От "Шуменско" решиха да споделят опита си като най-стария бирен бранд в България и за целта на 4 юни организираха мастър клас.
Фокусът на събитието беше насочен както към споделянето на нови перспективи в пивоварството, така и към предаването на нови разбирания за това колко сложна е една от най-популярните напитки в света и какви нови начини има за комбинирането й с храната.
Присъстваха едни от най-добрите независими експерти по бира, а съчетаването на вековни традиции с местно майсторство беше илюстрация на уменията на "Карлсберг".
Специалистите на компанията споделиха наследството на една от най-професионалните пивоварни в света. Методи Стоянов, директор „Производство" и майстор пивовар в "Карлсберг България", посрещна гостите на мастър класа и напомни за историята и традициите в пивоварството както на "Карлсберг", така и на "Шуменско".
Бригиде Скадхауге от своя страна разказа за вековното наследство на "Карлсберг", които са собственик на пивоварната "Шуменско". Тя акцентира върху работата в лабораториите на бранда, която се насочва не само към развитието и иновациите, но и към опазването на околната среда и намаляването на въглеродния отпечатък на марката.
Скадхауге подчерта, че от "Карлберг" не се притесняват да споделят своя опит и знания с пивоварните компании и с цялата бирена общност по света.
Зидсел Йенсен, сензорен експерт в Центъра за развитие на Карлсберг, и Методи Стоянов дадоха на гостите кратък сетивен тест, който да покаже нов подход към разбирането на вкусовете.
Те дадоха съвети как да усещаме ароматът и вкусът на бирата като истински бирени специалисти и как да определим задълбочено характеристиките на пивото.
Методи Стоянов обясни как разпознава "Шуменско" сред другите светли бири и издаде някои тънкости при производството на бира тип "лагер". И той, и Йенсен подчертаха, че това е най-трудната за производство бира, тъй като вкусът й е максимално изчистен и не може да се "маскират" недостатъците на пивото.
Професионалистите на "Карлсберг" преведоха присъстващите през една истинска дегустация и дисекция на редки бири тип "лагер", включително и такава, отлежавала в бъчви за бърбън. Участниците имаха и възможност да споделят личните си впечатления за избрани крафт бири от портфолиото на "Карлсберг".
Накрая на сетивния мастърклас Биргите Скадхауге демонстрира и представи нов, уникален вид лагер бира, която се приготвя с гъби пачи крак.
Пивото доказва стремежа на бранда да продължи да се развива и да предлага иновации в категорията на бирата.
Последвалата сесия и петстепенно меню, по време на която различни видове храна бяха комбинирани с подходящи бири, включително и такива от "Колекцията на пивоварите" на "Шуменско".
Така се създаде запомнящо се усещане и да се докаже, че пивото се комбинира чудесно с всяка стъпка от един многостепенен обяд или вечеря.