Осъдиха Джулиан Асанж на 50 седмици затвор

Съоснователят на сайта WikiLeaks Джулиан Асанж беше осъден на 50 седмици затвор заради нарушаване на условията по пускането му под гаранция.

Решението на съда във Великобритания е във връзка със случилото се през юни 2012 г. Тогава Асанж влезе в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне заповед за екстрадиция в Швеция по обвинения в изнасилване.

Съдия Дебора Тейлър подчерта, че на британските данъкоплатци е струвало 16 милиона паунда (над 18 милиона евро) подсигуряването на това, че Асанж ще бъде арестуван, когато напусне посолството.

В съда съоснователят на WikiLeaks се извини на онези, които смятат, че е проявил неуважение към тях с начина, по който е подходил в случая. Той обясни, че е направил онова, което в дадения момент е смятал за правилно.

Срещу Асанж има обвинения от две жени от Швеция за сексуално нападение и изнасилване през 2010 г. Той отрича обвиненията.

Часове след като на 11 април полицаи измъкнаха Асанж от посолството на Еквадор в Лондон, прокурори от САЩ го обвиниха в конспирация с цел проникване в класифициран правителствен компютър. WikiLeaks разгневи Вашнгтон с публикуването на стотици хиляди съобщения от секретните дипломатическите канали на САЩ.

Новините

Най-четените