Здравейте, ето ни и на рецепта номер 100.
През последните пет месеца споделихме с вас доста семейни вечери, които заснехме на видео материали. Надяваме се да ви е било приятно, защото продължаваме.
Днешната рецепта е с риба, тъй като това показа допитването ни от вчера.
Добър апетит на всички, които си я приготвят. Ние я поляхме и с чаша пенливо вино за юбилея.
Начин на приготвяне:
Овкусете рибните филета само със сол и черен пипер. Притиснете леко с ръка подправките и оставете настрана.
В малка тенджера или дълбок тиган загрейте 2 с.л. зехтин и малко масло и запържете почистените моркови за около 6-7 минути, като бъркате често. Целта е да се карамелизират и да станат леко сладки. Добавете граха, разбъркайте и налейте малко вода.
Покрийте с капак, намалете котлона и оставете да се варят около 10 минути. В края на готвенето добавете листа прясна мента, посолете и подправете с черен пипер. Опитайте морковите - трябва да са меки, но все още леко хрупкави.
Загрейте 3-4 с.л. зехтин и малко масло и изпържете рибата, като я сложите с кожата надолу. Пържете 5 минути и след като кожата стане златиста и хрупкаваq обърнете. Пържете още минута-две и извадете в затоплена чиния.
В тенджера загрейте малко вода.
Разтопете маслото и оставете в купичка да се охлади леко.
Отделете жълтъците на яйцата в стъклена купа и поставете в тенджерата. Бъркайте непрекъснато и енергично, докато яйцата променят цвета си и леко се сгъстят. Около 2 минути.
На тънка струйка налейте маслото, като не спирате да бъркате. Получава се майонеза. Добавете 1-2 с.л. лимонов сок и бъркайте, докато сосът се сгъсти. Разредете с вино до достигане на желаната от вас гъстота.
Поднесете рибата залята с малко от соса и зеленчуците.
Добър апетит.