18 милиардера от Европа и пътят на тяхното богатство

За разлика от американските милиардери, чието богатство се дължи или на технологични успехи или на наследство, най-богатите хора в Европа представляват сравнително разнородна и разнообразна група, като техните пари са придобити от най-различни източници.

Това най-общо е обобщението на изданието Business Insider, което в началото на февруари публикува имената на най-богатите мъже и жени от 18 европейски страни.

Някои от богаташите са наследници на династии на стотици години, други са натрупали парите си благодарение на упорит труд и усет, трети са просто глезеници на съдбата, които са изкачили къде по-лесно, къде с различни саможертви стълбицата на успеха, тръгвайки от най-ниското й стъпало.

Тенденцията е, че в Източна Европа милиардерите са направили своите пари основно след колапса на СССР.

Скандинавските милиардери пък обикновено са наследници на идустриалци, чието богатство идва от стари родове. В парите на някои хора от Западна Европа пък понякога има пръст кралската и аристократична кръв.

В галерията можете да видите най-богатите мъже и жени за всяка една от 18-те европейски страни. Данните са от последните класации на Fobres.

Подребдата на държавите е по богатство, като най-накрая можете да видите в коя страна се намира най-заможния милардер (ако вече не се досещате!)

Европейските страни, в които няма хора, попаднали в класацията на Forbes, не са включени в ранкинга - Например България, която не фигурира в тазгодишното преброяване на милиардерите.

Новините

Най-четените