Здравейте,
Малко мирис на море в кухнята не е излишен. Напомня, че макар и сега да не е дори истинска пролет, лятото идва, идва... И нека замирише отсега.
Тази рецепта ще ви го напомни. Особено ако обичате фрути ди маре.
Начин на приготвяне
Почистете добре калмарите и ги измийте хубаво. Сварете ги в подсолена вода за около 5 минути - трябва да се надуят и запазят формата си. Оставете ги да се охладят и пригответе плънката.
В дълбока тенджера загрейте зехтин и запържете ситно нарязаните лук и морков.
Добавете чесъна, пресния лук и ориза. Посолете и подправете с черен пипер.
Наливайте по малко вода и вино, и бъркайте често. Когато оризът е почти готов, добавете доматите и варете още 15 минути.
Преди да свалите от котлона, сложете подправките и нарязаните на колелца маслини. Оставете плънката да изстине леко и напълнете калмарите.
Подредете в тавичка, а около тях сложете останалата плънка. Налейте вода и запечете в предварително загрята фурна за около 15-20 минути.
Поднесете поръсени с пресен лук и филийки препечен хляб.
По чаша бяло вино ще ви се отрази добре.