Нина Малакова нарича себе си готвач любител през цялото време, но всъщност е един от финалистите в първия сезон на кулинарното шоу MasterChef. След това работи в ресторант за азиатска кухня, а днес е шеф-готвач в ресторант Catch' A maK в квартал Бояна, София.
Мястото е просторно, но и уютно, а по топлото посрещане и усмивката на главния готвач веднага ти става ясно, че храната е приготвена с любов. Какво по-здравословно от това, всъщност?
Ето какво ни разказа Нина за своя Catch' A maK, където можете да запазите маса само с един клик през телефона си.
Защо всички обясняват как мъжете били по-добри готвачи?
По-добри са. И за мен е доста необяснимо, тъй като жените по принцип са по-педантични, по-организирани, повече изпипват нещата. Много малко жени биха издържали на такъв тежък труд обаче. Работи се почти денонощно, личният живот е на заден план.
Koe е най-голямото предизвикателство в ежедневната ви работа?
Аз по принцип съм любител готвач. За мен всяка една чиния с храна е предизвикателство. Да сложа себе си в чинията. Всеки ден се старая да правя различни неща. Дори едно и също ядене да е, дори едно обикновено пиле с ориз да е, всеки път трябва да има нещо различно и да го направя по-вкусно.
На човек в един момент писва ли му от готвенето?
Има хора, на които им писва, но лично на мен не ми писва, защото горя в работата си, обичам това, което правя.
Менюто? Какво бихте препоръчали за една семейна вечеря?
Нашата кухня е типична традиционна българска кухня. Опитваме се да издирим рецепти, които не са най-шаблонните. При нас, например, няма пилешка супа, има супа фазан. Фазанът също е традиционна българска кухня. Предлагаме боб с манатарки. Стараем се да издирим някакви по-различни рецепти и да сме различни самите ние.
Нещо ново и различно за лятото?
В момента се предлагат миди, скариди, изобщо - морски дарове. Избират се пресни и се доставят веднага. Нищо не е в огромни количества, на деня каквото има - това се предлага, за да е свежо.
Градината работи цяло лято. Голям наплив има в събота и неделя. Особено като излизат хората на излет в планината през почивните дни, е най-силно. Положително е, че хората свикнаха да правят резервации онлайн през нашите партньори от Dineout.
Какви хора идват тук?
От цяла София идват хора, идват чужденци много. Особено петък, събота и неделя. Когато идват на туризъм, например до Боянската църква. Атмосферата им харесва, гледката, вкуса, който се стараем да поддържаме.
Искат да опитат традиционното българското. Самата обстановка предразполага за това нещо.
Коя е кулинарната дестинация, която мечтаете да посетите?
Тайланд. Веднага след края на предаването, в което участвах, се занимавах с азиатска кухня. Обожавам я, първият ми самостоятелен проект и меню бяха азиатски - тайландски и корейски. Те ми останаха като любими, открих екзотиката в тях и това ми допадна.
Самите хора, които са опитвали, са оставали впечатлени. Корейският посланик ми беше клиент тогава и ме питаше наистина ли не съм ходила в Тайланд, защото това са неща, които бил ял само там. Каза ми, че трябва да отида там, да усетя магията на място.
Щастлива ли сте?
Абсолютно. Преди това съм влизала в кухня като помощник готвач. 7 години бях офис мениджър във фирма за недвижими имоти. Това е сбъдната мечта. Никога не е късно човек да последва страстта си. Не бива да спираш да преследваш това, което искаш.
Можете да си запазите маса за вечеря или обяд в Catch' A maK с един клик в Dineout.
Dineout е удобна онлайн платформа, която ви позволява да резервирате маса в заведение само с няколко клика. От сайта или приложението можете в реално време да видите къде има свободни места и без чакане и неудобства да организирате перфектния обяд или вечеря.
В Dineout разглеждате пълните профили и менютата на подбрани ресторанти в София и големите градове на страната. Получавате потвърждение за резервацията си незабавно, без обаждания по телефона и допълнителни усложнения.