Ирландският пъб е институция дори извън Oстрова. В самата Ирландия още повече.
Няколко бири, риба с картофки или богат пай, жива музика и стопляща сърцето атмосфера - малко неща са по-приятни от класическата ирландска кръчма. В родината си тя е в основата на социалната тъкан, мястото, където семейства и приятели се събират.
Но времената се менят, а с тях, за добро или лошо, и пъбовете. В Ирландия те стабилно намаляват, както и консумацията на алкохол в страната, а интересът към несвързани с пиенето забавления расте.
Пример за промяната е и това, че от няколко години в страната има пъб със звезда "Мишлен", а продажбите на безалкохолна бира в Ирландия са се утроили от 2017 до 2021 г.
Същевременно от от 1998 до 2018 г. броят на пъбовете намалява с над 20 на сто до 8100. Сега те са под 8000.
Причините са много. Проучвания сочат, че хората пият по-малко в пъбове и барове за сметка на купен от магазини алкохол. Освен това самото потребление спада - данните на организацията на алкохолната индустрия Drinks Ireland сочат, че търсенето на тези напитки в страната е намаляло с цели 30% в последните 20 години. Трендът се води от поколението Z, но се наблюдава и в останалите възрастови групи.
Което е добре, защото Ирландия исторически има проблем с пиенето. Данни от проучвания на здравните власти сочат, че през 2016 г. над половината от хората, които употребяват алкохол, са били с т.нар. рискова консумация - пият често и/или много.
Но промените означават, че и кръчмите трябва да се нагодят, за да оцелеят.
"В това да държиш пъб има доста предизвикателства", казва пред "Би Би Си" Ронан Линч, собственик на The Swan Bar в Дъблин.
Един от проблемите е все още непълното възстановяване след пандемията, заради която заведенията бяха затворени напълно месеци наред. Друг са ръстът на минималните заплати и връщането на предкризисното ДДС от 13,5% , които водят и до по-високи цени. Ефектът е двоен, тъй като свива работата и на ресторантите, които осигуряват част от клиентите на пъбовете, минаващи за питие преди и след вечеря.
Общата инфлация също има значение, тъй като по-малко хора могат да си позволяват да се хранят навън.
Това е и сериозна причина за затваряне на пъбове, особено в провинцията.
Проблем е също това, че мнозина все още работят от дома си напълно или хибридно. Преди пандемията те са се отбивали в пъба, за да хапнат за обед или като си тръгнат от работа, но сега все още има доста клиенти, които си остават у дома.
Хибридната работа, особено за заведения в "ситито" на Дъблин, където са събрани компании за финансови услуги и банки, пък променя цялостния ритъм на пъбовете наоколо.
"Сега сряда е най-натовареният ден от седмицата", казва Рори Килийн, мениджър на Harbourmaster Bar, който се намира именно във финансовия център на Дъблин. Хората вече не ходят в офиса в понеделник или петък, защото предпочитат дълъг уикенд, в който да работят отдалеч.
Това налага промени и в работата на заведението. То опитва да набляга повече на храната и предлага изхранване на туристически групи или оферти за семейни празненства като важните за католическа Ирландия първо причастие или конфирмация.
Търсенето и пазарът до такава степен се променят, че в Дъблин вече има и безалкохолни пъбове и заведения, които не наблягат на пиенето, а на други забавления.
Например от януари в столицата има безалкохолен бар за бордови игри. Решението било взето, след като екипът зад проекта установил, че вече има доста клиенти, за които в центъра на социализацията не е алкохолът.
Компанията има редица пъбове в цяла Ирландия и наблюденията им сочат нараснало търсене на безалкохолни напитки, включително вина и бири.
Безалкохолният бар има голям успех. "През януари сигурно можехме да го напълним четворно в някои вечери", обяснява Крис Реймънд, шеф на маркетинга на Bodytonic, компанията, която притежава пъба.
Той също казва, че ирландците излизат по-малко, но когато го правят, искат да е със замах и не е задължително това да включва алкохол. "Искат да харчат повече за преживявания. Трябва да развиеш предлагането. Всички се адаптират - организират събития, предлагат забавления след вечерята, баровете правят стаи за караоке", обяснява Реймънд.
Това не е първият опит за безалкохолен пъб в Дъблин. Предишният отвори през 2019 г. и имаше закачливото име The Virgin Mary.
Той обаче затвори през 2023 г., а собствениците обясниха, че просто бизнесът не е успял да се възстанови до нивата отпреди пандемията, Брекзит и инфлацията. Те обаче са убедени, че търсене в тази ниша има и безалкохолният сектор тепърва ще расте.
Дори и тези, които наблягат на алкохола, опитват нещо ново. В The Swan Bar най-продавана си остава наливната бира "Гинес", но пъбът е разширил предлаганите специални ирландски уискита. Дори има меню с описание на вкуса и оферти за шотове, което помага на хората да изберат, особено преди да се решат да дадат 200 евро за бутилка уиски.
Разчупване опитва и Майкъл Дрони, който преди пандемията отваря в Корк пъб на мястото на съществувала от столетия класическа кръчма. Той иска да запази чувството за общност, но с някои нововъведения.
Прави специален бар за чай и домашни отвари, които например да се добавят към джина.
"Вкусовете се промениха, както и навиците за пиене, затова внесохме много нови идеи. Опитваме да сме истински местен пъб за 21 век", обяснява той пред The Irish Times през 2019 г.
В друга своя кръчма пък организира различни активности. През деня там се продава местна земеделска продукция с ъгъл за кафе. Вечер кафето се заменя с уиски и сирена. На мястото се организират и уроци по рисуване, салса танци, куизове и дори срещи за писатели и за плетене.
Друг собственик в градчето Балидехоб пък е започнал да отглежда домати и да ги продава в бара си, което довело до организиране на фермерски пазар всяка сряда.
В съседната стая пък се събира група за свирене на укулеле.
В пъба му Levis' има и различен подход към живата музика. Тя е често срещана в ирландските кръчми, но на това място се свирят авторски парчета и дори има годишен фестивал.
В Дъблин пък преди няколко години врати отваря пъб, който акцентира върху музика единствено от винилови плочи, акомпанирана от крафт бири, коктейли и вина.
Дори и малко извън традицията ирландските пъбове още притежават чар и притегателна сила. Дано това, заедно с адаптирането към новите тенденции, помогне за оцеляването им.