Най-солидният аргумент срещу брака

Преди няколко години гаджето ми и аз си дадохме обет. "Нека да си обещаем никога да не се женим," казах аз, а той се съгласи.

Миналата седмица станахме свидетели на ожесточени насърчения в медиите хората да се женят млади; авторката на един особено коментиран текст по темата в Slate Джулия Шоу заяви, че "благодарение на това, че е сключила брак на 23 години, тя и съпругът й понастоящем се радват на неповторима връзка".

Аманда Маркот пък контрира, че ранните бракове често водят до ранен развод. Нейното заключение е, че "ако той е достатъчно добър да се ожени за вас, ще ви изчака, докато станете готови за тази крачка".

След 8 години връзка, най-голямата крачка, която сме направили с гаджето ми, е да си направим пръстени, на които е инкрустирано "до теб, но не и за теб". Това е нашата представа за "и заживели щастливо до края на дните си" 

Ала обяснението, че всички "добри" връзки завършват с брак, не е ограничено единствено до Маркот и Шоу. Последната цитира проучване, според което едва 40% от несемейните хора искат да запазят статуса си.

Междувременно, все по-малко двойки сключват брак. Доклад на Националния център за здравна статистика в САЩ разкрива, че 32% от двойките изцяло пропускат брака (48 на сто от жените на възраст между 15 и 44 години споделят, че "първият им съюз" е съвместно съжителство, а не брак.)

"Съвместното съжителство е обичайна част от формирането на семейства и служи както за стъпка напред към брака, така и за негова алтернатива," посочва докладът.

За тези хора, които виждат брака по-малко като връзка, която скрепява двама души и повече като връзка, която ги ограничава, отказът от това обвързване е изключително важен за здравословната връзка.

Подобно на всяка институция, бракът си има правила. Именно тези правила - неизказаните социални норми, както и правно обвързващите такива, притесняват мен и приятеля ми и ни карат да се чувстваме застрашени. Да вземем например очакването, че мъжът е глава на семейството.

Един от най-добрите приятели на гаджето ми наскоро ми каза, че го "насилва" да ми предложи брак, сякаш и сама не мога да му предложа, ако толкова много искам да сключа свещен съюз с него.  

Но моят приятел така или иначе не иска да прави това

"Вече никога няма да бъде само Крис, а винаги ще сме Крис и Сорая", казва той за живота след брака. И е прав. С настъпването на брака, идентичността на двамата партньори изведнъж се слива - няма съпруг без съпругата и обратното. За двама души, които са се влюбили един в друг именно заради своята индивидуалност, пожертването на това разграничение би било пагубно.

Вероятно не би било искрено да обсъждам позицията си за брака, без да спомена, че и гаджето ми, и аз вече имаме по един развод зад гърба си. Когато се сетиш за очевидната лекота, с която никога женените Джони Деп и Ванеса Паради се разделиха след 14-годишна връзка, изглежда, че раздялата е далеч по-лека и безболезнена за хората, които никога не са сключвали брак.

Да не споменаваме, че напрежението при всеки спор е по-малко и тогава не си мислите, как скандалите ви приближават до развода. 

Но една от основните причини, поради която бракът не е важен за нас, е, че вече се чувстваме предостатъчно свързани

Да сложиш пръстен на някого не само  е излишно, но е и ограничаващо. Нашата връзка не може да бъде символизирана от 20-каратово копие на пръстена на Кардашиян. Както Опра Уинфри заяви през 2005-а в отговор на въпроса защо тя и партньорът й от 27 години никога не са се оженили: "Едно парче хартия не може да определи живота ми". Нито пък един пръстен може да определи една връзка.

#1 koce 13.04.2013 в 15:34:15

Още една стъпка към антиморално общество А общество без морал е обречено Съжителство без брак е живот без носене на отговорност - мечта за всеки мързелив егоист Крайния резултат е демографска и морална криза,

#3 g00mba 13.04.2013 в 20:53:36

Мноооого зависи. Съжителството без брак идва много добре на хора, които действително са безотговорни. Онези, които са отговорни - на тях всъщност им е все едно дали в брак или без брак и избират онова, което смятат за по-удобно. За мен бракът е по-лесното и удобното и към днешна дата всякакви положителни или отрицателни последици от поддържането на връзка между мъж и жена са по-добре уредени, когато има граждански брак. В това число раждане и отглеждане на деца, покупка и продажба на движимо и недвижимо имущество, болест, смърт и т.н.

#4 Блуждаещ читател 13.04.2013 в 21:02:38

Цялата паплач, брачни консултатнти, брачни индустрии(дрехи обувки аксесоарии тн) Фотографи, бракоразводни адвокати, сватбени кредити... А бе всичката тая идиотия трябва да бъде погребана. Бабите да си умират от любопитство, кой взе нащо Ленче. Сериалът е в нас и ние сме в сериала

#5 koya sam? 13.04.2013 в 23:18:54

Всичко е индивидуално. Но е добре да се поизчака известно време с брака, че да се види могат ли да съжителстват заедно тези двама, след като поутихнат хормоналните страсти За мен лично, която знам що е това брак, в една следваща връзка не бих държала на "подписа на листа хартия". За мен по е важно какви са чувствата един към друг, дали ни е добре да сме заедно, разбираме ли се. Ако това го няма, никакви подписи няма да ме задържат

#7 Lil B The Based God 14.04.2013 в 12:01:00

"Свободата е най-висшата ценност. Любовта и обвързването са глупости." каза модерната и независима жена и отиде да лапа на полвината град, така де да използва свободата си.

#8 g00mba 14.04.2013 в 17:19:28

Lili Sapunova | 14.04.201310:08 Бракът е измислена и остаряла институция. Свободата е най-висшата ценност. Любовта и обвързването са глупости. Петгодишните деца знаят, че имат пълната свобода да се напикаят в гащите, но тя върви с мокро дупе и подигравки от другите деца. Смени си обкръжението, тези твои приятел(к)и-травестити не ти дават добри съвети

#9 lord_slim 15.04.2013 в 00:13:39

Хората не се женят,защото нямат пари,другото е ала-бала.

#11 explorer 15.04.2013 в 10:02:00

Май-май, не видях никъде да се определя какво е брак. Та затова и статията, и коментарите, са далеч у лЕво. Бракът е съюз м/у мъж и жена благословен от Бога. Този съюз е със статут на завет с произтичащите от това права и отговорности. Бракът по същество е връзка, но далеч не е само това, всъщност той е символ на завета, който Господ прави с Църквата си. Подобно на повечето традиции и обичаи, бракът почти се е изпразнил от съдържание през годините и в наши дни е просто правно дефиниран съюз, претендиращ за определени (исторически наследени) привилегии. В този си вид, бракът е обект на всевъзможни критики и закачки, но лишен от заветната си основа на вяра в Бога, вече говорим за бизнес начинание и индустрия, а там аргументите са други.

#12 lele male 15.04.2013 в 10:16:55

Два любими момента от един любим филм: http://www.youtube.com/watch?v=GU9Z4i245Q4 http://www.youtube.com/watch?v=GU9Z4i245Q4 I feel it in my fingers. I feel it in my toes. Нищо друго няма значение... http://www.youtube.com/watch?v=TQQ6SfPZggw

#14 mima 15.04.2013 в 11:34:30

Аз лично в съвремието не виждам абсолютно никаква разлика между бракуваните и живеещите на семейни начала. Може би като най-значима разлика да се отбележат снимките с голяма бяла рокля и толкова. Статията е пълна с предрасъдъци и суеверия. А когато живееш 5 години с някой, така или иначе губиш индивидуалност и хората винаги ви навързват като Куку и Пипи (не питат имате ли хартийка с подписи или не). Така да се каже и преди брака и след брака, все е същото.

#15 delight 15.04.2013 в 12:06:37

Я да видим кой е прекалил с романтичните американски филми? Това е цяла индустрия – сватби, шаферки, ергенски партита, пръстен с диамант (задължително), купища подаръци, предбрачен договор, брачен консултант, адвокат .... Няма да се жените ли? Я марш веднага! Колко народ се храни от тези сватби? Темата за сватби/ съжителства е повече от нелепа. Колко пъти някой ви е питал дали сте сключили брак? (Изключвам бюрократичната машина) Лично аз не се интересувам от това когато се запознавам с хора. Също така не виждам причина да споделям това, нито пък да се обяснявам. Хайде бе! Я да дойде някой да ми наднича под чаршафите, че да види кон боб яде ли

#16 паяка 15.04.2013 в 12:39:48

15 delight | 15.04.201312:06 "Колко пъти някой ви е питал дали сте сключили брак?" Всеки път, когато влезеш в родилно отделение питат това, Дилайт.

#17 паяка 15.04.2013 в 12:45:32

В документите на несемейните пише : "non-marital child ".

#18 gothic 15.04.2013 в 12:46:28

Искам да видя всичките "модерни и без предразсъдъци" люде, които толкова енергично ритат против брака, да се замислят какво става при внезапна смърт на партньора.

#22 скучко 15.04.2013 в 16:08:44

В края на сватбеното празненство младоженците се прибират в дома на свекъра и свекървата и се приготвят да се оттеглят за първата брачна нощ. Притеснена и умилена свекървата дръпва настрани булката и й шепне: - Дъще, толкова сте младички и двамата, моят син пийна повечко днес, знам ли дали ще направи нещо от първия път... Моля те, кажи ми на сутринта какво е станало! Изчервявайки се, булката отговаря: - Ама, мамо, то сутринта пред тебе, пред татко, пред бати, ...как ще ти кажа такова нещо?! - Ами добре тогава, ако се е получило нещо, няма да ми казваш "Добро утро", ами ще ми кажеш "Привет". Така става ли? Съгласила се булката. На сутринта излиза, усмихва се на свекървата и и казва: - Мамо, привет, привет, бонжур, привет и мараба!

Новините

Най-четените