Глобална онлайн подкрепа за бития Митко от Овчеполци

След побоя над Митко от Овчеполци, нанесен му от "националиста" и футболен фен Ангел Калеев, който сам засне нападението и го пусна в социалните мрежи, Европейският център за правата на ромите поде инициатива "Всички сме равни", в която се включиха стотици политици, правозащитници, преподаватели и обикновени граждани от целия свят.

Глобалната компания за правата на ромите е в чест на 17-годишния Митко, като ромските активисти и правозащитници споделят своя снимка с хаштаг #RomaAreEqual, с ромския флаг или с линкове към скандалното видео, засенто от Ангел.

Цялата вълна започва от призива на Европейския център за правата на ромите на 19 април, в която се казва че "Всички сме равни".

"Всички сме #Митко, роми и не-роми. Обявете се за правата на ромите - кажете „Не!" на расизма", призовава малко по-късно профестор Райнер Шулце от Университета в Есекс в Twitter.

Сред подкрепилите инициативата има и трима евродепутати, като членът на Европейския парламент Дамян Драгичи от Румъния:

Евродепутатът от Кралство Швеция Сорая Пост също изразява подкрепата си:

Евродепутатката ог Германия Тери Райнтке също е сред участниците.

Солидарност с момчето декларира и екипът на Европейския център за права на ромите в Будапеща,както и екипът на международната организация за човешки права "Амнести интернешънъл".

От Европейския център за права на ромите в Будапеща определят Митко като най-значимия герой в битката за права на ромите в днешно време.

#1 jens xp 23.04.2016 в 15:18:03

Еми то това е и целта, всички да се занимават с циганите, те са най-важни. Едно циганче ще се превърне в "звезда" и основание за поредните обвинения към лошите българи. А защо ли нещо ми намирисва на поредния пошъл сценарии ??

#2 straight 23.04.2016 в 17:53:11

Само който не е живял с цигани може да си позволи да словоблудства така. Пожелавам на всички тези политически коректни дами и господа от цял свят, да им даде Господ шанса да прекарат в близко съвместно съжителство с цигани 1-2 години. После пак да споделят впечатления от преживяното.

#3 Виктория Пенелопова 07 23.04.2016 в 20:38:33

А защо е необходимо да живееш с цигани?? Повече от ясно е, че никой "нормален" няма да издържи на техния бит, да го наречем така. По време на комунизма имаше една тенденция, циганите да се населват на първите етажи на панелките, за да се култивират. Не стана. Сега в големите градове живеят в гета. Там е страшно. Истината е, обаче, че има много големи християнски цигански общности, къдета хората са работливи и не крадат. Държавата има да се справи с гетата и с циганските банди, които тероризират възрастните хора в селата. Не е трудно. Защо не го прави??

#4 John Smith 23.04.2016 в 21:47:07

Ся...Другари...# Аз съм Митко Рома !!! С Митко Рома сме равни... той работи в "Чистота", плаща здравни и пенсионни осигуровки, данъци , работи като строител, на нивите , калайдисва тигани , кове подкови, прави ножове от желязо и ги продава като за неръждавейка и се мъчи да си изучи децата ,поне до средно #Аз не съм Митко Циганина, дето краде, пие в кръчмата, не плаща нищо на никой, насилва пенсионери, децата са му средство за социал и има претенции да гласува за 2 кебапчета и 1 бира и да смята ,че сме равни!!! Не сме

#5 pixie 23.04.2016 в 22:40:31

Подкрепата трябваше да е, както в заглавието, за бития Митко, а не за бития РОМ Митко. Подкрепям Джон Смит.

#6 pixie 23.04.2016 в 22:41:49

Насилието няма раса.

#7 Vinnie Jones 24.04.2016 в 00:26:25

То и за Динко, и Перата имаше подобен отзвук, но разбира се тук не бе отразен. А и на тях даже не им се налагаше да държат лист, с надпис който не разбират, написан им от някой друг срещу заплащане, от трети лица

#8 Vinnie Jones 24.04.2016 в 00:36:18

P.S. По всяка вероятност, същият е платил на бедният "журналист" автор, за статията. #Webcafe#Вдигнете#заплатите.

#9 vanko 24.04.2016 в 09:57:14

...в която се включиха СТОТИЦИ политици, правозащитници, преподаватели и обикновени граждани от целия свят." А други хора ни казват, че сме СЕДЕМ МИЛИАРДА Това, че се е събрала и-нет групичка, колкото на български "протест" пред Парламента и че участниците са от различни държави, не прави "подкрепата" глобална. И да, по принцип с циганите сме равни - човешки същества сме. Какво следва, обаче, от факта, че повечето от тях отказват да се държат като такива???

Новините

Най-четените