Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяд в кутия: Паста по италиански, ама не съвсем...

Или фарфале със средиземноморски съставки и вкусове Снимка: Webcafe.bg
Или фарфале със средиземноморски съставки и вкусове

Ако италианците видят какво правим с тяхната любима паста, сигурно ще се хванат за главата.

Докато те внимателно подбират кой вид паста с кой сос да съчетаят и категорично отказват да слагат сметана в Карбонарата, ние експериментираме на воля със съставките.

И това е прекрасно, ако става въпрос за обяд в кутия за офиса!

Пастата се приготвя бързо и търпи всякакви импровизации с продуктите. Вкусна е, дори и да е само с малко шунка и сирене, а и лесно се съхранява и пренася, особено ако няма твърде много сос.

За онези, които нямат много време сутрин, пастата може да се свари и овкуси още от предната вечер. Няма обаче никакъв проблем докато си пием кафето, да сложим една малка тенджера на котлона и да сварим порция паста, за да имаме за обяд.

В случая ви предлагаме една "салата" от паста, в която все пак сме прибавили доста средиземноморски привкус с продуктите и подправките.

Най-хубавото е, че се консумира студена и е още по-апетитна на следващия ден.

Затова днес сме на:

Фарфале (панделки) с риба тон

Снимка: Webcafe.bg

Необходимите продукти за една порция са:

  • 100-150 грама фарфале (или друга къса дребна паста по избор)
  • 40 грама риба тон от консерва (това е половин от най-малката разфасовка консерви)
  • 4-5 сушени домата, нарязани на ситно
  • 4-5 маслини
  • Супена лъжица каперси
  • Зехтин, черен пипер, риган и босилек

Начин на приготвяне:

Няма да ви учим тепърва как се прави паста, но все пак...

Сваряваме пастата във врящата вода, в която сме сложили или една супена лъжица сол, или половин кубче бульон. Целта е пастата да има привкус, още преди да сме сложили останалите съставки.

След това отцеждаме добре и прибавяме рибата тон, доматите, маслините и каперсите. Разбъркваме, за да се разпределят продуктите по пастата, след което овкусяваме със зехтин, риган и босилек (може и сушени).

"Салатата" е по-вкусна студена и след като престои известно време, защото ароматите се смесват и хармонизират.

Ястието се пренася лесно в кутия за обяд и спокойно издържа в хладилник до няколко часа. Винаги е чудесна идея да приготвите по-голямо количество, за да хапнат всички от това италианско, ама не съвсем.

 

Най-четените