ИДИЛ екзекутира главния археолог на Палмира

82-годишният археолог Халед Асад е убит от бойци на терористичната групировка "Ислямска държава", а тялото му е оставено да виси от колона на централния площад в Палмира.

Асад е работил над 50 години като главен археолог на древния сирийски град, известен с уникалното си историческо наследство.

Информацията за екзекуцията на Асад е потвърдена от главния археолог на Сирия Маамун Абдулкарим.

Възрастният изследовател е задържан и разпитван в продължение на повече от месец от бойци на ултра-радикалната сунитска организация.

Халед Асад е автор на редица статии, публикувани в международни научни издания, посветени на Палмира. През последните десетилетия той е работил с американски, френски, германски и швейцарски археологически екипи за разкопки и изследване на руините в Палмира, които датират от 2000 години.

През юли ИДИЛ взриви два древни храма в Палмира, които не бяха елемент от римските постройки, защото бойците ги смятали за езически и богохулни.

"Присъствието на тези престъпници в града е проклятие и лоша поличба за Палмира, както и за всяка колона и археологическа находка в нея", обяви Абдулкарим.

ИДИЛ отне контрола върху Палмира от правителствените сили през май.

#1 HiFresh 19.08.2015 в 19:43:50

Къде е др.Бокова да протестира или не и стиска? Може би е заета по срещи, за да си уреди избирането за председател на камуфлажната организация ООН. През това време салямалейковците ще изповзривят всичко, ще избият маса християни, ще изнасилят хиляди жени и деца и т.н. Къде е др. Путин, Русия има голяма военна база в Сирия?

#2 HiFresh 20.08.2015 в 00:35:03

Не съм учуден от липса на коментари. Докато брадатковците не дойдат да ви резнат топките и не изнасилят жените и децата ви ще си трайкате. Ще започна да си пия кафето в друго webcafe, тука се усеща "подреденост"...

#3 TheRock 20.08.2015 в 09:40:53

Как ще протестира Бокова срещу творението на Путин? Скоро ще се наиграят и левите ислямисти.

Новините

Най-четените