Посолството на Полша в Тел Авив осъмна със свастики

Посолството на Полша в град Тел Авив осъмна с изрисувани свастики на вратата си. Причината е, че на 17 февруари полският премиер Матеуш Моравецки отхвърли критиките към закона за Холокоста и каза, че няма да е наказуемо да се споменава, че в него има и "полски участници".

Полицията в Тел Авив започна разследване по случая. Освен свастики са изписани думи като "убиец". Към момента никой не е поел отговорност за вандалския акт. Думите на полския министър-председател обаче предизвикаха остри реакции на израелските висши ръководители.

Президентът на Израел Реувен Ривлин каза, че народът му трябва да остане силен в паметта на загиналите по време на Холокоста. Той допълни, че повече от всякога да се работи за образованието на света и дори на лидерите за тези мрачни времена.

От Варшава отхвърлиха обвиненията от израелска страна. Според полските власти изказването на Моравецки не цели да отрече Холокоста и еврейските жертви в него или да отнема отговорността на Германия в геноцида.

Миналата седмица Полша прие спорен закон, в който се криминализират публични изказвания, приписващи по неверен и преднамерен начин на страната престъпления, извършени от нацистите. Според Моравецки само миналата година държавата е трябвало 260 пъти да реагира на изказвания, че е имало полски "лагери на смъртта".

#1 Mitglied 555 19.02.2018 в 08:29:11

Това ако са свастики, то аз съм Президент на Галактиката... #SMH

#2 dedo adji 19.02.2018 в 08:51:40

Нерде Полша, нерде Израел, нерде свастики. Пълна мъгла. Вярно е, че поляците недолюбват евреите, и то не от вчера. Но все пак е трудно да си представиш поляк да рисува свастики. Те са изтърпели от носителите на свастиката не по-малко от евреите. Без да плачат от холокост и да искат многомилиардни компенсации. Само малоумник може да говори за полски лагери на смъртта. Или провокатор. Полски лагери не е имало, но поляци в персонала на лагерите е имало със сигурност. И премиерът е прав да изтъкне, че обвинението срещу Ковалски или Бжежински не е обвинение срещу Полша и полския народ. Това май не харесва на някого в Израел и в отговор рисува свастики. В Израел има и други няколко милиона, които не обичат евреите. Но каква им е на арабите Полша? Свастиките са удобен повод за израелския президент да мобилизира съплеменниците си да се заемат с образованието на света. На света май взе да му писва от тия учители.

#3 follow_the_cash_flow 19.02.2018 в 09:12:14

Поляците би трябвало и да благодарят на германия за холокоста. Преди ВСВ са имали огромно еврейско малцинство, а скед това стават най-монокултурната и обединена нация.

Новините

Най-четените