Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Кога ще хапваме?": Няколко рецепти за вкусен обяд в офиса

"Кога ще хапваме?": Няколко рецепти за вкусен обяд в офиса Снимка: iStock

"Кога ще обядваме?" е въпросът, който ежедневно прелита небрежно в офиса още от 10:30 ч. Сякаш биологичният часовник на някои тиктака с различен ритъм и докато определени колеги се възмущават от този факт, други тепърва се сещат, че все още не са закусили и стомахът им напористо започва да ги издава.

Обядът през работната седмица може да се окаже истинско предизвикателство и то не само заради кръчмите около офиса, чието меню се сменя веднъж на две години. Често на подобни места храната не понася на по-чувствителните, имайки предвид как от няколко останали манджи би могъл да се сътвори съвсем нов специалитет, носещ името на част от съставките, видими с просто око.

А ако спазвате режим или диета, мисията става почти невъзможна. Много малко ресторанти предлагат повече от едно вегетарианско ястие в обедните си менюта, да не говорим за веган такива, които почти липсват. Така сте обречени да ядете кашкавал на фурна до припадък (ако имате късмет) или яхния от някоя бобова култура.

Решението на този сложен казус е елементарен. С минимални усилия бихте могли да облекчите поне малко живота си и да спрете да се тормозите с отговора на излишно задавания ежедневен въпрос "А сега къде ще ядем?", защото е почти предопределено.

Да си донесеш домашно приготвен обяд в офиса не е срамно, нито е отживелица. Напротив - този съвсем естествен акт на проява на грижа към себе си става все по-полулярен. Дори затворените заведения заради пандемията ускориха процеса.

Храната на обяд не бива да е тежка, или казано иначе - пълна с въглехидрати.

Функцията ѝ е да ни държи сити и енергични до края на работния ден, а не да ни принуждава да подпираме клепачите си с клечки за зъби. Това му е хубавото, когато я приготвяте у дома - сами може да прецените какво точно да включва обядът ви и какво да е количеството му. Също така спокойно бихте се съобразявали със спецификата на хранителния си режим, ако спазвате такъв.

Затова днес сме ви приготвили няколко свежи предложения за лесни обедни ястия, за да погъделичкаме любопитството ви и да ви подканим да ги опитате.

Дори все още сте в режим "хоумофис", нищо не пречи да се погрижите за себе си като станете за повече от половин час от компютъра, приготвяйки храната си. В тези случаи за улеснение може да нарежете и подготвите продуктите от вечерта и когато стане време, просто да ги сготвите.

Резултатът е топъл обяд за по-малко от час.

Салата с авокадо и домати

Снимка: iStock

Лесна, питателна и грабваща - тази салата ще се превърне в една от любимите ви. Основните съставки са домати и авокадо, но както всяка рецепта, така и тази търпи експерименти.

Добавете любимите си зеленолистни растения, малко червен лук или защо не пресен. Подправете я с малко балсамов оцет и зехтин, а за финал поръсете с цели листенца босилек. Ако искате да е по-засищаща, може да добавите боб от консерва или нахут, също киноа или лимец.

Да не забравяме и любителите на местото, защото тази салата върви чудесно с гриловани пилешки гърди. Те се приготвят буквално за минути, а няколко късчета от тях ще ѝ дадат съвсем различен облик.

Така съвсем бързо ще имате пълна купа с витамини, минерали и фибри, които ще ви заредят с енергия за целия остатък от деня.

Гъбен гулаш

Този гулаш, който можете да видите на снимката най-горе, съвсем не е онзи с големите късове месо, традиционният, който сме свикнали да опитваме. Въпреки че доста прилича на него, се различава коренно по основната съставка - гъбите.

В рецептата се използват различни видове - кладница, печурки, манатарки, т.е. колкото по-разнообразни са сортовете, толкова по-вкусен ще е крайният резултат. Нужни са още моркови, чушки, картофи, чесън, доматена паста и чаша червено вино за разкош.

За 45 минути всичко това се превръща в едно невероятно питателно ястие, с което ще предизвикате фурор в помещението за хранене в офиса.

Ниско калорийна пица

Снимка: iStock

Почти е сигурно, че няма човек на земята, който да не обича пица, но когато се старае да поддържа или намали теглото си, най-вероятно ще трябва да се раздели с нея за известно време. Или поне с нейния традиционен вид.

За щастие, съществуват доста разновидности на пицата, чиято основа изключва напълно познатото високо въглехидратно пухкаво тесто. Една от тях е тази с арменския хляб Лаваш, приготвен без животински продукти и мая. Плоската му и кръгла форма наподобява тази на италианското печиво, но не нанася същите вреди на организма, както традиционното тесто, ако прекаляваме с него.

Остава да добавите любимите си продукти - доматен сос, зеленчуци, месо, сирена, кашкавал и да я изпечете. Внимавайте обаче с количеството на продуктите, защото този хляб е тънък и лесно може да се разкъса от тежестта и влагата.

 

Най-четените