Хомеопатията ли ще спаси счупения ви крак?

"Лекарите са просто шарлатани, които само гледат да спечелят от пациента и са забравили отдавна що е то Хипократова клетва.

Лекарствата не лекуват нищо - те просто притъпяват симптомите и толкова.

Ваксините са опасни, а фарма-мафията ги пробутва, за да трови масово хората..." - твърдения, които стават все по-често срещани.

Дали е така? Не точно...

... Разхождам се в хубава юнска вечер преди пет години и няколко месеца. Нищо не подсказва, че ще се случи нещо лошо, напротив. Слънцето грее до късно, обиколката на парка още повече допринася за отделянето на ендорфини. А след въпросната разходка ми бяха необходими буквално едно подхлъзване, две стъпала и три секунди, за да се преобърне всичко на 180 градуса.

За почти отрицателно време от човек, който се радва на петъка и слънцето, се превърнах в пациент на "Пирогов".

Там диагнозите са с непроизносимо име. Ако бях тръгнала да ги проверявам в Google - щеше да ми отнеме поне час. Но много повече щях да си навредя, ако не се бях доверила на медиците.

Кракът ми беше счупен в глезена на повече места, отколкото е приемливо, и беше изваден от ставата. Последното, ще ме прощават по-чувствителните, беше осезаемо. Буквално усещах как стъпалото ми се измъква от ставата и при добра воля се връща обратно.

Да, звучи мелодраматично като лошо скалъпено риалити. Звучи преувеличено. Само че не е. По-добре изгледайте епизод от "Откраднат живот", там няма нелицеприятни гледки.

"Лошата" медицина в случая се намеси рязко, категорично, със скалпели и титан.

Много титан. Докато се усетя, бях в операционна, а след време, което отново ми се стори като две примигвания с очи, бях "закована" и оставена да осмисля случилото се.

Междувременно видях медицината, ама не онази по сутрешните блокове и по мамешките форуми.

Не е и онази, която гледате по сериалите и която се случва между любовните многоъгълници и драмите на напудрени актьори. Не и тази, която дори и зад обикновения аспирин вижда световната конспирация. Не е и онази, която "само иска да спечели пари от пациентите си".

Никой не припечели от една уплашена до смърт жена в 11 вечерта насред ортопедията в "Пирогов", на която като работещ човек здравната каса пое почти всичко. Без арматурата в глезена, която възлезе на общо седем пирона и една планка.

"Лошата" медицина в продължение на три месеца се погрижи тази уплашена до смърт жена да се превърне отново в ходеща, скачаща, тичаща.

С белези, които никога няма да изчезнат напълно, но пълноценна и почти забравила преживяното. С едно мааалко изключение. Всичко описано по-горе ме превърна в човек, който мрази да чува колко лоша е съвременната медицина и как нищо не прави.

Ежедневно чета форумни гурута, които смятат, че лекарите са шарлатани, а лекарствата им - отрова, и се чудя в един свят ли живеем. Съмненията във ваксините пък вече започнаха да докарват епидемии от дребна шарка - и в България, и в Европа.

Общопрактикуващи лекари ежедневно трябва да лекуват и спасяват пациентите си, които са били на "народолечение", хомеопатия, пост и молитва.

А съвременната медицина прави много. Дано не ви се налага да се уверите!

#1 MarkModel13 15.03.2019 в 21:20:30

Мануелче, ти вече ни разказа за този случай доста отдавна, което ме впечатли беше разказа за ортопеда - как мрънкал нещо под носа си, даже май ти се беше скарал и накрая - направил брилянтна операция. Та се замислих оттогава - понякога хората, към които се обръщам - от служителка зад гише до колега или познат - не говорят много, понякога мърморят, даже се карат. Егото ми подскача разбира се - "тия какво ми се правят". Но накрая като видя резултата от работата - оставам безмълвен. И не ми стигат емотиконките с онова човече, дето се кланя...Да живеят такива хора.

#3 To 16.03.2019 в 02:10:17

Отговорът се крие във въпроса :-) - разбира се, че НЯМА. Но хомеопатията при ОПРЕДЕЛЕНИ състояния е препоръчителна...иначе джобовете на някои доктори ще напълнеят от операции на колянната става. Дано на човек не му се налага да се запознава с доктори :-)обаче...знаеш ли какво животът ще ти поднесе... Ще го напиша и сега - българските лекари заслужават УВАЖЕНИЕ, те са с едно ниво над другите заради трудните условия, в които работят. Трудно се печели доверие и лесно се губи: трудно намираш лекар, на когото да се довериш и лесно после може да се разочароваш от него/нея/.От моя опит мога да споделя, че дори въпреки разочарованието, те заслужават нещо повече от това, да се страхуват да не ги пребият... Понякога обаче си мисля, че доста от "старите" лекари лежат на лаврата си, ох, на славата си и подценяват пациентите си

#4 vikki 16.03.2019 в 07:26:23

За жалост в някои случаи съвременната медицина е безсилна - вж. "Оставаше само да го щипне по бузката"...

#5 Kenny McCоrmick 16.03.2019 в 09:58:01

На мнение съм, че хомеопатията не е решение за АБСОЛЮТНО НИКОЕ заболяване. Просто в България имаме лошия навик да смятаме някои болести за невинни, докато хич не са.

#6 opener 16.03.2019 в 18:58:48

Аз съм доктор и като такъв : Пийте билки де са расли по нашите земи. Леля Ванга даже го е казала. Кои сте вие , че да оспорвате българските билки с разни иноземски илачи

#7 rare case 18.03.2019 в 09:39:01

За да коментираш хомеопатията, трябва да имаш базови познания по химия и биохимия. Да си представиш разрежданията - напр. песъчинка към варел от 200 литра. Да си представиш Шуслерова сол, състояща се от калциев флуорид, който е водно-неразтворим и практически неактивен и куп други. Ей, такива неща човек трябва да поназнайва, за да е наясно, че хомеопатията е чиста проба измама.

#8 dedo adji 18.03.2019 в 10:37:33

Не хомеопатията а ортопедията оправи счупената ми ръка. Но след като, в продължение на 10г доктори, доценти и професори, при които ходех с дебели връзки и дебели пачки, не можаха да ме отърват от едно не смъртоносно и не инвадилизиращо, но крайно неприятно и неудобно страдание, отчаян отидох на хомеопат. И се оправих за 3мес. Не напълно, защото хомеопатията не е само гълтане на гранулки и капки а и коренна промяна на начина на живот и диетата, което се оказа не по силите ми. Но облекчението е голямо. Тъй че, ако друго не помага, идете на хомеопат преди да ходите по врачки и баячки.

#9 deowin 18.03.2019 в 16:14:40

>Пийте билки де са расли по нашите земи За феновете на традиционните лечебни методи можем да отбележим няколко от тези нашенски билки: татул, самакитка, беладона, рицин. Предупреждавам хомеопатите - изброените растения не са полезни в хомеопатични дози. Препоръчват се по-високи концентрации. С достатъчно силна настойка е достатъчна дори само една доза за пълно и перманентно.. хм.. премахване на всички болежки и болести.

#10 dedo adji 18.03.2019 в 22:23:25

Някой съмнявал ли се е, че свинчопрас е експерт не само по 3-я, 4-я и n-я пол и всички перверзии а и по фитотерапия. Аз никога. Споменатите билки растат не само по нашия край, някъде имат и плантации. Тъй, че прасчо, feel free да се възползваш да отстраниш всичките си болежки. От посетителите на сайта ще се радваш на пълна подкрепа.

#11 Kenny McCоrmick 18.03.2019 в 22:59:20

Дедо, нещо ми се струва странно... Десет години и нито една точна диагноза и лечение - стига, българската школа не е толкова лоша, колкото някои се опитват да я изкарат. А дали облекчението не се дължи единствено и само на промяната в диетата и начина на живот... Забелязвам, не поддръжниците на хомеопатията или започват да спазват някой елементарен съвет (не яж много мазно например), помага им и решават, че хомеопатията е супер добра. Или лекуват някакви неща като настинка с хомеопатия, настинката взема, че минава от само себе си без усложнения, и - ооо, хомеопатията работи.

#12 Dox 18.03.2019 в 23:36:02

Горният текст е идиотски, защото провокира към крайности. Щом като е така, тогава аз ще отговоря в същия стил: Медицината е абсолютно ненужна. Ненужна е, защото не е способна да съживи умрял. За какво да си даваме парите тогава?!

#13 deowin 19.03.2019 в 14:54:29

>свинчопрас е експерт не само по 3-я, 4-я и n-я пол и всички перверзии а и по фитотерапия Абсолютно съм експерт, поне колкото да ти предпиша отвара от беладона за всичките старчески неволи, които са те поразили. Щях да кажа "от които страдаш", но ти не изглежда да страдаш. Което, апропо, е симптом на точно тези неволи. >ще отговоря в същия стил: >Медицината е абсолютно ненужна. Разликата е в това, че медицината никога не е претендирала да може да съживи умрял, докато хомеопатията определено твърди, че има терапевтичен ефект, различен от този на плацебото - ефект, какъвто никога не е бил доказван въпреки нетривиалните усилия. Все още няма нито един RCT, който да демонстрира терапевтичен ефект от хомепатия, статистически значимо различен от този на плацебото. Винаги ми е било доста смешно как феновете на хомеопатията почти винаги са също и против модерната медицина и фармация, и реват, че и двете са само бизнеси, които имат за цел да им измъкнат парите, но не и да ги излекуват. В същото време хомеопатията е доказано точно това - бизнес, които им измъква парите за дестилирана водица без каквито и да било научни основания или доказателства за какъвто и да било терапевтичен ефект, водица, от която никой никога не се е излекувал и няма да се излекува по-успешно, отколкото би се излекувал от обикновена чешмяна вода. Ревеш против биг фарма, а после не само си даваш парите на най-обикновени шарлатани за най-обикновена водица, ами ги и възхваляваш и рекламираш. Иронията е просто брутална.

#14 alem 22.03.2019 в 15:45:51

Хомеопатията може да твърди много неща, но никога че лекува фрактури.За тези случаи си има ортопеди и хирурзи, сред които в България има страшно добри, да са живи и здрави. Аз още преди 25 години приключих с лекарствата на фармацевтичната индустрия и колкото и да ви е непонятно, наистина си имам хомеопат, който досега не ме е подвеждал, а и прави така, че дори и с него да се виждам 1-2 пъти годишно. Мисля че и сред хомеопатите, и сред лекарите има такива, които наистана приели тази професия по призвание и се опитват наистина да лекуват с разбиране и съпричастност и такива, които си седят и просто предписват хапченца/гранулки и си прибират едни пари. Да си призная, аз също смятах, че действието на хомеопатията до голяма степен се дължи на Плацебо ефекта, но важното беше,че при мен работи и не се тъпча с химия. Миналата година кучето ми разви огромен тумор на главата, който започна да притиска важни черепно-мозъчни нерви и гледайки снимката, всички ветеринари, при които отидох, след като опитаха всякаква "тежка артилерия", освен операция, която според всички нямало смисъл, ме посъветваха да го евтаназирам, за да не се мъчи. Обадих се на хомеопата си( колкото да се каже , че наистина съм опитал всичко възможно) и на въпроса защо чак сега му звъня, аз му признах за моето мнение , че хомеопатията лекува главно чрез Плацебо ефекта. Той ми тегли една майна, после ми зададе няколко странни въпроса за поведението на кучето ми и ми каза да му взема Salicea terra 30 CH и да ми капя по 6-10 капки, не в устата, а по козината!?!? на всеки там 4-6 часа. Обясни ми, че хомеопатията работи с финните тела на живите същества и най-вече с електромагнитното тяло, на което предава информацията и от там тя се предава на физичното и се случва лечебния процес. След 2 седмици туморът започна да омеква като желе и лека-полека да се смалява и накрая напълно изчезна и аз получих 4 месеца бонус с любимо същество ( след 4 мес. се оказа, че е пуснал метастази в лимфната система и човека ми каза, че там е безпомощен и го приспах). При кучета не би трябвало да има Плацебо ефект, което за мен след този случай значи, че хомеопатията наистина работи и не е добре да отричаме и плюем по нещо, просто защото още не го разбираме.

Новините

Най-четените