Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Мисо супата – течното злато на Япония

А японците я ядат дори на закуска Снимка: iStock
А японците я ядат дори на закуска

Японската кухня винаги впечатлява с интересните си аромати и комбинацията от вкусове. Освен това тя е изключително богата на полезни вещества, нужни на организма за правилното му функциониране.

Може би не е случайно, че японците са една от нациите с най-много столетници, което според мнозина се дължи именно на храната.

Сигурно сте чували за мисо супата - един от символите на Япония, що се отнася до традиционната им кухня. Тази събуждаща сетивата течност е неизменна част от много ястия, но доста често се консумира и самостоятелно за закуска.

Мисо супата се появява около VIII век, като първоначално е била в менюто само на заможните японци. Но някак рецептата успява да се запази до днес, добивайки популярност както из цялата страна, така и в света.

Огромна част от населението на Япония яде топлата, ароматна течност поне веднъж на ден, затова на местно ниво се предлага почти във всеки ресторант като гарнитура към основното ястие.

Съставките ѝ варират според региона, в който се приготвя (месо, риба, тофу, водорасли и различни зеленчуци), но най-важната сред тях е всъщност мисо пастата - традиционна японска подправка, световно призната за изключително полезна.

Приготвя се чрез ферментацията на соя, ориз или ечемик, а правилото гласи, че колкото повече време тече този процес, толкова по-пълноценен и богат накрая е вкусът на пастата.

Тази мътна супа се сервира топла, но не гореща, и по традиция се яде с пръчици.

С тях се изяждат твърдите съставки, а накрая бульонът се изпива. И не, в Япония не е неприлично да повдигнеш купичката към устата си, което в много европейски държави (и не само) се смята за проява на лошо възпитание.

Снимка: iStock

За мисо супата може да си говорим още дълго. Тя е "живата" история на японците, успели да я пренесат през вековете. Затова сме ви подготвили още няколко интересни факти, с които да се вдъхновите и да приготвите тази невероятна супа у дома.

По-надолу ще намерите и рецептата.

Мисо невинаги се е консумирало само в супа

Освен в супа мисо, пастата става все по-популярна в света като съставка, която може да се добавя в най-различни ястия - от салати до сладки бисквити. Но невинаги японската подправка е била под формата на паста.

Според някои източници, в зората си мисо се яде по съвсем различен начин. Вместо фино смлени, соевите зърна бивали изсушени и осолени, след което използвани за овкусяване на зеленчуци, риба или ориз.

Също така зърната са били били идеален домашен лек срещу различни заболявания.

Разнообразни съставки и неограничени възможности според региона

Като се има предвид широкото ѝ разпространение, не е изненада, че мътната супа има много вариации. Те зависят от региона на Япония, в който се приготвя и характерните за него месо и зеленчуци.

Така мисо супата може да съдържа например водорасли уакаме, тофу и дайкон (вид ряпа) или миди и патладжан.

Някои японци често добавят към бульона различни видове риба, други морски дарове или парченца пилешко месо. Възможностите са много и въпрос на вкус, което прави тази супа ястие с неограничени възможности.

Самураите първи използват инстантно мисо

Снимка: iStock

По време на периода Сенгоку, между 1467 и 1573 г., когато отиват на битка, самураите взимат със себе си мисо заради богатите му хранителни вещества. Но то не е нито под формата на паста, нито под формата на осолени и изсушени зърна соя.

Воините носели колани, изработени от изсушените стебла на таро - зеленолистно растение, предварително потопени в горещо мисо. Така подправката полепва по растението, като вариантите да бъде консумирана са два - или да изядат стеблата на таро, или да ги залеят с топла вода, за да стане мътен мисо бульон. Вторият метод силно напомня на съвременните инстантни храни.

Самураите са и тези, които насърчават приготвянето на ферментиралите зърна соя. Рецептите и начините отново се различават според региона, което спомага за финалния резултат - огромна палитра от най-различни вкусове, запазили се до днес.

Мисо супа

Снимка: iStock

За да си приготвите тази хранителна и много ароматна супа, за 3-4 порции са нужни следните съставки, които вече се намират и по щандовете на големите хипермаркети:

  • 2 бр. водорасли Комбу
  • 6 бр. гъби шийтаке
  • 1 ч.ч. Кацо буши (изсушена кожа от риба тон)
  • 350 гр. тофу
  • 5 ч.л. мисо паста
  • 1 връзка бейби спанак
  • 1 с.л. пресен лук

Начин на приготвяне:

В тенджера поставете гъбите и водораслите, след което ги залейте с 2-2,5 л. вода и оставете да се киснат около час. Когато увеличат обема си, сложете съда на котлона. След като водата заври, извадете водораслите. Намалете огъня и добавете изсушената кожа от рибата тон и оставете да ври 20 мин.

Идва ред на мисо пастата, спанака и нарязаното тофу. Сварете съставките за около 5 мин. Сервирайте в купички и поръсете с пресния лук.

Приятен апетит!

 

Най-четените