Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Ципура и ризото с грах и мента

Ципура и ризото с грах и мента Снимка: Стоян Георгиев
Ципура и ризото с грах и мента Снимка: Стоян Георгиев
Ципура и ризото с грах и мента Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Ципурата, както знаем, е изключително вкусна риба.

А с тази рецепта просто няма кой да й устои.

Начин на приготвяне

Пригответе бульон, като нарежете всички продукти на едро и варите 20 минути на средно силен огън. Овкусете с малко сол.

Измийте добре рибата и я подсушете. С остър нож направете напречни разрези от двете страни.

Посолете и поръсете с черен пипер от всички страни.

Пригответе пастата за овкусяване на рибата. Използвайте сварените праз и лук от бульона и ги пасирайте в блендер заедно с лимонова кора, сока от 1-2 лимон, 50-60 мл зехтин, сол и черен пипер.

С получената смес намажете добре рибата отвън, като втривате добре с пръсти в разрезите.

Сложете 1 -2 лъжички от сместа и вътре в рибата.

Сложете по 1 резен лимон и подредете върху намаслена хартия за печене.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна 25-30 минути.

Нарежете на ситно зеленчуците за ризотото и ги запържете за около минута в 3 с.л. зехтин.

Добавете ориза, налейте още зехтин и пържете 3-4 минути. Налейте малко от бульона и разбъркайте.

Бъркайте често и наливайте по малко от бульона. Добавете граха и варете до готовност на ориза.

Накрая добавете маслото и нарязаната на ленти мента.

Оставете на изключен котлон да попие изцяло бульона.

Поднесете рибата с порция ризото, лимон и още малко прясна мента.

Добър апетит.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените