Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Хляб с бира? Пол Холивуд ще ви научи

Хляб с бира? Пол Холивуд ще ви научи Снимка: Getty Images

Той е един от най-големите майстори хлебари в света. Книгите му, разкриващи някои от тайните за перфектно приготвени домашни печива, се превръщат в истински бестселъри малко след повяването им на пазара.

Заради студения си поглед и винаги спретната прическа Пол Холивуд си печели прякорите Акулата и Сребърната лисица, а кристално сините му очи често са сравнявани с тези на Нощния крал от сериала Game of Thrones.

Като съдия в популярното британско шоу The Great British Bake Off той изгражда имидж на безкомпромисен критик, но предвид постиженията си, Холивуд е в пълното си право да бъде взискателен към всеки един, който дръзне да му предложи свое печиво.

Талантът му сякаш се предава по кръвна линия, тъй като бащата на Пол - Джон Холивуд, има собствена пекарна, разположена в близост до къщата им в графство Мърсисайд, където световноизвестният пекар изкарва детството си.

Преди да започне кулинарната му кариера обаче британецът учи скулптора в Училище на изкуствата "Уолъси", увлечен от творчeската натура на майка си, която по това време работи в областта на графиката.

Въпреки че през ваканциите помага усилено в семейната пекарна, той никога не е мечтал да тръгне по този път. Дори когато един ден баща му го пита дали иска да стане пекар като него, Пол отговаря отрицателно, при това особено категорично. Но когато получава конкретно предложение - за сумата от 500 лири да подстриже косата си и да стане част от бизнеса, 17-годишния Холивуд започва да се замисля.

"За един тинейджър това постави нещата в съвсем различна светлина", казва той в биографичната си книга "Животът на пекаря". Така за една нощ обръсва главата си и взима решение да започне работа в семейната пекарна.

Професията определено му пасва и до ранните си 20 години Пол вече управлява бизнеса сам. Но този живот не е никак лесен. Ранното сутрешно ставане е едно от задължителните условия за хората, избрали да приготвят печива. Затова Холивуд не крие, че по това време страда от изпуснатите купони с приятели, които често посещават пекарната рано сутринта, прибирайки се от поредния запой.

Тези случки не го отказват от желанието му да стане добър пекар и той продължава да се развива устремено.

След като взима основата на занаята от баща си, Пол започва да работи с известни британски хотели. Вместо обаче да се отдаде на създалите се около него обстоятелства за един спокоен и комфортен живот, той решава да тръгне в съвсем различна посока.

През 90-те години събира багажа си и заминава на 2 хил. километра от дома, за да се изправи пред нови вълнуващи предизвикателства в историческия град Пафос в Кипър.

"Прибиваването ми в Пафос беше изживяване, което промени живота ми изцяло. Пристигайки там на 28 години обаче преживях истински културен шок", споделя пекарят.

Причината за това е, че до този момент той никога не е пътувал много далеч от родното си място. Когато заминава за Кипър, майка му решава, че Пол няма да издържи и ще се върне съвсем скоро в Англия. В крайна сметка той остава на гръцкия остров в продължение на шест години, заемайки длъжността главен пекар в един от петзвездните хотели край морето. Там среща и бъдещата си, а вече и бивша съпруга.

Благодарение на работата си в Кипър обаче Холивуд успява да се пототпи изцяло в местната култура и така да създаде рецепти за едни от най-хубавите си хлябове, включени по-късно в книгата му 100 Great Breads.

Снимка: Getty Images

Пол Холивуд винаги работи зад кулисите или по-точно между четирите стени на кухнята, където опитва поредния си кулинарен експеримент, докато в живота му не се появява телевизията. Първоначално тази връзка започва с гостувания в различни сутрешни блокове, но през 2010 г. се появява кулинарното състезание The Great British Bake Off, на което той става съдия.

С времето този и другите телевизионни формати, с които се заема, изместват фокуса от собствения му бизнес за производство на хляб.

Противно на очакванията Холивуд се определя като срамежлива личност, което обяснява защо не започва кариерата на телевизионна звезда с особено желание.

"Човекът, който се появява на екрана, е този, зад когото се крия. Преди да започнат снимките целият треперя от притеснение, но тогава ролята поема така наречения ми близнак", разказва пекарят за изявите си на малкия екран.

Отвъд своите професионални постижения Пол се интересува от всичко, което носи в себе си богата история, подобно на вече опитаните от него древните техники за печене на хляб от Кипър, Египет и Йордания. Изразът "Домът е там, където е сърцето" важи за него с пълна сила, като предвид интереса му, неговото сигурно е останало в Средновековието.

Първия имот, който купува, е впечатляваща къща от XIII век в британския град Кентърбъри. Тя е и един от най-старите частни домове в Обединеното кралство, а Холивуд го купува за сумата от 1 млн. долара през 2004 г. След 12 години го продава и се мести заедно със семейството си в къща от XVI в. със собствена овощна и зеленчукова градина.

Отвъд любовта му към Средновековието Пол продължава кариерата си на телевизионна звезда, участвайки като жури в британското кулинарно шоу The Great British Bake Off.

Но ако искате да узнаете вкуса на някое от печивата му, пробвайте тази негова лесна рецепта за хляб с бира:

Хляб с бира

Снимка: iStock

Нужните продукти, за да направите този лесен хляб, са:

  • 550 гр. пълнозърнесто брашно
  • 200 гр. бяло брашно
  • 2 с.л. кафява захар мусковадо
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • Зехтин
  • 300 мл. тъмна бира
  • 220 мл. кисело мляко
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Изсипете двата вида брашно в купа и добавете един по един останали продукти. От тях замесете меко тесто, което след това домесете на набрашнен плот със съвсем лек натиск.

Намажете правоъгълна форма за печене със зехтин и поставете в нея тестото. Поръсете го с малко пълнозърнесто брашно и го оставете да почине за 10 мин.

Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 230 градуса за 10 мин, след това температурата се намалява на 180 градуса и се допича за още 25 мин. Когато е готов, го оставете настрана да изстине за 5 мин. и чак тогава го извадете от формата.

Поднесете хляба с меко масло или различни видове разядки.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените