Здравейте,
Днешната рецепта е лесна за приготвяне и, както сами ще се уверите, много вкусна.
Начин на приготвяне
Сварете добре измитите картофи в подсолена вода, охладете и ги обелете.
Настържете картофите, подправете с черен пипер и малко мащерка и смесете с брашното и яйцето.
Омесете сместа добре и прехвърлете върху набрашнена дъска.
Полученото тесто разделете на парчета и от всяко оформете дълга пръчица, дебела около 2 сантиметра.
Нарежете на малки парченца и всяко притиснете с вилица, така че да се получат улейчета, в които да се задържи соса.
Готовите ньоки оставете върху чиста кърпа и пригответе соса.
Накиснете манатарките в гореща вода за около 5 минути и прецедете. Запазете соса.
Нарежете гъбите на не много дребни парчета.
Загрейте 2 с.л. зехтин и маслото и запържете гъбите за 5 минути.
Добавете ситно нарязания чесън, мащерката, а след 2-3 минути и сметаната.
Разбъркайте добре, налейте от виното, което пиете, посолете и подправете с черен пипер.
Свалете от котлона. В тенджера кипнете бульона в който са киснати гъбите и още малко вода и посолете. На части сварете ньоките, които са готови след около 3-4 минути - в момента, в който изплуват на повърхността.
Вадете ньоките в голяма купа, овкусете с малко зехтин и залейте с гъбения сос. Разбъркайте добре и сервирайте, поръсени със ситно нарязан пресен лук и обилно количество пармезан.
От посоченото количество продукти (вдясно) излизат доста ньоки. Ако са ви много за едно хранене, приберете останалите във фризера, за да стегнат, а след това прехвърлете в плик.
Може да ги използвате за гарнитура към някое ястие.
Добър апетит.