Майчинството в България ни връща 150 години назад

Брей, майчинството във Великобритания ги връща само 50 години назад, докато у нас - връщаме се, драга г-жо Ребека Ейшър, с век и половина назад!!! Радвайте се, че живеете в европейска страна и не може да си представите какво е да си майка в България. Няма да "мрънкам", имам се са силна във физическо и психическо отношение жена, но майчинството наистина бе изпитание за мен.

Радвайте се, че не живеете в България, където мъжете, дори и при най-голямо желание, не могат да осигурят прехрана на 3-членно, камо ли 4-членно семейство. А майките се налага да се лишават дори от храната си, за да може детето им да е нахранено и да има прилични дрехи и обувки.

Радвайте се, че мъжът ви е британец, а не българин с турски манталитет. Свикнал, като се прибере, да му е сервирано, чистичко, спокойно и вместо да помага в отглеждането на детето, на него трябва да му се обръща внимание като на "пашата" в семейството.

"Споделено майчинство" и "ангажирани бащи" - такова нещо е смешно да се изрече дори у нас. То е срамно за мъжа, глава на семейството - да помага вкъщи, значи да върши женската работа, това е абсурд. А като го попиташ защо "главата" на семейството не може да осигури дохода за месеца, то вече е друго нещо. Отговаря се: "Изкарай ги ти, щом можеш!"

Мъжете ни хем са горди, хем са пълни нули в осигуряването на финансова стабилност. Съветите на мнооого изстрадали жени твърдят: Внимавайте, не сривайте самочувствието на мъжа си, че може да му докарате стрес, болести и въобще съвсем да го сринете. Пазете мъжа, като ценност, обръщайте му внимание.

А стресът на жената, която трябва като истински икономист да "връзва бюджета", да съкращава разходите, за да се издържи месеца с наличните финанси, без да се взима заем. Жените сме по-издръжливи на стрес, това и психолозите го потвърждават.

Радвайте се, че можете да си наемете гледачка, дори да е за няколко часа седмично, или пък чистачка, да речем веднъж месечно. В България такъв лукс малко жени могат да си го позволят и затова сме все изнервени, все грозни и уморени. Лукс е да се ходи на фризьор, на аеробика или фитнес, лукс е да отидеш в мола. Какво говорите, не бях ходила 3 години на кино!

Купувах си дрехи от хранителните магазини, Бог да ги поживи, че пускат в продажба отвреме навреме и някои дреха! За уикенд без децата въобще не става дума - това е суперлукс. Българките сме от по-долно потекло, не сме като европейките - чистим, готвим, перем, някои дори и без перални, какво да говорим за модерните миялни.

И това с деца на ръце, сторъкият "Шива" пасти да яде, не може да се сравнява с истински яките българки. Не ходим на почивки, нито по заведения, не се фризираме, не се... нищо не правим за себе си. Жертваме се, без да сме искали и без да го мислим! Обществото го изисква от нас, без да го знае и без да мисли!

Радвайте се, че не ви дискриминират постоянно. На майка с бебе в магазин или където и да е другаде на обществено място в България, се гледа като на идиотка, повела детето си, за да пречи на другите. Защото то все пак реве, повръща, изпада в истерия за някоя играчка и тем подобни неприятни за гражданите неща!

Предполага се, че майките трябва да си стоят вкъщи или най-много в градинката пред блока. А те тръгнали да пазаруват, да се возят в трамвай или на ресторант!!! Брей че нахални!!!

Радвайте се, че като отидете на лекар все пак някой го преглежда, диагностицира и лекува. Тук и елементарната "спешна помощ" е ужасно трудно нещо! Стоиш с часове пред лекарски кабинет и трябва да се бориш за живота на детето си, преценявайки този лекар прав ли е, или трябва да потърся друг, дето по си разбира от работата. А по съвета на специалист от "Пирогов", трябва да се потърси трети, четвърти или пети лекар, ако се налага.

Радвайте се, че майчинството е продължило само 1 кратка година. Тук продължава 3 години, докато детето евентуално тръгне на детска градина, или ако се класира, за да тръгне на детска градина. Много майки губят работата си! Работодателят ги притиска да се завърнат  преди изтичането на 2.6-месечния период на майчинство, но пък без място в детската градина или ясла това е невъзможно!

Тогава майчинството се превръща в омагьосан кръг, от който няма излизане. Да се върнеш на работа - но гледачките взимат колкото заплатата ти, да останеш вкъщи - със сигурност ще гладувате. Детето расте и разходите растат с него, българката и да иска, не може да остане дълго вкъщи, защото прехраната лежи и на нейните плещи, тъй като "главата" на семейството не се справя с тази "свръхзадача" в България.

Ако майката си остане вкъщи, ще й се натяква, че не изкарва парите, затова и тя няма да решава как ще се харчат, че няма да пуши, например, че няма да ходи по ресторанти например. Има и такива мъже, не се преструвайте, че не съществуват! Пък дори и да не натякват, бащите се чувстват като "господари", а ние като "мижитурки" - храненици, а не равностойни партньори, които гледат децата им и се трудят повече от тях.

Майките всъщност работят 24 часа в денонощието, можеш ли да спреш да бъдеш майка, в кой момент от деня или нощта не си! Но жените са длъжни да бъдат майки, така повелява природата, психиката им и всички обществени правила, а мъжете трябва да бъдат бащи и да изкарват прехраната и това се случва в Европа, но не и в България.

Дискриминацията към жената е в самата същност на българина. Така е било и така ще бъде от векове насам. Яки сме българките, гордост е за нас да сме "български майки" в тази и във всички останали постоянни кризи в България.

Да носим мъжете си на гръб, да изхранваме семействата си, да гледаме децата си, да се грижим за всичко като майки. Виж желани и любими май никога няма да бъдем, пък и кой ли го иска от нас! След като се ожениш животът ти за света свърша, май си приличаме с арабите в това отношение. Няма кариера, няма уважение, няма любов, работи, работи, работи, а, забравих - и пази мъжа си като зеницата на окото си, той е крехък!

Искам да съм на твое място, Ребека, моля те - поне само за едно-единствено майчинство!

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 20.04.2011 в 09:27:56

Айде пак ... Поредната ощетена "майка", на която майчинството и пречи да се прибира, както преди в 04:00 от бара, да пуши по кутия и половина цигари в кафенето. Не разбрах къде е акцента в статията. В това, че ти е трудно да си майка или в това, че всички български мъже са боклуци? Не си ли се замисляла, мила авторке, че би могло точно твоя мъж да е свинския персонаж, който описваш? Дали няма други, които малко или много се различават от него? Във всяко отношение. Ти, навремето като реши да имаш семейство, къде гледа? И къде мисли? То не може и Аполон в гащите и Зевс в главата. Или ... по вероятно може, но той няма да избере теб. Акцентирай малко и върху себе си. Или, по-добре да подчертая другата особеност в България. Не е важно каква си. Важно е за каква се мислиш. Жабката няма как да е с принца. Дори и да се мисли за принцеса. Жабката ще е със жабока. А че си избрала крастав жабок е твой проблем, не на държавата или на читателите в web cafe.

#2 dsr 20.04.2011 в 09:35:14

Браво за статията! Казано много точно!! Да имаше и кой да го чуе...

#7 dannyb 20.04.2011 в 10:36:48

Господата много добре се изказаха по темата, за да обобщя междуполовите отношения в България - каквото търсенето, такова и предлагането. И имаше една много хубава поговорка - на каквото си постелеш, на такова ще легнеш. Абсолютно съм несъгласна с цялата статия.

#10 Бойко Стефанов 20.04.2011 в 10:44:00

Голям майтап е тая държава - България. Няма човек в държавата, който да не е лично и пряко засегнат от невежествената и бандитска политика. Обаче децата излизат на стачки за ваканцията. Шофьорите стачкуват за цената на горивата. Някакви хора отиват пред БНБ да протестират за някакъв закон за незнам какво си, БНБ е банка, не е парламент, но няма значение. Майки и те пишат цинични плакати, да не останат назад от общия цинизъм и те си протестират самосиндикално. днес тука, утре там. Една фалшива, нещастна държавица, в която всеки ден има някакви си протестченца, обаче като кажеш на някого: Съседе, братко, човече, госпожо, господине, ей, айде заедно да отидем пред местната власт и още повече всички заедно в София да отидем и да викаме и да сме написали едно и също. Единственото, което ни обединява всички и всички точно това искаме: ПАРАЗИТИ НА ВЛАСТТА, НИЕ ВИ НАЗНАЧИХМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТЕ, ВИЕ НИ СЕРЕТЕ НА ГЛАВИТЕ. МАХАЙТЕ СЕ ВЕДНАГА! УВОЛНЕНИ СТЕ! ПОДПИС: НАРОДЪТ, КОЙТО ВИ НАЗНАЧИ. И като кажеш на някого точно това, той веднага почва да увърта, ама много е некоректно бе, грубичко е малко, не е ли, не е ли така малко пресилено, малко така повечко, отколкото можем да си позволим. Ей така приказват хорицата и майки носят тъпашки плакати, понеже уж протестират, обаче всъщност нищо не искат, освен да си попротестират малко и после ще си се приберат вкъщи и пак все тая. Да си протестират, бе. Бойко Борисов само пита: Днеска кои са...?, а? Аааа, майките ли, да да, точно те са наред днеска. Колко дни остават до края на мандата? 900? А брау, ние сме напред с матеряла, ве колеги. Още 900 дни и ще сме извън играта и всеки с пълен джоб и дебела гуша, брао на нас. Станишев и той не вярваше миналия мандат, че ще изкара докрая, а ма ей на, хората ни помагат. Не ни тормозят, редови протестченца си праят, човешки, тихо, мирно, спокойно, евала начи. Това даже и не съм го мечтал, да ви кая. Направо го виждам, как си чопли носа на прозореца в момента Бойко Борисов и ако долу няма никой на площада, може и да умре от скука. Това е България - един огромен майтап.

#12 No name 20.04.2011 в 10:55:00

Геренова,

#13 ivorad 20.04.2011 в 11:02:59

Такова озлобено недомислие може да цръцне само на базата на минимален и строго ограничен собствен опит с "мъжете"..... В такива случаи човек разбира ролята на доброто образование и богат личен опит, като средство за отваряне на очите!

#14 Кучешко далаче 20.04.2011 в 11:11:22

Е по безмислена статия отдавна не бях чел тука. И аз съжалявам, че авторката явно е спала като е избирала, но ще се изненада, че има и друг тип мъже. Такива,които се грижат за жената до себе си, помагат и в домакинската работа и в отглеждането на децата. Просто следващия път да гледа по- внимателно като избира, защото това с квалифицирането на мъжете като такива или жените като онакива си е доста несериозно.

#17 strawsPulledAtRandom 20.04.2011 в 12:08:20

Такива комплекси скоро не бях виждал. Ти наистина живееш като животно, но за това никой не ти е виновен. Освен ако не са те сгодили вашите насила? Да не беше се женила за оня с шарените дънки и 15-годишното тунинговано БМВ, сега нямаше да плачеш и да си мислиш, че всички са като теб. Ама пък колко беше готин... този изрусен бритон, това секси мъжкарско поведение, познава се с персонала в повечето чалготеки... еххх! Не искам да те разочаровам, но тази седмица за трета вечер ще гледам сина си - жена ми в понеделник беше на аеробика, вчера на танци и днес пак на аеробика. Утре няма да ходи, но ще правим заедно козунаци и кифлички за Великден. Последния път аз месих козунака, да не кажеш, че само си приказвам пожелателни неща. Чета приказки на лапето преди лягане, играя си с него, водя го на ясла. Изкарвам достатъчно пари за да издържам тричленно семейство + глезотийките, да плащам ипотека, дори да спестявам. Съдомиялната не е нещо чак толкова полезно, но като си се заяла за нея, да отговоря - купих по желание на жена си. Е, съвсем не съм идеален - не се изрусявам или гелосвам, никога не съм се обличал по последна мода, не ходя по дискотеки и чалготеки, дори не пуша. Смотаняк отвсякъде. Затова не се оплаквай - твоят мъж със сигурност се котира много овече от мен. Радвай се на неговите предимства. Нали сама си го избирала? Дори да не е бил ориенталец по душа, след трите турски сериала на вечер, които ти вероятно гледаш, със сигурност ще стане. Дори да не е образа, който съм описал горе, след съжителство с такова злобно мрънкало, или вече е станал, или се е гръмнал. Нюза, доста елементарен опит за трупане на коментари под статията Не можете ли малко по-тънки провокации да публикувате? Тази битова драма с дъх на чалга и завръзка в стил "биг брадър" дърпа летвата на сайта надолу.

#18 Jenny 20.04.2011 в 12:10:34

Като цяло статията може би е малко крайна, може би е малко обобщаваща, но моля ви, нека бъдем трезви и си казваме нещата такива каквито са. Факт е, че майчинството връща жената назад в кариерен аспект навсякъде по света. Факт е, че майчнинството връща жената назад и в социалното общуване, отново навсякъде по света. В каква степен - зависи от самата жена, и от партньора и. Това вече е индивидуално. За отношението към майките в България - моля ви, нека не коментираме.Точно вчера се сблъсках с това отношение, когато с мъжа ми отидохме да извадим задграничиен паспорт на нашата дъщеря, и един лумпен ме посъветва да съм си я оставила в къщи, имало гледачки за тази работа, а не да съм я мъкнела насам - натам и да съм искала предимство защото съм с бебе. (А как да и извадим паспорт без да я снимат, уви и той не знаеше...) Не мислете, че лумпенът не беше поставен там, където му е мястото. Напротив, постарах се да му държи топло доста време и съм сигурна, че следващия път когато види майка с бебе, пръв с усмивка ще и предложи място, и даже ще порицае другите, които не го правят. Но това, което ме провокира да коментирам статията е не толкова самата статия, а коментарите под нея. Не мисля, че някой се оплаква от това, че е майка и колко е тежко - защото съчувствие от лумпени да търсиш - няма смисъл. Просто авторката споделя нещо, за което ДА, трябва да се говори! И колкото повече се говори, толкова повече ще се променя отношението на хората и лумпените. Искам само да отбележа, че докато не станеш майка, не можеш да разбереш това отношение, така че моля ви да се въздържате от смешно-наивните си опити да обидите колкото се може повече авторката, и да обесните как майките само крякали и се вайкали, особено пък вие, жени - не ви прави чест.

#19 strawsPulledAtRandom 20.04.2011 в 12:26:18

"...така че моля ви да се въздържате от смешно-наивните си опити да обидите колкото се може повече авторката, и да обесните как майките само крякали и се вайкали..." ---- Майките не крякат и не се вайкат. Това го правят злобните мърморещи хора, без значение жени, мъже, майки, кариеристи, багеристи. Ако беше жена на място, след като в цяла България няма мъж за нея роден, в момента щеше да бъде разведена и да издържа сама детето си. Нали е много способна? Ако един мъж е смотан, защото не може да издържа трима човека, значи тя спокойно може да издържа двама, като плаща 500-600 лева на бавачка. Къде е цялата драма? Ще ти кажа къде - тя ИСКА да бъде третирана като ориенталска домакиня и през целия си живот се е стремила към това. От ранна ученическа възраст. Толкова по въпроса.

#20 ivorad 20.04.2011 в 12:30:19

"Просто авторката споделя нещо, за което ДА, трябва да се говори! И колкото повече се говори, толкова повече ще се променя отношението на хората и лумпените. " Госпожо, нещо недовиждам хора, чиито позиции оспорват говоренето на тази тема. Има спор единствено по стила на дамата. Която обобщава недопустимо и обидно, възползвайки се от свободата на словото. Това са възраженията. Иначе - няма спор, проблемът за манталитета ни, като българи, е особено важен. Промяната, обаче, ще се случи не чрез взаимно оплюване и изливане на душевна помия в името на "благородна" кауза, мисля.....Никъде духовното облагородяване не се случило по този начин, уви....

#22 Оня Дето Го Трият 20.04.2011 в 12:38:22

Съгласен съм, че майчинството е изключително трудна работа, но как може толкова злоба да събере една жена в себе си, е заклевам се, не мога да проумея! Авторката е желателно да се изявява в БГ-мама, а ние да си плюем в пазвата, че не ни е вкъщи. Естествено и тук за всичко е виновен българския мъж, който по дефиниция е мухльо и виновен за това, че не е милионер. Друг е въпроса, че ако е милионер няма да се спре на злобна БГ-мама, но да не ставаме злобни сега и ние...... Решението за авторката е просто - я мутра, я някой арабин .... е, има някои дискомфорти, но това е положението

#23 Jenny 20.04.2011 в 12:42:38

Промяната на каквото и да било се случва, когато хората го обсъждат, а не когато си налагат мненията. А точно това правят хората, които са коментирали статията и по-скоро авторката, налагат мнение - ти си си избрала такъв мъж, ти си жаба, и прочие глупости. Хубаво е просто човек да помисли малко преди да пише. И не на празно психолозите съветват хората да споделят и да общуват, защото така се стига до разбирателство, а не да се обиждат и да налагт мненията си. И защо всички решиха, че авторката говори за себе си не мога да разбера. Тази статия може да я напише всяка жена, дори и такава без дете - за отношението към жените в България. И не забравяйте, че ние самите не сме репрезентативна извадка, а частни случеи. Сигурна чъм, че всъщност жената описана в статията е мнозинството в България, а тази, която има нормални взаимоотношения в семействата си е малцинство. Фактът, че всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, говори сам по себе си за положението. Освен това достатъчно виждам отношение към майките по улиците и на обществени места от страна на мъжете и никой не може да ме убеди, че тези мъже се държат просташки с чуждите жени с деца, а като се приберат у дома носят цветя на жените си и започват да им помагат с гладенето или проготвят вечеря. Нека бъдем реалисти, моля.

#26 Rodrigo Diaz de Vivar 20.04.2011 в 13:00:33

@Manuela Gerenova - @Ianica Spasova Яница, ... не бих искал да изпадам до отвратително просташкия ти стил на изразяване, но все пак ще отбележа, че не ме изненадва. Идеално съвпада с плачевния ти външен вид, ако снимката е твоя. Очевидно е, че и емоционалното ти състояние е на същото ниво. Ако имаш съпруг, то той е за съжаление. Ако имаш любовник, поздравявам го за фантазията която има. Нищо лично. Не съм се заглеждал в снимката ти до момента в който прочетох брилянтните ти експликации. Очевидно се припознаваш с персонажа от коментара ми, за което съжалявам. Съжалявам теб. Така или иначе, това не променя мнението ми. За жабока до тебе си виновна ти, а не той. Той не се е натресъл в живота ти, ти си си го избрала. Да обобщя. Авторката, очевидно не желае помощ и съчувствие. Човек, който има нужда от помощ и съчувствие не е толкова агресивен в обобщенията си. Или поне не толкова. Какво искахме да кажем с Никой Някой. Струва ми се, че сме на едно мнение. Има различни мъже и различни жени. Едни от тях, в определено време от живота си са обзети от шарена еуфория. Весел живот, тате храни, мама меси, ние сме добре. Заниманията са били хапване, пийване, излизане, прибиране и шляпане на части от тялото на единия, по дупето на другия. Никакви амбиции, гледане на живота не по далече от края на седмицата. И той наистина е бил хубав живот, това е безспорно. Но ... Винаги има едно "но", и то обикновено е доста важно. Инвестирането в главата, в един момент от живота започва да има значение. Да подбереш партньора си по твоята мярка, да видиш че освен чупки а'ла Жоро Бекъма в клуба и а'ла Митьо Пищова в леглото, същия този партньор има способностите и потенциала да издържа себе си, теб самата в трудни моменти ако има такива, вашето потомство, а и любовницата си, ако нещата между вас охладнеят след десет, петнадесет или повече години. Идеята на последното е, ти самата да не чувстваш финасови затруднения от присъствието на трети човек в семейството. Ако не помислиш за тези неща, нямаш право да говориш за феминизъм, за силна, умна и предприемчива жена. Или .. по-скоро имаш, но е смешно. Оказваш се поредното тъпо парче, което е лапнало първото нещо, което е минало покрай нея. И дори правейки толкова важна крачка, като създаване на семейство, не и е минало през ума, че в 99% от случаите, разликата от интимната връзка до семейството е огромна. Един доста умен човек, макар и хомосексуалист, навремето е казал: "Мъжът и жената се събират заедно в семейство, за да преодоляват заедно трудности, които въобще не биха имали, ако си бяха останали самостоятелни." Та така. Не нападам никого. Аз се чувствам щастлив с моята съпруга, най-вероятно и нейните впечатления от мен са същите. Имали сме трудности с живота, с отглеждането на децата ни, нейните със сигурност са били повече, но никога за нищо не ме е обвинила. Поемаше трудностите заедно с мен, или по-точно нейната част от трудностите и се отнасяше с разбиране към липсата ми и на достатъчно присъствие до децата докато бяха малки. Може би затова сме все още заедно.

#28 fALLEN 20.04.2011 в 13:20:31

аз пък не виждам смисъл да се "старая" да не се държа, както с еизказа поредната вечно неразбрана леля, като лумпен, при условие, че всички тъпи п...ки непрекъснато повтарят, че всички мъже са мухльовци и лумпени. напротив - от сега нататък ще се държа като още по-безочлив лумпен...

Новините

Най-четените