Китай планира забрана за колите на бензин и дизел

Китай планира да забрани производството и продажбата на коли на течно гориво и да развива конструирането на електромобили, съобщава АФП.

По думите на зам.-министъра на индустрията и информационните технологии Син Гобин вече са започнали проучвания и ще състави календар за този преход.

Пекин обяви, че е готов да последва Франция и Великобритания, които вече обявиха, че ще забранят колите с дизелови и бензинови двигатели до 2040 г.

Китай представлява най-големия по обем пазар за автомобили и предвижданите мерки неминуемо ще доведат до дълбоки промени в автомобилната индустрия на страната.

По думите на зам.-министър Син по време на форум в Тянжън производителите ще трябва да подобрят нивото на икономия на енергия в традиционните автомобили и да развиват автомобилите с чиста енергия.

Изявлението се отрази веднага на китайския конструктор на електромобили BYD, чиито акции поскъпнаха с окол 6% борсата в Хонконг.

От години Китай стимулира продажбата на електромобили като част от борбата със замърсяването на въздуха. През миналата година в страната са продадени 28 млн. автомобила, от които 24, 38 млн. са леки коли – с 14% повече в сравнение с предходната година.

Засега колите, задвижвани със "зелена енергия" са нищожен дял - 1,7%, но броят им се е увеличил с 53% за година до 507 хил. благодарение на държавни стимули и улеснения при регистрацията.

Властите представиха през юни проект за нов сложен регламент, с който въвеждат квота за "чисти коли" от началото на 2018 г. За всяка продадена кола ще се дават определен брой кредити, по-щедри за електромобилите. Производителите ще са задължени да натрупат 8% кредити от "зелени коли" от общите продажби.

#1 deowin 11.09.2017 в 23:26:39

Нещо не разбирам - нали според щатския президент глобалното затопляне беше китайска измама, защо сега точно китайците са се загрижили за нещо, което уж е само тяхна измислица и не е реално?

#2 follow_the_cash_flow 12.09.2017 в 02:07:18

Една от най-хубавите новини на десетилетието. В уж "развитото" технологично време в което сме били живеели, да се разчита на ДВГ е порнография и подигравка. Която се поддържа, за да могат гнусните саудитски мангали да лапат и да спонсорират тероризма. Покрай тях лапат и американюгите. Апропо, и руската империя на злото лапа. А когато влезнат новите финансови деривативни инструменти, деноминирани в юани, и постепенно долара отстъпи позиция на световна валута, мечтата на тръмп за евтин долар ще се изпълни и преизпълни... Само по-полечка, за да няма хиперинфлация, и това, което американците са яли и срали, да го платим барабар с лихвите НИЕ!! А иначе, американците ще се оправят някак. Да му мислят петролните камилари, които ще се върнат в примитивните шатри, където ментално все още са.

Новините

Най-четените