Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Лято в чиния, или няколко леки ястия за горещите вечери

Какво по-хубаво от вечеря на открито в приятна компания с домашно приготвена храна? Снимка: iStock
Какво по-хубаво от вечеря на открито в приятна компания с домашно приготвена храна?

Лятото се задава зад ъгъла и остават само броени дни до официалното му откриване.

Откровено можем да кажем, че това е най-чаканият сезон в годината и то не само заради възможността да ходим с голи рамене. Това е периодът, в който забавленията взимат превес над тежките работни задачи, мирисът на море вече не е само мираж, а срещите с приятели създават незабравими спомени, които ще ни топлят в студените зимни дни.

Идеите за прекарване на дългите и топли летни вечери са много, но какво по-хубаво от вечеря на открито в приятна компания с домашно приготвена храна?

Това може да се случи навсякъде - в парка, на терасата или в двора, ако живеете в къща. Сезонът предразполага леки ястия, приготвени с пресни продукти, които лесно може да си набавите от месния пазар например. Непретенциозната храна винаги е по-вкусна, особено когато е приготвена с любов и отдаденост.

Излез от застоя! Влез във форма!

Скъпи читателю, този текст е част от Get in Shape³ - новото издание на инициативата на Webcafe.bg, с която искаме да те мотивираме да се откажеш от оправданията, да се сбогуваш със стреса и да влезеш във форма. В това ни партнират:

Next Level Fitnes Club, Asics, DEVIN Mineral & Vitamins, Vitabiotics, Heineken, Huawei, Спорт Тото, Reina.

Възможно е да изпитате леки затруднения какво точно да съдържа менюто за по-топлите дни и то, само защото изборът на плодове, зеленчуци и подправки през лятото е като рог на изобилието. Всички те привличат сетивата с неустоимите си аромати и цветове, но с ясна визия за вечерта, накрая всичко се подрежда по най-добрия начин.

Ето и нашите няколко предложения за апетитни летни ястия, пълни с вкусове, които със сигурност ще очароват приятелите и семейството ви.

Запеканка с тиквички

Рецептата може да се нарече класическа и не отнема почти никакво време, за да я приготвите. Нужни са ви няколко тиквички, глава лук или няколко стръка пресен, яйца, галета, натрошено сирене, кашкавал, една скилидка чесън, сушен риган (може и пресен), масло, сол и черен пипер.

Тиквичките се нарязват на кръгчета, а чесънът и лукът - на ситно. Поставят се в купа и към тях се добавят натрошеното сирене, риганът и галетата. Овкусяват се. Яйцата се разбиват добре, след което се слагат при останалите продукти.

Всичко се изсипва в тавичка и се слага в предварително загрята фурна на 200 градуса. Когато ястието е готово, се поръсва с настъргания кашкавал и се пече до готовност.

Цялата процедура по приготвянето отнема не повече от час и върви перфектно с хубава бутилка добре охладен совиньон блан.

Агуачиле

Снимка: iStock

Ако искате да вкарате малко мексиканска свежест към вечерята, със сигурност трябва да опитате тази рецепта. Ще са ви нужни не повече от 45 минути, за да я приготвите, а крайният резултатът ще впечатли и вас, и вашите близки. 

Нужни са ви пресни скариди, лайм, червен лук, пресен кориандър, бял оцет, две чушлета халапеньо, авокадо, зехтин, една скилидка чесън и краставица.

Скаридите се почистват, а върху тях се изцежда сокът от лайма и се подправят с малко сол. Оставете ги в тази марината около 20 минути. Внимавайте да бъдат покрити изцяло с течността от всички страни. Ще разберете, че скаридите са се "сготвили", когато придобият приятен розов нюанс.

Нарежете червения лук на тънки лунички, а това става най-лесно, ако разполагате с ренде тип "мандолина". Потопете го в купичка с вода и малко сол. За да запазите цвета му, добавете лъжица бял оцет.

Идва ред на основата на Агуачиле. Блендирайте лютите чушки, кориандъра и чесъна с малко лимонов сок и сол. Трябва да се получи гъста зелена каша. Прибавете маринатата към скаридите и разбъркайте. Отгоре поръсете с лука, нарязаното на полумесеци авокадо и нарязаните на кръгчета краставица.

Сервирайте студено! Това ястие е не само уникално, но истински вкусно, освен това е идеалното решение за разхлада в горещото време.

Кюфтенца от сьомга

Снимка: iStock

Това е една от най-бързите и същевременно вкусни рецепти, с която ще се превърнете в звездата на вечерта. Само за 25 минути ще имате напълно готови кюфтенца от сьомга, благодарение на които ще може да се поклоните на заслужените си аплодисменти.

За целта трябва да си набавите 420 гр. сьомга от консерва, едно яйце, четвърт глава лук, половин купичка галета и олио.

Изцедете водата от рибата и смесете месото с галетата. Прибавете яйцето и лука. Разбъркайте до получаването на еднородна смес. Оформете на средно големи кюфтета, след което ги изпържете в тиган с малко мазнина.

Като гарнитура към тях може да поднесете салата от бейби спанак с ягоди и синьо сирене.

 

Най-четените