Вълна от насилие на протестите срещу "Шарли Ебдо"

Четирима души загинаха, а десетки други бяха ранени по време на демонстрация в Нигер срещу карикатурата на пророка Мохамед в последния брой на френския сатиричен вестник "Шарли Ебдо".

В Европа интересът към "броя на оцелелите" след кървавия терористичен акт не спира, в мюсюлманските страни гневът срещу изданието се увеличава още повече.

В Зиндер, Южен Нигер, беше подпален френски културен център. Един полицай и трима протестиращи са били убити в размириците. Още 20 служители на службите за сигурност и 23 цивилни са ранени, съобщава вътрешният министър Хасуми Масауду.

Правителството на бившата френска колония Нигер забрани продажбата на "Шарли Ебдо" на територията на страната.

Около 1000 души протестираха още в пакистанската столица Исламабад, като недоволство имаше и в градовете Карачи и Лахор. При демонстрацията в Карачи протестиращите хвърляха камъни срещу полицията в опит да атакуват френското консулство.

Фоторепортерът на AFP Асиф Хасан беше ранен след изстрел с огнестрелно оръжие. Няма информация дали журналистът е бил цел на стрелбата или е ранен в мелето.

В Алжир хиляди демонстранти излязоха на протест срещу "Шарли Ебдо". Протестиращите са хвърляли бутилки и камъни срещу полицейските служители. Наред с лозунгите "Аз не съм Шарли, аз съм Мохамед", демонстрантите са скандирали в подкрепа на забранена ислямистка партия.

В столицата на Йордания - Аман - също имаше протест, организиран от Мюсюлманско братство, най-голямата опозиционна група в страната. Демонстрантите са били разпръснати от полицията при опит да организират поход към френското посолство.

#1 янаки 17.01.2015 в 10:51:54

Изглежда невероятно, че едно третостепенно печатно издание, каквото е „Шарли Ебдо” е в състояние да провокира събития, които да доведат до толкова яростна омраза между хората и да направи света още по-несигурно място за живеене. И всичко това, само за да си напрашиш удоволствието да осмееш сакрален образ от една от най-разпространените религии по света. С ясното съзнание, какво ще последва........

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 17.01.2015 в 11:57:09

Абсолютно съгласен с Янаки. Както казаха китайците, да, свободни сме да казваме каквото искаме, но ако наистина сме цивилизовани хора би трябвало да мислим дали не обиждаме някого, за неща толкова свети за 23% от населението на земята. И в края на краищата, ОК, карикатурите са факт. И? Какво показахме? Какво постигнахме? За какво беше всичко това?

#3 Rowan 17.01.2015 в 13:07:34

Какво постигнахме? Ами каквото трябваше. „Нищо на политическата сцена не се случва случайно и ако нещо значимо се е случило, бъдете сигурни, че то е било старателно планирано и акуратно изпълнено по план.“ – по памет и ако не се лъжа, е на ФДР – последният президент на Щатите избран въпреки, че е бил нежелан от корпорациите. След него са корпоративно-удобните.

#4 ROBIN 17.01.2015 в 13:34:19

@Rodrigo Diaz de Vivar ,още не е свършило за да знаем за какво беше всичко това...

#6 Дракон с кисело зеле 17.01.2015 в 16:24:13

И после в американската преса били лицемери, че отказаха да публикуват карикатурите...

#8 Дракон с кисело зеле 17.01.2015 в 18:39:10

Фрида, не се обиждай, обаче звучиш като кръстоска между трол и коза. Ти ли настояваше, че светът трябва на теб да ти се извинява заради отношението към евреите?

#9 Nikkor 17.01.2015 в 19:13:04

Браво Фрида. Казаното от теб е 100% истина. Това са просто карикатури. Живеем в 21-вия век и е крайно време да спрем да се съобръзяваме с малоумието и простотията, без значение дали то е убеждение за 1,6 човека или за 1.6 млрд. ...ми не мога ги нарека човеци. Всеки има свободата да вярва в каквото си ще. Никой няма "правото" да ми забранява да говоря каквото си искам. Основа, фундамент на човешките свободи и на ...съжалявам, но факт - на западната демокрация. Другите "демокрации" да го духат. Прословутият им "пророк" е бил просто масов убиец, похотливец и педофил. Измислил как бог му подшушнал туй-онуй, само за да задоволява жаждата си да убива, да обладава и да подчинява. На 51 години се е оженил за осиротялата си племенница Айша, щото Аллах му рекъл че не мой я осинови. От тогаз в арабския свят осиновяванията са рядкост. Насилствената женитба на тийнейджърки за 35-40 годишни мъже обаче е практика. На 54 години е "консумирал" брака си с Айша, ма тя не прихванала. На това как му викате? Без значение за кои времена става въпрос. Видял едно прасе да се търкаля в калта и рекъл че свинята е мръсно животно. И край, от тогаз мюсюлманите свинско не ядат. Забранил алкохола и веке не пият. Едни ислямски духовници през средните векове се събрали да обсъждат дали да се разреши кафето и аха-аха и него да забранят. Обаче да имат по 4 жени, няма проблем.Да ги побийват от време на време - ами то си е необходимост. Да ги държат затворени, забулени и в пълно подчинение - ми то така си требе бе. Нали трябва да раждат кат зайци че да завладеят света и да го обърнат в омразната си човеконенавистна вяра. На фона на всичко това, разни леви интелектуалци в Европа и САЩ се съдират да обясняват как "Аман, не ги дразнете, сакън не ги ядосвайте" и т.н. Глупакът Джордж У. Буш обясняваше как ислямът бил религия на мира, той дето две изречения на кръст не мое да върже без да сбърка във всяко едно от тях. Животът ни е заложник на тъпаци готови да убиват в името на безумието наречено "Ислям" от една страна и на безумци готови да разпалят война къде ли не по света, защото ще направят от това пари от друга страна. Всички под Фрида смятат, че най-добре би било да си мълчим.

#11 Дракон с кисело зеле 17.01.2015 в 20:27:12

Ъ?

#12 Nikkor 17.01.2015 в 20:47:59

Какво "Ъ" бе, вкиснато зеле драконско? Какво "Ъ" ? Или и ти си от тях? Ми ходи в Сирия да ги подкрепиш.

#13 daysydogy 17.01.2015 в 21:27:32

"Карикатурите никога не са се подигравали с Пророка. Те се подиграваха със страхливците, които се опитваха да изопачат посланието му. Правете разлика." Джим Кланси Никой не може да ме убеди, че на бога, който и да е той - Саваот, Исус, Алах, Мохамед, Буда, Йехова..., наместниците му на земята са монаси, аяталаси, имами, равини - паплач която уж се моли, която трябва да е до страдащите за сила и утеха... Карикатурите се гавреха с тях - който не е разбал, няма нормално човешко съзнание, няма мисъл в празната си глава...

#14 Rodrigo Diaz de Vivar 18.01.2015 в 00:52:27

Фрида... абе вие защо не съдихте осемте атентатора от Мюнхен, ами създадохте "Кидон", който да избива като кучета враговете на Израел? Ако сте цивилизовани, защо не ги съдихте? В края на краищата поводът за атентата в Мюнхен е отказа на МОК да допусне до олимпиада спортисти от палестинската младежка спортна федерация и защото палестинците са искали да освободите техни 232 членове на ООП. Искам да кажа, че сте същите кръвожадни амуджи. Като тези от ИДИЛ.

#15 янаки 18.01.2015 в 09:24:28

“И големите водачи на супер-демократичните държави без да мислят се солидаризираха със самозабравилите се карикатуристи! ………” По-скоро би тябвало да се каже „дребните водачи на големите демократични држави”. Защото ако те бяха големи държавници, не биха подкрепили едно безумие: преднамерено да се разпалва по света религиозна омраза, която да повлияее на милиарди хора. Кой здравомислещ човек, каквото и да е отношението му към религиите и по-специално към исляма, би провокирал религиозна омраза, която да обхване половината свят. Нима тези хора, от които зависи съдбата на света, не са на ясно, че много по-лесно е да се разпали пожар, отколкото той да се изгаси? Не е необходимо човек да е Касандра, за да предскаже, какво ще се случи, ако не се разбере от „лидерите” на „демократичните” държави, че пренебрежението към това, което е съкровено за цели народи ще ги радикализира. И че ядреното оръжие го има навсякъде по света, има го в региона на тази радикализация - Русия. И че отслабването преднамерено на централната власт в Русия, съчетано с радикализация в този регион неминуемо ще доведе до най-страшното – ядрено оръжие в ръцете на ислямските групировки.

#16 Nikkor 18.01.2015 в 14:20:04

Янакииии, Янаки. Ти освен че си поредният идеалист-левичар с промит от Зайгайстски филми мозък, ами си веке готов утре ако требе да сложиш чалмата и да речеш "Един е Аллах и Мохамед е негов пророк". Почва се с отказа от свободата на словото. Както каза един изрод в заснето и публикувано в интернет обръщение - "Или приемете ограничение на свободата на словото, или приемете нашата свобода на действие." Разбирай свободата да убиваме където ни падне, когото ни падне, щото нещо не ни харесва. После ще дойде настояването жените да се обличат "по-скромно", да не се смеят ( един настоящ турски министър вече го препоръча на туркините ), да се откаже алкохола, щото мохамед не дава и т.н. и т.н. дорде се стигне до отказ от политически свободи. Последното ще е искане на пълчищата мюсюлмани заляли западните демокрации и печелещи представителство в парламентите. Поради което съвсем демократично ислямът ще бъде наложен. Както каза белгийският правосъден министър - "ми като станат мюсюлманите повече от 50% ще приемем шериата".

#17 Ролинс 18.01.2015 в 16:52:48

янаки | 18.01.201509:24 По-скоро би тябвало да се каже „дребните водачи на големите демократични држави”. Защото ако те бяха големи държавници, не биха подкрепили едно безумие: преднамерено да се разпалва по света религиозна омраза, която да повлияее на милиарди хора. Кой здравомислещ човек, каквото и да е отношението му към религиите и по-специално към исляма, би провокирал религиозна омраза, която да обхване половината свят. Нима тези хора, от които зависи съдбата на света, не са на ясно, че много по-лесно е да се разпали пожар, отколкото той да се изгаси? ---------------------------------------------------------------------- Янаки, тук става въпрос за свободата на словото. Чувствата на някакви култисти (за каквито смятам всички радикализирани вярващи, вземащи насериозно религиозните си възгледи) не ме интересуват. Имам правото да псувам и да се гавря с всякакви религиозни (несъществуващи ) фигури. А Ти имаш право да се гавриш с всякакви атеистични и секуларни или светски възгледи. Ако решиш да го правиш, няма да прибягна до фашизъм като ти забраня да го правиш (както твоя фюрер Сидеров) или още по-малко към насилие. Освен това, това, което прави Чарли Ебдо, даже не може да се нарече гавра... Карикатурите не трябва да се вземат насериозно... от трезво мислещите хора.

#20 Ролинс 18.01.2015 в 17:19:56

Както американците казват "химикалът е по-могъщ от меча". Да, самите ви действия на вас, култистите, след случилото се с Шарло Ебдо, МИ ДОКАЗВАТ, че аз съм от правилната страна. Да, щом смятате, че е нужно да се прибягва до забраната на определени карикатури (или слова) по типично сталинистки методи или още по-лошото, до тероризъм, значи вашите възгледи, вашият мироглед Е ГРЕШЕН. Точно пък такива като янаки са най-големите лицемери. Уж критикува "толерастията", обаче, когато става дума за определени теми е пръв "толераст". Не трябвало да се публикуват отпределени карикатури, за да не обидят мюсюлманите, хреистияните, юдеите. А може ли някоя карикатура, с която да обидят ромите Може ли, отговори ми? Янаки, гнус ме е от лицемерието ви.

Новините

Най-четените