Има ден на бащата, ден на жената, на бабата, на целувката, на прегръдката, има дори NO BRA DAY, в който дамите не носят сутиени. Не мога да разбера защо няма международен ден на кюфтенцата. Обявявам го да бъде днес!
Печени кюфтета със свинска кайма, жито и розмарин
1 кг кайма
1 ч.ч. жито
1 яйце
1 ч.л. кимион
1 ч.л. черен пипер
1 глава лук
2 стръка розмарин
сол
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва с подправките, ситно нарязания лук, суровото яйце и свареното жито. От продуктите се омесва кайма и с мокри ръце се оформят малки кюфтенца.
Кюфтенцата се поставят в тава с малко зехтин, поръсват се с пресен розмарин и се слагат в умерена фурна, като се изпичат до пълна готовност. При необходимост се обръщат по време на печенето. Сервират се топли с гарнитура по избор.
Кюфтета с ориз и доматен сос
1/2 кг кайма
1 ч.л. ориз
1 глава лук
1 яйце
4 стръка магданоз
1/2 ч.л. черен пипер
3 к.ч. вода
сол
1 кг домати
1/2 глава лук
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сушен босилек
1 ч.л. захар
6 с.л. олио
1 к.ч. вода
Начин на приготвяне:
Оризът се изчиства и измива. Налива се студена вода, посолява се, полива се със струйка олио. След като водата заври, температурата се намалява на най-ниската степен и се вари до готовност.
Приготвя се сосът. За целта лукът се нарязва на ситно. Запържва се за кратко, поръсва се с червен пипер, налива се малко гореща вода и се задушава за около 5 минути.
След като лукът омекне и водата се изпари, се прибавят намачканите или нарязани на дребно домати (могат да се използват и домати от консерва). Поръсва се с босилек и захар. Вари се още няколко минути. По желание сосът се пасира.
Приготвят се кюфтетата. Нарязва се лукът и се прибавя към каймата, заедно с охладения ориз. Добавя се яйцето, посолява се, поръсва се с магданоз и черен пипер.
Получената смес се омесва много добре и с мокри ръце се оформят кюфтета. Пържат се в сгорещено олио по няколко минути и от двете страни, докато станат напълно готови. Отцеждат се върху домакинска хартия.
Поднасят се със соса.
Паста с кюфтенца и доматен сос
300 г макарони
400 мл. доматено пюре
1 ч.л. мед
1 ч.л. босилек
1/2 ч.л. черен пипер
300 г телешка кайма
100 г свинска кайма
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Пастата се сварява в подсолена вода според указанията на опаковката. Изплаква се, отцежда се и се оставя настрани.
През това време се приготвят кюфтенцата. За целта се смесват двата вида кайма, с мокри ръце се оформят малки кюфтенца и се изпичат във фурна или в електрически пържолник (уред, подобен на тиган с капак с реотани).
В тенджера се поставя доматеното пюре, заедно с подправките и зехтина. Щом заври, се добавя сварената паста и се разбърква, докато ароматите се смесят. Ястието се сервира топло, с кюфтенцата, поставени върху паста.