Камерън отхвърли подписката за Brexit 2.0

Правителството на Дейвид Камерън отхвърли призива за провеждане на втори референдум за членството на страната в ЕС, събрал над 4.1 млн. подписа.

Националната петиция за повторение на Brexit беше най-подкрепяната подписка, откакто процедурата беше въведена през 2011 г.

В официалната си позиция Външното министерство на Великобритания обявява, че 33 милиона души вече са дали гласа си и че решението им трябва да бъде уважено.

"Решението за провеждане на референдума за ЕС беше обнародван от кралицата през декември 2015 г. Решението посочва всички условия, при които референдумът трябва да се проведе - включително датата, кампанията и въпросът на бюлетината. Решението не поставя нито бариера за легитимност на резултата, нито изискване за минимална избирателна активност", припомнят от Форин Офис.

"Сега трябва да се подготвим за процеса на напускане на ЕС", се казва в съобщението.

Подписката за повторение на референдума беше създадена по идея на поддръжник на Brexit още преди вотът да се състои. Тя призоваваше правителството да анулира резултата, ако една от двете опции - за оставане или напускане на ЕС - спечели с по-малко от 60% при избирателна активност под 75 на сто.

Всички петиции пред правителството, които достигнат до 100 000 подписа, трябва да бъдат подложени на дебат в британския парламент.

#1 Rowan 09.07.2016 в 20:16:38

На някой да не му е ясно, че излизането на Великобритания се поддържа от всичките им политици? Просто някои от тях афишират про-европейска позиция за привличане на електорат, поддържане на избирателна активност и запазване на статуквото. Излизането беше предварително планирано и осъществено в интерес на страната им, но така, че сульо и пульо да останат с убеждението, че те са решили. Ще остави някой средностатистическия цървул да решава… Имам много лошо предчувствие, че пред кризата, която се задава, ЕС ще остане в рамките на първоначалния кръжок от развити държави, а всички новоприсъединени ще бъдат изритани да се спасяват кой както може. Беше то времето на растеж, когато имаха нужда от евтина работна ръка, в състояние на стагнация, всеки е сам за себе си, а губещите звена се съкращават.

#2 Harry 09.07.2016 в 20:54:29

Дейвид и Саманта Камерън изтеглили нов ипотечен заем точно преди референдума във Великобритания. Те подписали договор за нов жилищен заем от HSBC на 15 юни, или осем дни преди деня на гласуването. Ама светът е пълен с шушумиги, този заем разбира се той никога няма да върне реално, HSBC е спонсор на брекзита, а това е хонорара на Камерън и т.н.

Новините

Най-четените