Здравейте,
Едва ли има българин, който да не обича баница.
Особено ако си я направил у дома - макар и не със собственоръчно точени кори. Както знаем, става за закуска, и за вечеря.
Начин на приготвяне
Разбийте добре яйцата и добавете киселото мляко, в което сте разтворили содата.
Прибавете половината брашно и прясното мляко. Разбийте добре и сложете останалото брашно.
Посолете и разбийте сместа добре. Трябва да получите смес с гъстотата на палачинково тесто.
В подходяща тавичка нанесете слой масло. Изрежете корите с големината на тавичката за печене. Нищо не пречи и да ги надиплите леко.
Започнете да редите корите една по една, като всяка от тях намазвате с масло.
Преди да сложите от яйчената смес, наредете 4 кори, които ще са основата на баницата.
На всеки две кори слагайте от яйчената смес. На 3-4 места поръсете от натрошеното сирене.
В края трябва да ви остане малко от яйчената смес за заливане на баницата.
Наредената по този начин баница разрежете с остър нож и залейте отгоре с яйчената смес.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна поне 30 минути.
Преди да извадите, проверете дали е добре изпечена.
Поднесете с пресни зеленчуци или айран.
Добър апетит.