Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Божествен вкус: Как да ядем сирена без угризения

Божествен вкус: Как да ядем сирена без угризения Снимка: iStock

Всички обичаме сиренето в различните му варианти. Колкото по-мазно - толкова по-вкусно, но и по-нездравословно. От бургер до салата - всичко е по-вкусно със сирене. По възможност повечко.

По света има 1800 вида сирена - пресни, зрели, меки, твърди и сини... Това е огромен свят, граничещ с наука.

Съвсем в реда на нещата е при огромното значение на сирената в кухнята и кулинарията, на този продукт да бъде отделено специално внимание. Например съществува дори Световна награда за сирене, която - заради пандемията, не беше връчвана от 2019 година. Тя е част от международния фестивал на сиренето в Овиедо, Испания.

Но след 2 години чакане, светът вече има своето ново най-добро сирене. То е от Испания, нарича се Олавидия и е меко козе сирене. Произвежда се от малката компания Quesos y Besos - Сирена и целувки, и е преборило конкуренцията от над 4000 предложения от 45 страни.

Испанското сирене поема палмата на първенството от предишния победител - американското Rogue River Blue - вид синьо сирене.

Сегашният носител на Оскар-а в света на сирената, е произведено през 2017 година сирене, което съдията Джейсън Хайнд от Великобритания описва като "нищо, опитвано досега". То е мазно, съблазнително, меко, топло и даващо комфорт, продължава той. Сиренето е зряло с гъбичките Penicillium Candidumу, използвани за характерната бяла кора и със слой от пепел от костилки от маслини в сърцевината му.

Цена не се споменава, а и това не са сирена за масово производство, така че да се върнем на земята при достъпните и любими на всички продукти.

Те са пълни с протеин, калций, витамини и аминокиселини, но, уви - и с калории, мазнини и сол.

"Протеинът в сирената е добра алтернатива на този от рибата - той е животински и съдържа всички важни аминокиселини, от които тялото се нуждае", казва пред СиЕнЕн диетологът Лурдес Кастро Мортийаро.

Така че това е пълноценен протеин, но как да се реши въпросът с вредната част? Това, припомня диетологът, е въпрос на ежедневен баланс. Нито е нужно човек да изяжда огромни количества, за да получи нужните хранителни вещества от сиренето, нито трябва да се съобразява единствено с него - има разлика между това дали сиренето е единствената мазна и калорична храна, която ядете, или има и други.

Ето и някои насоки какво сирене да ядем по-често и по колко.

Снимка: iStock

Диетолозите се обединяват около мнението, че рикота е вероятно най-здравословното сирене. Името му означава "повторно сготвено" - истинската рикота се прави от суроватката, останала от млякото, използвано за производството на други сирена като пекорино, например.

В рикотата има много протеини, които лесно се усвояват от организма. Освен това съдържа много аминокиселини. Това прави сиренето и отличен избор за хората, които искат да изградят мускули, работят за сила, но искат да губят мазнини и тегло.

Пармезанът, гауда и пекорино също могат да минат за здравословни, но ако се консумират с мярка. Те съдържат по-малко вода и са по- концентрирани и твърди, съответно имат повече калций, което значи, че за нуждите от него са достатъчни и по-малки порции. Защото с плътната консистенция върви и повече сол.

Известна е връзката между протеина и отслабването, т.е. за да слабее човек, трябва да приема повече протеин, тъй като той ни държи сити по-дълго.

Кое сирене помага за целта може да се изчисли по съотношението 1:10 протеин спрямо калории. На всеки 100 калории трябва да има поне 10 грама протеин. Това прави съответното сирене добър и здравословен източник. Такива са например по-меките швейцарски сирена, по-лекият чедър и рикота.

Фета, козето сирене и сирена от сурово непастьоризирано мляко пък са и чудесен източник на пробиотици.

Снимка: iStock

Сирената, които е препоръчително да се избягват, са силно преработените. Сред тях са готовите, опаковани отделно резени за сандвичи. Същото важи и за сирене в тубички, което може да се изстисква и сиренето за мазане. Те имат минимум протеин и много повече мазнини и сол.

Има и сирена без мазнини, които също са силно преработени. Мортийаро съветва хората, чиято единствена цел не е отслабване, да не изключват от диетата си сиренето с обичайното съдържание на мазнини.

По-добре е да се приемат по-малки количества от нещо, което е по-пълноценно, е простата логика.

Най-добре е сиренето да се използва като овкусител за останалата храна, а не като основно ястие. Например за закуска може да се хапне рикота към овесени ядки с плодове, а за следобедна закуска - лек чедър със зеленчуци или с пълнозърнест крекер.

Кое точно да е сиренето? Това, което обичате. Просто не прекалявайте.

 

Най-четените