Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пуснете духа от килера: Пет страхотни рецепти с консерви от шкафа

Ястия с продукти от консерва са чудесен вариант за бърза вечеря Снимка: iStock
Ястия с продукти от консерва са чудесен вариант за бърза вечеря

Консерви.

Мотаят се в шкафа, понякога влизат в работа, но понякога пречат. Пренебрегваме ги, защото имаме куп други опции за готвене и даже имаме склонност да забравяме точно толкова консервни кутии имаме в килера.

Консервите могат да бъдат и като вълшебен дух, който да пуснем от шкафа.

Ястия с продукти от консерва са чудесен вариант за бърза вечеря, когато стомахът къркори, а всичко друго изисква пипкаво готвене. Ненадейно са дошли гости? Щипка изобретателност и изненадващите посетители ще са сити и доволни.

Да не забравяме, че понякога просто ни се иска да спестим някой и друг лев от хранителни продукти и да заложим на бюджетни рецепти. В тези времена няма нищо лошо и осъдително да се стремим да щадим бюджета.

Затова ето няколко идеи за ястия с консерви:

Салата с боб, чери домати и сирене

Снимка: iStock

В България гледаме на боба като на зимно ястие, но всъщност той е богат на протеини и търпи невероятни импровизации с вкуса извън "боб яхнията с чубрица ли я правим, или с джоджен?".

Една голяма консерва бял боб е от около 700-800 грама и може да осигури питателна салата, лека вечеря или обяд в кутия за следващия ден в офиса. В случая на боба ще придадем огромна доза свежест като го комбинираме с пресни съставки.

Белият боб се отцежда много добре от течността от консервата и към него в дълбока купа се прибавят шепа чери домати, нарязани на половинки, и шепа натрошено прясно сирене - тип "Дунавия", фета, а защо не и леко подсолена извара.

Малко зехтин, малко оцет и нещо зелено като магданоз или кориандър и салатата е готова.

Кюфтенца от риба тон

Снимка: iStock

Който обича риба тон, ще се влюби в тези кюфтенца.

Две консерви риба тон се смесват с две яйца, чаена чаша брашно по избор, супена лъжица майонеза, лук, чесън и подправки. Всичко се разбърква до хомогенна смес и се подправя със сол и пипер. Ако сместа е много рядка, добавя се още брашно или пък малко пармезан или галета.

Кюфтетата се пържат в много малко мазнина на добре загрят тиган или се пекат на фурна, намазани с малко зехтин или олио.

Тази рецепта спокойно може да се превърне в диетична, ако брашното е от ядки и майонезата е с ниска масленост.

Сервира се с чеснов или доматен сос и със свежи зеленчуци, които да са в контраст с вкуса на рибните кюфтета.

Коприненият сос на Мачела Хазан

Снимка: iStock

Марчела Хазан беше от онези шеф-готвачи, които разбираха италианската кухня в нейната същност.

Затова и нейната рецепта за доматен сос е истинско откровение. В нея няма бавно готвене, чакане за изваряване с часове и безкрайно въртене около печката. Има консерва домати, лук и масло. Толкова. Евентуално маслото може да се замести с готварска сметана.

За соса е необходима голяма консерва (800 грама или малко повече) цели домати без никакви подправки. Трябва ни и глава лук, разрязана на половинки или четвъртинки, и пет супени лъжици масло или готварска сметана, но оригиналът на Марчела е с масло.

Всичко се изсипва в дълбок тиган, посолява се и се готви до завиране. След това котлонът се намалява и сосът се готви около 40-50 минути, не повече. После лукът се вади, а резултатът е копринен сос с уникален вкус.

Сервира се с паста по избор, може и с тортелини или равиоли.

"Дюнер" с нахут

Снимка: iStock

Или бурито, тортиля, тако...

Консерва нахут се отцежда от течността и в дълбок тиган се смесва с малко домати/доматен сос, лук, чесън и магданоз или кориандър. След това със сместа се пълнят питки по избор - за дюнер, за тортиля или такоси.

Тази рецепта търпи безброй импровизации и към нея може да се добавят кайма, парченца бекон, малко сварени картофи на ситно, яйце за повече плътност или още зеленчуци като краставици, авокадо, чушки.

Съвсем спокойно ястието може да си остане веган.

Плодов сладкиш

Снимка: iStock

Някой изостанал компот или плодова консерва може да се превърне в прекрасен сладкиш.

От 4 яйца, чаша захар, чаша брашно и малко пакетче масло се разбива еднородна смес. Към нея може да се прибави ванилия, индийско орехче, ромова есенция или друг аромат и есенция по избор.

Плодовата консерва/компот се отцежда и се изсипва на дъното на тава. Върху нея се излива сместа от яйца и брашно и се пече в загрята фурна на 180 градуса до покафеняване.

Сладкишът се оставя да изстине много добре в тавата, защото иначе няма да се получат равномерни резени, а и защото не е вкусен с още топлите плодове. Сервира се с топка сладолед или малко бита сметана.

Може да се поднесе и сиропиран със сока от консервата/компота.

 

Най-четените