Мама ми купи днес...

Освен огледало на пропиляно в дрънкане време, майчинските форуми са извор на трогателни народопсихологични характеристики. Ако потърсиш аргумент за това защо е толкова важно да се получават, макар и нищожни, детски надбавки, можеш да попаднеш на подобни: "преди като получавах, те си стояха в картата и си купихме телевизор за другата стая - и сега ми е гот..."

Тези, които не са открили полезната възпитателна функция на гледането на телевизия превръщат сумата за детски надбавки (35 лв.) в други материални придобивки (половин чифт хубави обувки, анцуг) или хранителни продукти (кило деликатесна луканка, 35 кофички кисело мляко).

Разбира се, че не бихме искали да сме иронични към най-бедните майки, които съвестно си търсят работа, и за техните деца тези пари - както и вдигането им - са наистина жизненоважни (друг е въпросът колко от тях наистина искат да работят).

В полупроведения протест на 1 октомври в цялата страна обаче, сред исканията на родителите беше не само "помощите" да се увеличат на 50 лева, но и да отпадне подоходният им принцип на получаване, т.е. - да има за всички. Сред мотивите е, че от тях се възползват повече циганчета, а български семейства, чийто доход на член надвишава прага от 350 лв. със стотинки, са ощетени.

Това кара хиляди майки в няколко тематични групи във Facebook да натискат ожесточено Caps Lock-а, за да изпишат всички мелодраматични клишета за държавата - от "мащеха" до "убийца" - добавяйки наизустеното "ние плащаме данъци". (Затова в някои европейски страни като Испания например детски надбавки се получават под формата на намаления от таксите, които ще трябва да платят според годишната данъчна декларация).

Ясно е, че в най-бедната страна на ЕС детските надбавки е редно да се запазят. Но и подоходният принцип на получаване. НАП и НОИ трябва да засилят контрола кои родители имат право на тях. Защото излиза, че по равно взимат хора на наистина нищожна заплата и такива, чийто работодател ги осигурява под 350 лв, но им дава в плик още хиляда. И те не смятат за нередно да си събират надбавки за телевизор... С биха ли ги прехвърлили на някоя дарителска сметка?

Някои родители изтъкват, че по-добре нищо, отколкото малко, добавяйки, че всъщност най-добре надбавките да са 500 лева. Освен че е фантасмагорично, колкото и жестоко да звучи, за никого няма да е от полза помощите да са десеторно по-големи, тъй като тогава ще стане като със закона "Харц ІV" в Германия. За доста хора ще е по-изгодно да си стоят вкъщи, получавайки социални помощи, отколкото да работят. И спекулата у нас с подобна политика ще е грандиозна.

Тези, които пък още не са родили, заплашват, че няма да го направят, докато помощта от държавата не доближи сумата за реалната издръжка за дете... Това е като да родиш не от обич, а само защото някой е гарантирал, че ще осигури храната и памперсите (и джобни за кафета, докато се мотаеш с количката из парка).

На фона на парадния тон, с който родители обявяват, че децата им ядат и акат и това струва маса пари, се откроява тоталната неангажираност към едни други нужди на децата - образователните.

От коментарите около темата за надбавките излиза, че отглеждането на дете е свързано най-вече с яденето и облеклото и драматизирането на трудността на осигуряването им е доста смешно - освен ако не държиш то да вечеря два пъти седмично в суши ресторант и още от родилното да се облича като Харпър Севън Бекъм...

Какъв е по-големият проблем дори на бедна страна като България - липсата на средства за задоволяване на най-елементарни физиологични нужди или пренебрежението още от най-ранна детска възраст към интелектуалното стимулиране? Което в крайна сметка ще направи детето човек, а не това дали носи джинси Armani или износва тези на братовчед си.

Открай време протестите на майките са свързани конкретно с парите, които получават или не лично. И много рядко с неефективната среда, в която попада детето около навършването на втората си година.

Затова предпочитам да протестирам за вдигане на нивото на заниманията в държавните детски градини. За да съм сигурна, че ще чуя от детето си вечер три нови елементарни думи на чужд език, а не три нови обидни, които никога не се употребяват у дома, но то ги е запаметило по време на явно неконтролираните игри от немотивираните възпитателки. Английският в детските заведения да стане задължителен, а не свободно избираем допълнително платен курс, сякаш е екзотичен език, който ще се наложи да ползваш само ако корабокрушираш на някой остров.

И не защото допълнителните 20 лв., освен таксата, са кой знае какъв разход или пък нямаме време да учим децата си на най-семплите неща, на които ще ги научат в минутките по английски в детската градина. Обикновено хлапетата се бунтуват, когато си даваш вид за твърде големите очаквания към тях, докато вливането на допълнителните курсове в общия процес на работа им създава едновременно по-формална, но и не толкова натрапчива стимулираща среда.

Дори като добре осигурен родител и аз в края на месеца опирам до едни петдесетина лева назаем, но големият ми страх не е, че тригодишният ми син ще поиска десерт или играчка, които няма да мога да му купя точно сега (и каквито някои деца никога не получават). А че ще спре да иска книгите за Франклин - оная досадна костенурка, която държи на старото си одеяло...

#3 strawsPulledAtRandom 05.10.2011 в 10:32:19

Като цяло си права, много майки се оливат в превземките си, но все ми се струва, че мнението ти се базира изключително на постингите в един форум за изкукали мами. Колкото и да са много потребителите на форума, едва ли можеш да кажеш, че има 100 000 активни, напротив, аз залагам на 1000 архилигли, които оформят облика на сайта и най-лошото - на всички български майки. От тях наистина има такива, които ти си описала, но особено извън София има и много жени, които не получават 1000 лева в пликче към 350-те, на които ги осигуряват. Има и такива, които дори и 350 не получават (съвсем конкретен пример - мой приятел на държавна заплата, с дете, сега чака близнаци, а жена му взема под 300 - смятай дали 35 лева са им за дънки Армани или наистина за връзване на двата края). Затова е малко опасно да се обобщава и още повече да се гледа само финансовата страна на исканията им. Аз пък се обявявам твърдо за модела, който ти спомена - обвързване на детските с платените данъци или осигуровки например. Защото майките съвсем основателно протестират срещу парите на една циганка за децата, които целенасочено ражда именно заради тези детски. От тази гледна точка, аз дори съм привърженик и за една друга крайна мярка - отмяна на помощите. Ако няма да има справедливост (а такава към момента няма), нека се премахнат изобщо. Повечето работещи не получават, а само тези, които съзнателно са избрали описания от теб модел - социалните помощи не ги стимулират да работят и ние се превръщаме в клошарски аналог на германците. При всички положения, сегашното положение ми се вижда неприемливо и съвсем естествен източник на напрежение. Иначе, права си, могат да протестират и за много други неща, не само за пари, но на повечето (за съжаление не само на лиглите с дънките Армани, но и на тези с ограничените финанси) в главите им са само материални неща. Само като си помисля едно време с колко и какви играчки сме играли, сега децата, дори бедните са презадоволени. Прекалено готините играчки и мултимедия осакатяват въображението им - всичко им е наготово, сдъвкано и смляно. В яслата (дори не в градината!) на децата пускат филмче на ДВД-то, което купиха с пари, събрани от нас и ги оставят да зяпат. По-лесно е, отколкото да пеят песнички, играят на игри, рисуват и т.н. Междувременно ги хранят с кремвирши, маргарин и вафли - но дори и на по-състоятелните родители това не изглежда да прави особено впечатление. Определено има защо да искаме промяна на сегашния модел, и финансов, и педагогически.

#4 strawsPulledAtRandom 05.10.2011 в 10:36:23

"...Принципно е прав автора на статията, но проблемът с немотивираните преподавателки е един, а този с детските надбавки - друг. Две различни теми са..." ----------- Точно това исках да кажа и аз, но се разлях прекалено. Решаването на единия проблем не е причина за нерешаването на другия.

#5 dindi19 05.10.2011 в 10:56:36

35 лв е смешна сума-факт! От там натам всички тези и аргументи са безсмислени, статията също.

#6 strawsPulledAtRandom 05.10.2011 в 11:08:32

Смешна е, ако имаш две деца. Айшето като има осем, това прави 280, които я карат никога да не работи . Точно това е вредният ефект от цялата работа и затова аз бих подкрепил дори спиране на детските.

#7 Miss Ivano 05.10.2011 в 12:33:15

Какъв английски в детската градина, бе? Китайски предполагам в първи клас?

#8 lele male 05.10.2011 в 12:41:59

Детски не съм взимала до сега, /синът ми ще стане на 18 години/, защото не ми се е занимавало и с тези пари нито ще забогатея - нито ще обеднея, но така съм им набрала на циганите, че в момента съм в процес на изготвяне на документите... Заедно с парите, отпускани за отличен успех си стават 56 лв. Точно 2 урока по математика

#9 Miss Ivano 05.10.2011 в 12:44:21

Доста смислен коментар 3 - за близнаци даже не е двойно /всмисъл за две деца/, а за дете и половина "От тази гледна точка, аз дори съм привърженик и за една друга крайна мярка - отмяна на помощите". М,дааа... все пак се възползва кой? ...

#10 Rowan 05.10.2011 в 12:54:45

Хахх, аз пък съм за руския до 5-ти клас после английски, но това е отделна тема. За детските надбавки... ае като се замисля, в дивата природа важи закона за естествения подбор, демек за незапознатите - оцеляват и се възпроизвеждат жизнеспособните. В този ред на мисли, всяка уравниловка и социално гарантиране на оцеляването, генерира лоу-енд идивиди, и колкото са повече средствата там, толкова повече калпав материал се произвежда. Нещо такова казват Арманда и Сламката, ама с по-цивилизовани думички Плодят се заради детските не само циганите. Храним и маса генетично увредени (физически или психично) индивиди с наследствени дефекти, които произвеждат и вземат пари за деца с тяхните заболявания, които после държавата пожизнено издържа... за да се наплодят и те.

#11 axsbf 05.10.2011 в 13:09:25

Авторът прави обобщаващи изводи в стил на петела, който мисли, че слънцето изгрява, защото той кукурига Изобщо не е прав за детските надбавки - за да не повтарям предишните коментари, но и да добавя - живеем в демократична страна, с Конституция, която определя правата и задълженията ни. А излиза, че който е учил повече или се труди повече, не може да получава за труда и създаваните от него блага дори детски надбавки за децата си. Какво следва - тегли една майна на държава и институции и гледа да изчезне, обикновено в много западна посока. Другият вариант е да направи всичко възможно децата му да не са в България и да не се връщат. Лично и аз това мисля да направя и работя по въпроса. Трябва да съм горд, че живея в България ли, да се чувствувам задължен на мутро-партокрацията? Горд съм, че съм българин и на това възпитавам децата си, но нека да се прави разлика между държава и народ. Коментарите от сорта на кой какво си бил купил с детските надбавки са просто смешни - пак се намерил някой, който да наднича в чуждо канче. Какво значение има какво си е купил родителят, след като до 90% от заплатата или доходите му отиват за покриване на насъщни необходимости. Тъпанарска статия, за такова нещо трябва референдум, трябват ни традиции. Нямаме ги, кофти, нека си ги създадем, но не да чакаме някой да го направи, а да го направим сами!

#13 lele male 05.10.2011 в 13:51:40

Теа, мисля, че английският вариант го пробваха преди няколко години, ама нещо не им излезнаха сметките и го спряха. Роуан и аз съм за руският. Добре, че поне до 7-ми клас чавето изучава руски. Сега съжалява, че вторият език не му е руски ама..

#14 Оня Дето Го Трият 05.10.2011 в 15:17:17

Rowan от Варна го разбирам, ама на другите за кво ви е тоя руски, с кого си говорите на него? Айде китайски (с поглед в далечното бъдеще) иди-дойди, ама руски......

#15 strawsPulledAtRandom 05.10.2011 в 15:39:22

За да се оправят децата из руските порносайтове. Иначе като им излязат непознати думички и няма да знаят кой линк да натиснат за да влязат в желания жанр.

#16 lele male 05.10.2011 в 15:48:44

мдааа Строу, а и защото китайски порно сайтове май все още няма

#17 Rowan 05.10.2011 в 16:02:08

Оня, заеби ги туристите. Просто страната ни е една плюнка на глобуса с една шепа население. Малко ни е капацитета в океана от информация и е много добре човек да може поне да чете свободно на някой световен език. Ако само отвориш Уикипедията, сам ще се убедиш, че е най-богата на английски и руски. Пример лесен за проверка ти давам, същото е за всички науки, а не са и малко областите на човешкото познание, в които любителите на водката са далеч по-напред от феновете на уискито. Голяма нация, много народ, всичко стойностно излязло по света се превежда и на руски. Второ, руския е най-близкия до българския световен език, което го прави най-лесен за изучаване. Учил съм го в основното училище, после само четях разни неща и до днес си чета на него без да обръщам внимание, че чета на "чужд" език. Английския съм го учил много повече време и по-задълбочено, но винаги ще ми звучи чужд.

#18 Оня Дето Го Трият 05.10.2011 в 16:25:48

Rowan Въпрос на мироглед е. Ценната информация не може да я има на руски, а да я няма някъде на англииски. На една планета живеем А и не сме ядрени физици, та някаква свръх секретна и недостъпна информация да търсим. Рядко срещам руснаци, а ако ги срещна ги карам да ми говорят на английски.... Т.е. с около 500 км по-далечни ги чувствам, отколкото ти Но темата тук беше за друго май....

Новините

Най-четените