Орбан призова за "етническа хомогенност" в Унгария

В реч пред Търговската и индустриална камара унгарският премиер Виктор Орбан направи бурно изказване срещу мигрантската политика на ЕС и съобщи, че Унгария ще построи втора ограда по границата със Сърбия срещу навлизането на мигранти.

В речта си премиерът се заигра и с изрази като "етническа хомогенност" и се обяви срещу религиозното разнообразие. Според Орбан "етническата хомогенност" е ключова за икономическия успех и „прекалено много (етническо) смесване причинява неприятности".

Унгарското правителство "не може да рискува, променяйки из основи етническия характер на страната. Това няма да повиши стойността на страната, напротив ще я понижи, а и ще я хвърли в хаос", смята Виктор Орбан.

Той изтъкна, че подобряването на конкурентноспособността не е единственият начин да се засили икономическия растеж и "повишаване стойността" на "родината".

"Кой е другият начин? Първо, чрез запазване на етническата хомогенност", смята премиерът.

Подобно на много европейски народи унгарското население е смесица от народности, но премиерът смята, че това многообразие "е в рамките на даден етнически диапазон... в
рамките на една цивилизация".

Към момента Унгария има рекордно ниски нива на безработица за ЕС - около 4%. Всъщност страната се сблъсква с остър недостиг на работна ръка и много работодатели се оплакват, че няма кой да заема предложените работни места.

В същото време премиерът се изказва срещу програмите за "гостуващи работници", като заявява, че би ги подкрепил единствено при краткосрочни договори.

"Не бих искал да видя страната да се плъзва към положението, когато нискоквалифицираната работа да се извършва само от чужденци. Ние сами трябва да вършим работата, която се изисква, за да работи държавата - от чистенето на тоалетните до ядрената наука", смята той.

Виктор Орбан е горещ почитател на американския президент Доналд Тръмп и остро критикува мигрантската политика на ЕС и особено на квотите за мигранти.

Той смята, че мюсюлманските бежанци от размирните райони представляват заплаха за религиозната и културна идентичност на континента.

#1 rare case 01.03.2017 в 12:56:18

100% фашист. Така се започва.

#2 Шамито 01.03.2017 в 14:25:57

Загубиш ли си етническата самоличност значи си никой.А щом си се определил за такъв какъв е проблема да бъдеш управляван по фашистки.Глобалната политика се стреми да изключи етническата самоличност и да наложи зомби самоличност.Така контролът е по лесен.

#3 rare case 01.03.2017 в 14:58:01

О, така ли? И може би, задължително всички да са руси със сини очи? Вероятно, Барак Обама е никой, защото е "загубил етническата си идентичност"? или Йосиф Бродски, носител на Нобелова награда; или немецът Айнщайн, прекарал целия си живот в Швейцария И Щатите . Или шотландецът Бел, създател на телефона, направил великото си откритие в Канада и Щатите и живял там до края на живота си. Светът е прекалено малко място вече. Етнически чисти са Столипиново и Факултето.

#6 Дракон с кисело зеле 01.03.2017 в 17:31:33

Барак Обама не е кой знае кой. --- Хахаха...

#8 Виктория Пенелопова 07 01.03.2017 в 19:30:02

Това за етнически чистите Столипиново и Факултето кефи Още повече кефи представата за прескъпия Иван и корифея на граматиката Шамито, позиционирани в тази етнически чиста среда.

#9 deowin 01.03.2017 в 20:24:30

>Загубиш ли си етническата самоличност значи си никой Когато етническата ти самоличност е единственият ти повод за гордост, тогава ти не си човек, индивидуалност с лични способности и постижения, а просто купчина органична материя, която сочи някакви дребни и напълно незначителни подробности в ДНК-то си като единственото си положително качество. Каквото те, апропо, естествено дори не са.

#10 Шамито 01.03.2017 в 20:57:58

Какво значи да си умен и достатъчно прост.Всеки етнос си има своя индивидуалност в човешкото общество.Но зомби като наш Деовинчо не бръсне ценностите на човешкото общество.Именно такива като него като изпаднат в критична ситуация стават майце продавци в името на индивидуалността си.Това да си роден българин е обидна фраза за него.

#11 deowin 01.03.2017 в 21:18:52

Да си роден българин изобщо не е обидна фраза, а е случайно събитие, към което ти лично нямаш абсолютно никакъв принос. Като такова не може да е нито обидно, нито повод за гордост, защото не си имал свободата да го избереш. Няма нищо по-жалко от това подобни обстоятелства, които не си избрал и не можеш да контролираш - месторождение, генотип, етническа принадлежност, роднини - да са единственото, с което се гордееш. Когато е така, то ти сам признаваш, че си точно толкова ценен и качествен като личност колкото точно в момента на раждането си, когато си получил всички тези обстоятелства наготово. Тоест, признаваш, че откакто си се родил не си се развил изобщо. Апропо, за хора като теб това вероятно не е далеч от истината.

#12 dedo adji 01.03.2017 в 22:21:40

Етническата хомогенност прави обществото нация, а не сбирщина. Затова в Унгария няма столипиново и факултето.

#14 Виктория Пенелопова 07 01.03.2017 в 22:57:25

80% от циганите в Европа живеят в Унгария, Чехия и Румъния. Специално в Унгария, са около 8% от населението. Живеят в същите гета, като в България, в покрайнините на градовете и положението им рязко се влоши, вкл. до убийства на цели семейства, след като част от кметските места бяха спечелени от крайно десни, сиреч фашисти. В Европа няма такова понятие като "етническа хомогенност" и няма и да има, освен в главите на динковците.

Новините

Най-четените