Как веган диетата променя тялото

Веганството, растителна диета, която избягва месо и млечни продукти, изживява тотален възход. От 2008 г. насам има 350% ръст на броя на самоопределящите се като вегани само във Великобритания. Причините за мотивацията за преминаване към веганство са разнообразни, но включват грижа за животните, опасения за околната среда и религиозни мотиви.

Много хора обаче се стремят просто към по-здравословна диета. Изследвания показват, че веганството има определени ползи за здравето, ако бъде добре планирано. За тези, които са спазвали диета, богата на месни и млечни продукти през по-голямата част от живота си, започването на веган диета води до сериозни промени в тялото.

Първите няколко седмици

Първото, което започващият веган диета човек забелязва, е нарастване на енергията след премахването на преработеното месо, което присъства в много всеядни диети, заменено с плодове, зеленчуци и ядки.

Тези храни повишават нивата на витамините, минералите и фибрите и мисленето в аванс за храненето и междинните закуски, вместо да се разчита на леснодостъпни масови храни, спомага за поддържането на трайни енергийни нива.

След като времето без животински продукти прерасне в седмици, вероятно ще има промяна и на функционирането на чревния тракт или към по-редовен, здравословен модел, или към увеличаване на подуването на корема, газове и диария.

Това се дължи на високото съдържание на фибри във веган диетата и едновременното нарастване на въглехидратите, които ферментират в червата и могат да причиняват синдром на раздразнените черва.

Това на свой ред отминава и може да води до някои позитивни промени в разнообразието на бактериите в дебелото черво, в зависимост от това дали веган диетата е съставена от преработени храни и рафинирани въглехидрати, или е добре планирана и балансирана.

Въпреки че все още това не е доказано убедително, учените вярват, че голямото разнообразие от бактериални видове в чревния тракт е полезно за цялата система по същия начин, по който екосистемите са по-стабилни в резултат на процъфтяването на много различни видове.

Три до шест месеца по-късно

След няколко месеца на веган диета някои хора откриват, че нарастването на обемите консумирани плодове и зеленчуци и намалените количества преработени храни спомагат за изчистването на акнето.

Към този момент обаче запасите на витамин D е вероятно да спаднат, тъй като основни източници на този витамин в диетата ни идват от месото, рибата и млечните продукти и невинаги това е забележимо, преди да стане твърде късно. Витамин D е жизненоважен за поддържането на добро здраве на костите, зъбите и мускулите, а недостигът му се свързва с рак, сърдечни заболявания, мигрени и депресия.

Това е така, защото запасите на витамин D се смята, че издържат само около два месеца в тялото. Колко дълго ще издържат вашите запаси от този витамин зависи от времето на годината, в което решите да станете вегани, тъй като тялото може да произвежда витамин D от слънчевата светлина.

Консумирането на много подсилени с витамини храни или приемането на витаминови добавки е важно, особено през зимните месеци.

В рамките на няколко месеца добре балансирана веган диета с ниско съдържание на сол и преработени храни може да има впечатляващ ефект върху сърдечното здраве като спомага за предотвратяване на сърдечни заболявания и инфаркт и намалява риска от диабет.

Тъй като приемът на хранителни вещества като желязо, цинк и калций е намален във веган диетите, организмът започва да се справя по-добре с усвояването им от червата. Адаптацията може да се окаже достатъчна, за да предотврати недостига им при някои хора, но не при всички, като в този случай добавките могат да компенсират спадането им.

От шест месеца до няколко години

След около година на веган диета запасите от витамин B12 може да се изчерпат. Витамин B12 е хранително вещество, което е жизненоважно за здравословното функциониране на кръвните и нервните клетки, и присъства единствено в животински продукти. Симптомите на недостиг на витамин B12 включват задъхване, изтощение, слаба памет и изтръпване на ръцете и краката.

Недостигът на B12 лесно се предотвратява с консумация на три порции подсилена храна дневно, или приемане на добавки, но контролирането на нивата на B12 е много важно, тъй като какъвто и да е недостиг би премахнал ползите от веган диетата за сърдечното здраве и предотвратяването на инфаркти и би могъл да предизвика трайно увреждане на нервната система и мозъка.

След няколко години веган диета дори костите започват да усещат разликата. Човешкият скелет е хранилище на минерали и до 30-годишна възраст можем да добавяме към него минерали от диетата ни, но след това костите ни повече не могат да усвояват минерали; поради това приемът на достатъчни нива на калций, докато сме млади, е жизненоважен.

След 30-годишна възраст организмът използва калция от скелета за нуждите на тялото, и ако не попълваме нивата на калций в кръвта чрез диетата, костите усещат дефицита му и стават крехки и чупливи.

Растения, богати на калций, от рода на кейл и броколи, могат да защитят костите, но много вегани не попълват изискванията на организма от калций и има 30% по-висок риск от счупване на костите сред веганите, в сравнение с вегетарианците и всеядните. Растителният калций също така е по-труден за усвояване и поради това се препоръчва употреба на добавки или много подсилени с калций храни.

Когато обмисляте предстоящи години на веган диета, от решаващо значение е балансът. Добре балансираните веган диети могат да имат основни ползи за здравето.

Много от тези ползи обаче изчезват заради недостиг на необходими хранителни вещества, ако диетата не се контролира внимателно; все пак супермаркетите и магазините за хранителни стоки правят по-лесно от всякога консумирането на разнообразна и привлекателна веган диета, а апетитът ни за месо като цяло спада.

При подходяща подготовка, веган диетата може да бъде полезна за здравето на хората.

#1 Уточнител 19.08.2018 в 20:39:26

ПОЛИТКОРЕКТНА CNN-ска ПРОПАГАНДА. Левичарството вече буквално убива хората и напърво място децата. Поне пет са незаменимите аминиокиселини, които НЕ се доставят от растителна храна. Да не забравяме, че маймуната е станала човек, защото е започнала да яде месо и да го обработва на огън! Иначе полза от вегетариански диети има, но веганството е политическо движение. истинските вегани са винаги възбудени и аграсивни хора, лесно манипулируеми и склонни към заплахи и насилие...

#2 Kenny McCоrmick 20.08.2018 в 09:36:19

Веганството е най, ама най-лесният начин да станеш 150 кила, особено ако не внимаваш. Виждал съм го с очите си. Като почнат да му'ат бобови и хляб до припадък и за има-няма три месеца заприличват на бухтички. Тия митове за попупрозрачните вегани, които ядат само зелении ги забравете.

#3 Онуфрий 20.08.2018 в 23:36:05

"Поне пет са незаменимите аминиокиселини, които НЕ се доставят от растителна храна." Нека все пак да се придържаме към твърдите научни факти, които са на разположение на всеки в нета. Кои по-точно са тези аминокиселини и откога липсват в растителните храни (и какво ти разбираш под термина "растителни храни" - надявам се не само плодове и зеленчуци)? Ако искаш да кажеш, че не всички растителни храни (по-точно голямата част от плодовете и някои зеленчуци) съдържат 8-те (или 10-те в зависимост от източника), това е така, но надявам се схващаш, че между едното и другото твърдение няма нищо общо.

#4 valerianski 21.08.2018 в 10:58:17

Населението трябва да намалее и най-лесния начин за това е да стане доброволно. Въпрос на пропаганда, Пи-аР или конспирация Вие си изберете. Храни, ваксини, медии, западащо образование и в много други сфери на живота ни се вижда влиянието на тези вредни течения облечени в красиви обещания. Не съм специалист и съдя само от собствен опит, но ВСИЧКИ мой познати "задълбали"(от поне 5 год. и по собствено желание , а не от медицински нужди) в диети, здравословни хранения, добавки, йога и др. развиха различни болести и алергии, и най-вече повечето сложиха очила ( отслабено зрение или друго). Дали е от стрес за тялото, че десетки години е живяло по един начин а сега е коренно променен, незная. Факт е обаче, че за всяка статия "яжте разнообразно и умерено" има хиляди "НЕ ЯЖТЕ МЕСО И ЖИВОТИНСКИ ХРАНИ". Бъдете щастливи и здрави във всичко което правите!!!

#5 скучко 21.08.2018 в 12:13:44

Това с прилива на енергия в първите седмици на веганството нещо не ми се връзва. Вече съм над 60г. и редовно сутрин правя 3х20 серии лицеви опори плюс 2мин. "планк", отделно други силови упражнения. Ям и мръвка, и млечни, зарзават и плод. Пробах, сега лятото на зеленчукова (яко пресна салата със сичкото му) диета , плодове и млечни продукти, и почнах да ослеквам още на втора серия лицеви и първа мин. "планк". Нема ли мръвка в диетата- нема и енергия в тялото

#6 Онуфрий 21.08.2018 в 13:23:16

"...ВСИЧКИ мой познати "задълбали"(от поне 5 год. и по собствено желание , а не от медицински нужди) в диети, здравословни хранения, добавки, йога и др. развиха различни болести и алергии, и най-вече повечето сложиха очила ( отслабено зрение или друго). " Поради естеството на работата си познавам около 100-150 вегани и вегетарианци, практикуващи йога, хора бялото братство, адвентисти и т.н. и нямам подобни наблюдения. Това обаче е напълно възможно ако са допуснали някакви груби грешки (както често става), защото след спирането на животинските храни (или на по-голямата част от тях) е необходимо да се увеличат количествата и видовете растителни храни, които съдържат необходимото количество основни хранителни вещества. Ако спрете животинските храни и ядете по две ябълки, една салата и една баница (или някакъв подобен джънк фуд) на ден това в дългосрочен план вече е опасно. "Това с прилива на енергия в първите седмици на веганството нещо не ми се връзва." Това по принцип не е и вярно, освен ако не си бил задръстен до козирката. След спиране специално на месото за известно време може да има някаква степен на отпадналост, тъй като едно от основните отпадъчни вещества при разграждането му в организма е пикочната киселина, чиято химическа формула е близка до тази на кофеина и действа "стимулиращо". Освен това на организма му е необходимо известно време, за да може да свикне на новите храни, но това определено не става за 1-2 седмици. Поуката е, че който иска да става веган или вегетарианец трябва много добре да си напише домашното преди това, за да не влезе после в списъка с издънките. Както и всичко останало тези неща не са за всеки. Ако някой чувства, че се измъчва и сънува пържоли няма смисъл да се тормози излишно.

#7 deowin 21.08.2018 в 17:35:58

>Поне пет са незаменимите аминиокиселини, които НЕ се доставят от растителна храна Кои точно? Имената им? Като помня какви колосални глупости беше изръсил последния път, когато говореше за протеини, струва ми се доста вероятно да говориш наизуст. >Нема ли енергия в диетата- нема и енергия в тялото Поправих една дума, за да стане вярно твърдение. Мръвката далеч не е единственият източник на енергия. Анекдотични доказателства като личният опит на някой си човек, който някога си бил пробвал някаква си безмесна диета за някакво си време, от което се бил усещал по някакъв си начин според субективните му възприятия, нямат практически никаква стойност освен за този конкретен човек (според мен и за него би трябвало да имат минимална стойност). >Поуката е, че който иска да става веган или вегетарианец трябва много добре да си напише домашното преди това, за да не влезе после в списъка с издънките. Това. Disclaimer: никога не съм бил вегетарианец или веган за повече от ден-два.

#8 скучко 21.08.2018 в 17:50:45

7 deowin | 21.08.201817:35 Съгласен.

#9 Winora 21.08.2018 в 18:04:36

Скучко, ама верно ли си над 60? Как ме заблуди само! На снимката изглеждаш толкова мил и чаровен.

#10 скучко 21.08.2018 в 18:16:34

Тая ми е от младите години, ся съм с "кастанети"

Новините

Най-четените