Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кускус с череши и още нестандартни идеи, за да се насладим на сезона им

Плодът може да се ползва за салати и сосове Снимка: iStock
Плодът може да се ползва за салати и сосове

Животът и съдбата могат да бъдат наистина несправедливи.

Ако например любимият ти плод са черешите, се чувстваш ощетен, че сезонът им е толкова кратък, а спецификата на плода не позволява нито отглеждане в парници, нито много ранни или късни реколти, нито транспорт от далеч.

Черешите са един от малкото сезонни плодове в пълния смисъл на думата и единственото време, в което можем да им се наслаждаваме с пълни шепи, е сега.

За цели 10 безрадостни месеца от годината алтернативата са компоти, сладка или замразени плодове, но те са блед спомен от вкуса и свежестта на пресните череши.

Няма нищо по-хубаво от няколко шепи сочни и сладки хрущялки, би казал истинският любител на черешите, и за него единственото, което може да се иска от тази наслада, са още няколко шепи.

Ето обаче няколко нестандартни и лесни идеи как да вземем максимума от този еликсир на ранното лято и то не под формата на десерт.

Чътни от череши

Снимка: iStock

Това чътни върви много добре както с печени меса, така и като добавка към плато от сирена или дори на сандвич със сирене.

Необходими продукти:

  • 750 г череши без костилките
  • 1 глава червен лук
  • По 1 малка червена и зелени чушки, нарязани на ситно
  • 80 г кафява захар
  • 60 мл балсамов оцет
  • 2 ч.л. настърган джинджифил
  • 1 ч.л. настъргана портокалова кора
  • ½ ч.л кардамон

Начин на приготвяне:

Запържете леко лука и джинджифила, а след това добавете оцета, за да омекнат. Добавете останалите съставки, както и сол и пипер, и след като сместа заври, я оставете да къкри на бавен огън за около 30-40 минути, или докато черешите омекнат достатъчно и чътнито стане като гъст сироп.

Салата с череши

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 500 г диня на малки кубчета
  • 500 г череши без костилки, разполовени
  • 200 г боровинки
  • 120 г краставица, нарязана на кубчета
  • 120 г маруля или микс от салати
  • 120 г сирене
  • 3 листа прясна мента, нарязани на ситно
  • 60 г мед
  • 1 ч.л. лимонов сок и малко настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне:

В купа смесете първите 7 съставки, а отделно направете дресинг от меда и лимоновите сок и кора. Добавете го към плодовете, зеленчуците и сиренето.

Уолдорф с череши

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 60 г майонеза
  • 60 г заквасена сметана
  • 2 с.л. мед
  • Щипка сол
  • 2 големи ябълки, нарязани на кубчета
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 стръка целина, нарязани
  • 120 г сушени червени боровинки
  • 120 г нарязани и запечени бадеми
  • 250 г череши без костилки, разполовени

Начин на приготвяне:

Направете дресинг от майонезата, сметаната, меда и солта. В голяма купа залейте ябълките с лимоновия сок и разбъркайте добре.

Добавете целината, сушените плодове и бадемите, както и дресинга, и разбъркайте. Накрая сложете и черешите и внимателно се омесете с останалите съставки.

Барбекю сос с череши

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с.л. масло
  • 2 скилидки чесън
  • 500 г череши без костилки, нарязани
  • 250 г кетчуп
  • 150 г захар
  • 60 мл оцет
  • 1 с.л. сос Уорчестър
  • 2 ч.л. горчица
  • ½ ч.л. чер пипер

Начин на приготвяне:

В тиган сотирайте лука в маслото.

След като омекне, добавете и чесъна и сотирайте още една минута. След това прибавете и останалите съставки и оставете соса на среден огън за около 20 минути, като разбърквате периодично. Сосът е готов, когато е достатъчно гъст, за да се маже върху месо от грила, а черешите са омекнали напълно.

Пиле с черешов сос

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 4 филета пилешки гърди без кожа
  • 7 с.л. масло
  • 150 мл сухо червено вино
  • 1 с.л. захар
  • 120 г череши без костилки, разполовени

Начин на приготвяне:

Разтопете в тиган 2 лъжици масло. Овкусете със сол и пипер пилешките гърди и ги намажете с маслото, след което ги сложете да се пекат във фурна на висока температура за около 15-минути.

Сложете в малка тенджера виното и захарта и ги оставете да врят, докато течността се изпари наполовина. Намалете котлона и добавете останалите 5 лъжици масло, като бъркате постоянно. Добавете и черешите и сервирайте соса с пилето.

Кускус с череши

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 180 г кускус
  • 240 г пилешки бульон
  • 120 г череши без костилки, разполовени
  • 120 г нарязани на ситно моркови
  • 120 г нарязана на ситно краставица
  • 60 г нарязан зелен лук
  • 60 запечени кедрови ядки
  • 3 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. дижонска горчица

Начин на приготвяне:

Загрейте бульона до кипване. Излейте го в купа и добавете кускуса. Похлупете го плътно и оставете за поеме течността напълно за около 5 минути. Разбъркайте и изчакайте да изстине.

Добавете черешите, зеленчуците и ядките. Разбъркайте добре оцета, зехтина и горчицата заедно със сол и пипер и направете дресинг, който също сложете в кускуса.

 

Най-четените