, САЩ и Украйна да се цункат по устенцата и да им гледаме сеира. И то, ако само ще го гледаме, нейсе. Ама и ще им го и търпим. Европейците имам предвид.

#8 Оня Дето Го Трият 25.06.2014 в 12:26:45

Ти какво имаш против САЩ, нали си американски гражданин?

#9 pepe 25.06.2014 в 12:40:13

Това, което тази статия всъщност казва Бойче, е че австрийското правителство е преминало от позиция на несъгласие да се строи този газопровод, към принципно съгласие при условие, че се спазва европейското законодателство.

#10 John Smith 25.06.2014 в 12:42:32

Оня , то аз съм български гражданин пък не одобрявам българското правителство, кво чудно има

#11 dedo adji 25.06.2014 в 12:56:25

Марко и той си потърсил правата по закон, но с една тояга му обяснили, че законът е писан ЗА КОН, а не за магаре. Бойчев, нашите дупетати в Брюксел нямат не капка, а молекула достойнство. Сега Йотингер ще наказва България за неудобното положение, в което изпада. Дядо ви хаджия от един месец ви казва, че потокът ще се строи. Само да не го отклонят през Румъния.

#12 pepe 25.06.2014 в 13:14:58

За какво ще я наказва бе дедо, я обясни. За това, че се е съгласила да се съобрази с европейското законодателство? А някой друг, освен България някога казвал ли е, че няма да се съобразява с него?

#13 pepe 25.06.2014 в 13:19:42

ЕС наказва /вече бяха блокирани няколко програми/ България за това, че се опита да заобиколи общностното законодателство заради интересите на Русия /поне никой не разясни какви са интересите на България да се строи и използва газопровода по този начин - от руски фирми и да се използва пак само от такива/.

#14 dedo adji 25.06.2014 в 13:28:06

Пепе, за обяснение питай Йотингер, аз не мога. Например за връзки със нежелани руски олигарси. Нищо, че те имат офиси в Лондон или Франкфурт. Когато почиват на Св. Влас, България е виновна. Могат да се намерят причини при желание. От самото начало беше ясно, че потокът ще се строи, защото е нужен на Европа. Ама искаха хем газ, хем да натрият носа на Путин. И сега, за да се измъкнат без много срам от неудобното положение трябва да натрият носа на Орешарски. На него не му пука. А на мене ми е обидно за България.

#15 pepe 25.06.2014 в 13:53:50

Никой не може да забрани на руските олигарси да имат офиси в Лондон и Франкфурт, освен ако срещу тях не бъдат гласувани от Европейския парламент /в някой случаи наложени от Комисията/ специални мерки. Това е демокрация дедо. И няма никакво неудобно положение, от което да се измъкват. Ако се строи, то ще е съобразено с европейското законодателство - това е сигурната част /макар да съм склонен да мисля, че и това условие си има "цена" и може да се заобиколи ако Русия я плати/. Всичко останало е още въпрос на преговори и убеждения. Голямата грешка на България беше, че твърде лесно и твърде рано прие твърде неизгодни руски условия. С това се вкара в ситуация, в която при всички положения малко или повече ще изгуби /дано да е главно политически престиж - него и без това го нямаме/.

#16 Rodrigo Diaz de Vivar 25.06.2014 в 14:15:43

Оня Дето Го Трият "Ти какво имаш против САЩ, нали си американски гражданин" Съм. И против САЩ нямам нищо. САЩ и конкретна политика на САЩ не са едно и също нещо. Тази държава затова е силна. Защото така са възпитани, че да не гледат като путьовци този от телевизора, а да го посочат когато е гол. На тебе това ти е проблема, да се изявя и аз като социолог. Ти си еманация на "българщината" [в крайно отрицателния аспект на това клише]. Плюят те, серат върху тебе, грабят те, но ти си повтаряш своето: "Този от тАлАвизора използва сложни думички, аз не ги разбирам, но това значи че е умен и мисли и заради мене."

#17 Оня Дето Го Трият 25.06.2014 в 14:26:27

"...Плюят те, серат върху тебе, грабят те, но ти си повтаряш своето: ..." Съгласен съм, точно това е проблема - плюят те, дерат ти три кожи, карат те да плащаш непосилни проекти за да печели някой друг, но ти си повтаряш своето: Ще строим и Южни потоци, и Белене-та, и 7-ми блокове.... Иначе няма пари за един отводнителен канал във Варна да си направят и измря сума ти народ, но в същата тая Варна има милиарди да се закопаят в чужд проект. 3 милиарда за Южен поток има, но 300 хиляди за едно каналче няма. А тука сте отворили едни усти сякаш тоя проект е ваш личен, а не на чужда държава. Хайде това ми обасни.

Новините

Най-четените