70 на сто от гърците не искат да се използва името Македония

70 процента от гърците не искат Бившата югославска република Македония (БРЮМ) да използва името "Македония". Цели 62 на сто от тях не одобряват дори и съставено име на държавата, което да съдържа "Македония" в себе си.

Това показва социологическо проучване, цитирано от гръцките медии, в което също така се посочва, че повечето гърци не са склонни на компромиси и отстъпки, дори и ако западната ни съседка промени или премахне текстовете от учебниците, в които има териториални претенции към Гърция.

80 процента от запитаните са съгласни и одобряват митингите, организирани като протест срещу името на Македония. 9 от 10 гърци изказват несъгласие със съобщенията на властите относно демонстрациите.

По данни на гръцката полиция в митинга в Атина по-рано този месец са взели участие 140 хил. души, а според организаторите броят им възлиза на 1,5 млн. Само 31% от гърците знаят за наличието на гръцко етническо малцинство в Македония.

Днес София е домакин на среща нов кръг от преговори за името на страната. В неофициалните разговори ще вземат участие македонският външен министър Никола Димитров и гръцкият му колега Никос Коциас. Евросъюзът дава срок за присъединяване на страните от Западните Балкани до 2025-а година, но преди това трябва да бъде решен спорът за името на Македония.

Новините

Най-четените