САЩ се опитва да достави тонове хуманитарна помощ на Венецуела

Военновъздушните сили на САЩ се опитват да доставят тонове хуманитарна помощ на Венецуела.

Към момента помощите се събират в пограничния колумбийски град Кукута.

Оттам тя трябва да бъде раздадена с помощта на поддръжниците на опозиционера и обявил се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо, когото Белият дом признава за легитимен държавен глава.

Доставката е от 180 тона като в тях са включени храни, медикаменти и здравни продукти за над 25 хил. души. Очаква се хуманитарната помощ да влезе в страната на 23 февруари.

Президентът Николас Мадуро първоначално блокира преминаването й през венецуелската граница като каза, че Вашингтон прави опити за държавен преврат в Каракас.

Според Мадуро именно САЩ и американските санкции са причината за икономическата криза и глада във Венецуела.

Междувременно Гуайдо призова за нова вълна от протести и сформиране на екипи от доброволци, които да пътуват до Кукута, за да доставят хуманитарната помощ.

Политическата криза във Венецуела продължава вече месец, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на страната.

Бунтът срещу Мадуро беше подкрепен от редица държави. Европейският съюз и Белият дом призовават за организирането на нови президентски избори.

#1 GETI 17.02.2019 в 09:53:54

Хуманитарна помощ за чужда държава, но без разрешение на легитимната власт в тази държава и без помощта да е предавана на нейните легитимни органи, без егидата и контролра на ООН -- не е "хуманитарна"помощ, а опит за провокация и намеса във вътрешните работи на тази държава!

#2 pixie 17.02.2019 в 10:45:12

Не помня Щатите да ги е спирало нещо, под какъвто и да било предлог, да осъществят това, което са намислили и това, от което имат интерес. Когато обявиха, че се изтеглят от Близкия изток, се зачудих накъде ще се насочат с грабливите си интереси да раздават справедливост their way и бях почти сигурна, че следващата мишена ще е някъде из Африка, но не познах. Това с хуманитарната помощ в тази ситуация е лицемерие на високо равнище.

#4 iaVor 17.02.2019 в 22:51:05

Това са САЩ, те са наследници на колонизатори. Те се ръководят от Бог и сами си го признават, защото на банкнотата от 1 долар са го написали миличките поклонници на Яхве: "In God We Trust" ... та това са марионетки на умрелият Яхве и нищо повече. Знаете ли защо склонните към завземане на чужди територии и ресурс винаги вярват в Бога? Отговарям. Защото техният Бог Яхве е такъв БЕДНЯК, че не може да нахрани дори децата си "божии". Затова нападат чужди територии и са колониалисти, защото небесният им баща не е стока. Това са отрепките на Бога Яхве. Абсолютно несамостоятелни като баща си. Яхве паразита - така е известен в свободният Космос. "In God They Trust" ... Докато не асимилират всичко, децата божии няма да се успокоят, защото са паразити като "татко си". Жалко за индианците и всички пострадали от децата на Яхве туземци. Да, религиозни и култисти са се хванали да управляват цели държави като САЩ, а вирусният инстинкт на Яхве "баща им" ги следва. Култистите не са по-хитри от естествените събития. Естеството на нещата е различно от култ.

#5 Онуфрий 17.02.2019 в 23:46:15

Няма да се учудя ако се опитват да вкарат оръжие под формата на хуманитарни помощи, за да започнат гражданска война. ======================================= Нещо се бъркаш с "хуманитарната помощ" за Донецк и Луганск...

#6 Starija hush 18.02.2019 в 06:56:54

По всичко си личи че никога не сте се хранили в американски ресторант за да видите огромните порци за един човек са равни за четрима европици и колко тонове храна се изхвърля на боклука не консумирана.Та такава помощ е като пи ча въшка с техните възможности.Кое му е нередното ако искат да помогнат на гладните?Не редното е че сте симпатизанти на Червените Феодали демек психо боклуци.

#8 Онуфрий 18.02.2019 в 14:26:56

Както виждам опорните точки не са променени. Искат да заграбят нефта, само дето американците тия дни са нетен износител... И защо да пълнят джобовете на някакъв червен боклук, който е враждебно настроен спрямо тях (и финасира себеподобни), въпреки че до онзи ден съвсем охотно им продаваше нефта и те съвсем редовно си го плащаха. Между другото май забравяте, че Гуайдо също е някакъв марксист, така че явно не става дума за леви/десни или комунисти/антикомунисти.

#10 Онуфрий 18.02.2019 в 23:46:31

Това че някой е "ляв", не означава непременно, че иска да прави комунизъм/социализъм. За примери мисля, че и сам ще се досетиш. И нека все пак да не забравяме основното: Мъдюро е "избран" на непризнати от никой избори - дори ООН не си направиха труда да изпратят официални наблюдатели, защото въобще не сметнаха това за избори. Вместо това имаше 300 наблюдатели от особено известни организации като African Union, the Caribbean Community and the Electoral Experts Council of Latin America... Да не забравяме разбира се и така активната напоследък по темата Къдринка Къдринова (и тя се пше наблюдателка), която напоследък редовно се хвърля пред тази амбразура по всички телевизионни студия. Добре че в едно предаване бяха поканили на другия ден след нея един българин, който от 28 години живее там, за да разчисти лъжите след нея.

Новините

Най-четените