Кристалина Георгиева напуска ЕК

Кристалина Георгиева напуска поста зам.-председател на Европейската комисия и отива в Световната банка.

Тя ще бъде изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и на Международната асоциация за развитие, които са част от Световната банка.

"За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси" - казва на прощаване Георгиева.

"След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света. - добавя тя.

Българският еврокомисар, която беше в неплатен отпуск във връзка с кандидатурата й за генерален секретар на ООН, е информирала председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, че от началото на новата година започва нова работа.

"Съжалявам много за Кристалина Георгиева. Поканата за водещ пост в Световната банка е още едно признание за нейните многобройни качества и професионализъм. Тя беше страхотен зам. председател на ЕК. Тя много ще ни липсва". - казва Юнкер.

Председателят на ЕК посочва също, че Георгиева напуска на 31 декември 2016 година. Дотогавя тя ще подготви приемането на бюджета за 2017 година, в тясно сътрудничество с комисар Гюнтер Йотингер, на когото вероятно ще предаде правомощията си.

В съобщението от Брюксел се казва още, че сега България ще трябва да посочи нов еврокомисар, като тепърва Юнкер и Борисов ще обсъдят вероятните номинации, както и ресорът на новия български еврокомисар.

#1 sim4o 28.10.2016 в 18:52:59

Баце ще предлага нов еврокомисар! Бокова? Те двечките със Сталинка си вървят комплект! Или ще види , сред дългата си резервна пейка .. Ей писали сме: sim4o | 01.10.201613:14 Българите не се предаваме никога, продължаваме напред, да знаете. .. Продължаваме да работим. Но продължаваме напред. Ние сме велик народ и ще докажем. .. ... Няма да се откажем. Ние българите сме задружни. Българите сме големи и велики, никога не се предаваме! " ... Имаме невероятно дълга скамейка, ако не е Ирина - ще е Кристалинка, ако не е тя- ще е Меглена Кунева , ако не е Кунева-ще е Пръмова! Ренета Инджова, Надето Михайлова - Таекуондистката, Искра Фидосова-Фидоошу , Меглена Кунева, Меглена Пръмова , Свободка Стефанова , Лидия Шулева, Мая Манолова , Златка Русева , Румяна Желева - богат е българския народ с титанки на мисълта и особи отговарящи на изискванията!" Много сме, силни сме! Колкото повече-толкова повече! ---------------------- А Кристалина ще е по-добре в банката! Брюксел тесен, за нейта душа е!

#2 Виктория Пенелопова 07 28.10.2016 в 20:46:52

Симчо, човече мъничко, когато мишката започне да цитира себе си, си мисли, че от мишка е станала лъв. Ама дошла Писана, казала "мяуууу" и лъвът се наа....л и станал отново малка сива мишчица.

Новините

Най-четените