Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Хляб със смокини

Хляб със смокини Снимка: Стоян Георгиев
Хляб със смокини Снимка: Стоян Георгиев
Хляб със смокини Снимка: Стоян Георгиев
Хляб със смокини Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

За днес сме подготвили един наш много любим хляб със смокини.  Получава се със страхотна коричка и е мек вътре с леко сладък вкус. Много е вкусен. Ние го консумирахме със сирена и го „поляхме" с просеко.

Начин на приготвяне:

В купичка смесете маята, захарта, 2-3 с.л. от брашното и вода, за да получите гъста каша. Разбъркайте добре, за да с е смсят всички продукти и оставете за 10-15 минути да бухне.

Изсипете в голяма купа или кухненски робот и започнете да добавяте на части брашно и вода.

Бъркайте 7-8 минути, добавете солта, а след това и смокините.

Може да добавите още брашно ако е необходимо, но тестото трябва да е много меко, за да втаса добре и да се образуват хубави шупли.

Бъркайте още 4-5 минути и прехвърлете в намаслена купа.

Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло за 30-40 минути, а още по-добре 1 час.

Изсипете тестото върху набрашнена повърхност, притиснете леко и разтеглете. Прегънете на 2, а след това навийте на руло, като притискате с длани ръбчето. Понеже тестото е много меко и лепне по ръцете, добре е да ползвате пластмасова шпатула.

Сложете оформения хляб в намаслена форма за печене, покрийте с фолио и оставете, докато увеличи обема си 2 пъти.

Печете 25 минути в силно загрята фурна. Извадете върху решетка и оставете 15 минути да се охлади.

Поднесете със сирена по избoр, масло и пресни смокини.

Страхотен хляб.

Добър апетит:)

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените