Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 от най-обичаните български мезета

Да, те са на почит не само при нас Снимка: iStock
Да, те са на почит не само при нас

Предястия, разядки, дипове... стартери...

Със сигурност има много думи - наши и чужди - но ние си обичаме турцизма "мезе". Мезето в България е на почит както преди основното ястие, така и като отделно похапване между приятните питиета и сладките приказки.

Че мезето у нас е на почит знаем не само ние, забелязват го и чужденците, както виждаме от класацията в сайта Taste Atlas.

Те си имат свои собствени фаворити, за които упорито гласуват и им допадат на небцето. Ето кои са:

Салата "Снежанка"

Снимка: iStock

В Taste Atlas се отбелязва, че това е салата с освежаващ вкус, направена от кисело мляко, краставици, чесън, копър и олио. За да се направи салатата по-плътна, посочва се още, киселото мляко е изцедено.

Нещо повече - салата "Снежанка" е многолика и може да се сервира не само като салата, но и като мезе, гарнитура или дип за хляб.

Когато се сервира като мезе, е придружена от алкохолни напитки, казва се още в описанието. А ние си знаем, че студената салата "Снежанка" тепърва навлиза в силния си сезон - през топлите дни на късната пролет и лятото.

А и вече има изобилие от пресни краставици, с които да си я спретнем.

Луканка

Снимка: iStock

Традиционен ароматен колбас от свинско и говеждо, както е описана луканката.

Обикновено е доста подправена със сол, пипер, червен пипер, кимион и индийско орехче, което явно допада не само на нас, но и на чужденците. Разбира се, подправките зависят и от региона, в който е приготвена луканката.

Луканката не е съвсем подходящо мезе за топлото време, но пък редовно събира толкова много гласове, че е на първо или второ място в класацията с мезетата.

Кашкавал пане

Снимка: iStock

Може и да е изненада, може и да не е, но кашкавалът пане допада на чужденците.

Да, жълти сирена, подобни на кашкавал, има в цяла Европа, но те обикновено са предпочитани или в суров вид, или запечени, или разтопени. В България пренасяме нещата на следващо ниво с апетитна панировка и запържване.

След това кашкавалът пане е хем хрупкав отвън, хем сочен и топящ се отвътре.

Похапва се бързо, понякога почти на крак.

Интересно, но кашкавал пане има и в съседна Румъния, където се сервира традиционно с картофено пюре или с качамак (мамалига).

Сирене по шопски

Снимка: iStock

И още едно мезе/предястие, което леко ни изненадва.

За нас сиренето по шопски смесва всичко, което обичаме - сочни вкусни домати, бяло саламурено сирене, лук и яйце за разкош. За чужденците, очевидно, комбинацията също е много приятна, а и няма как да отбележим, че е и засищащо.

Сиренето по шопски е както предястие, така и едно чудесно леко похапване за обяд или вечеря.

Чарът на ястието се състои в това, че се сервира в същото гювече, в което е запечено, и се яде още доста топло, което пък стопля на свой ред и стомаха, и душата.

Чушки бюрек

Снимка: iStock

Още едно ястие, което може и да ни изненадва, че допада на чужденци.

Описанието гласи, че месести червени чушки се изчистват, пълнят се със сирене и яйце, овалват се в панировка и се пържат. Чушките бюрек са представени като топло предястие (мезе), което се сервира с чеснов сос и свежа салата.

Един от коментаторите в Taste Atlas отбелязва, че чушките са хрупкави отвън и ароматни отвътре заради сиренето и именно по тази причина ги обожава.





 

Най-четените