Елате ни на гости!
Едно време така зовяха дует "Ритон", а сега го прави New York Times. Изданието ни подреди в топ 25 дестинации за 2025-а, бикоз ъф Шенген, но не само, и приканва американците да кацнат в нашата родина и да опознаят София, Пловдив, Велико Търново и Албена.
Само който е обиколил наистина напоително някой от посочените градове обаче знае, че след това се огладнява зверски. Особено ако стомахът е свикнал ежедневно да поглъща на едно сядане джъмбо пица с повече пеперони, есктра лардж картофки и диетична Кола.
Затова ще трябва да нагостим американските ни приятели с количествата, които те си знаят, ама с рецептите, дето ние си знаем. Например със:
Зеле, моркови, люта ряпа вместо колсло
Колсло е типична американска салата - съдържа свежи и хрупкави зеле и моркови, към които са прибавени още около 500 калории под формата на майонеза, сметана и захар, за да не остане някой гладен.
Както почти всичко американско за ядене, и това сладни необяснимо и се чудиш десерт ли е, салата ли е. Наша задача е да научим американците що е то истинска зимна салата.
Такава е комбинацията от зеле, моркови и от оная бяла ряпа, която люти колкото кило халапеньо. И никакви сметани и захар - само олио и оцет, за онези, които са слушкали по време на туристическата обиколка - може и малко червен пипер.
Тъй като ряпата със сигурност ще удари гостите в носа, гърлото, стомаха и петите едновременно, ще им дадем да "гасят" с ракия. Тя ще отпуши де що има останала запушена чакра у чуждоземците и ще им нашепне, че за взели правилното решение да дойдат в България.
Вместо бургер - тройка кюфтета, ПКС, лютеница и две филии хляб
Бледа питка с кюфтенце и добавка от храна за зайци - това е подигравка с обяда, френдс!
Вместо това ще им сервираме щедра чиния с тройка кюфтета, пържени картофи със сирене (ПКС), лютеница и две филии хляб за разкош. Подобно изобилие американците едва ли са виждали и в най-щедрата гурме бургерджийница, която върти кюфтета на скара от времето на Линкълн насам.
Друго са си нашите цвърчащи кюфтаци с изобилие от лук и магданоз, а културният сблъсък на американците с доматеното чътни, тоест с лютеницата, ще си заслужава снимане.
Хубавото е, че със сигурност няма да си поискат диетична Кола с обяда.
А няма да поискат, защото ще им сервираме ИСТИНСКА бира
Който е стъпвал в САЩ, знае, че американската бира е течност, която успешно служи в уринотерапията.
Грехота е такива буламачи да се сервират редом до еликсири като хубавите кюфтета на скара, лютеницата и пухкавия бял хляб. Затова в халбите на изнурените от попиване на култура американски гости трябва да се материализира някоя истинска бира с не по-малко от 4,5 алкохол.
Ще назначим един сервитьор за дежурен около масата, за да парира опитите на туристите да си поръчат нещо друго, освен ако не е с по-високи градуси.
След третата бира пък някой разгорещен американец може да се окаже новия Джъстин Бийбър и да направи пари, когато се прибере в родината.
---
Що е то "по градинарски" и "подлучено" в българските механи? Преводът е тук":
---
И накрая - макарони със сирене вместо макарони със сирене
Американските макарони със сирене са тежка манджа от паста и сирена, която озадачава както нас, българите, така и майсторите на пастата в Италия и майсторите на пастата в Япония. Озадачава даже и създателите им във Франция, които намират толкова обилно ядене за нерелигиозно.
Ето тук е моментът истински да ни запомнят, редом с "Александър Невски" от София или тепетата от Пловдив.
Сервираме отривисто едни макарони със сирене по нашенски - макарони, сирене, щедро захар отгоре и масло. Първоначалната реакция със сигурност ще е шок и ужас, първите хапки също ще се посрещнат с недоверие.
След това вълшебството от преварена паста, бяло саламурено сирене, захар и масло ще им се види по-хубава и от нюйоркски чийзкейк, заклеваме се!