Франция отвърна с бомби в Сирия

Френски изтребители бомбардираха снощи цели на „Ислямска държава" в Ракка, Сирия, смятана за столица на техния халифат. Нападението стана няколко часа, след като Париж обяви, че засилва военната си кампания срещу джихадистите и договори детайли с командването на американската въздушна мисия по време на срещата на Г-20 в Анталия.

12 бойни самолета са поразили „всички набелязани от разузнаването обекти" на „Ислямска държава" в Ракка - с 20 бомби.

Те са излетели от база в Обединените арабски емирства и Йордания. Междувременно се появиха снимки на американски ракети, използвани за ударите в Сирия, с надпис „От Париж с любов".

Военни източници определят френската операция като „масирана" - поразени са команден център на джихадистите, база за съхранение на боеприпаси, лагер за тренировки и набиране на бойци и други. Поразен е и стадионът на града, използват от джихадистите като затвор и като щаб квартира. Източниците на в. Washington Post разказват, че ударите са прекъснали електроснабдяването на Ракка, където живеят 200 000 души.

Това е най-мощното френско нападение в Сирия от септември насам, когато страната се включи във въздушната коалиция, водена от САЩ - това е отговорът на френския президент Франсоа Оланд, който прие, че с поемане на отговорността за атентатите в Париж, „Ислямска държава" е обявила война на Франция.

Местни активисти съобщиха, че джихадистите, очаквайки френския удар, са се прегрупирали и са изоставили поразените обекти, така че жертви от тяхна страна няма. Улиците на града са пусти и хора почти не се забелязват. Информацията за ситуацията в Ракка е откъслечна, тъй като градът е изключително изолиран от външния свят.

Междувременно броят на загиналите при атаките в Париж нарасна на 132-ма души.

Силно послание

"Очевидно това е военен ход, но Франция всъщност изпраща много силно политическо послание, и то преди всичко за вътрешна консумация", коментира пенсионираният генерал - майор Джеймс Маркс - Паяка, сега военен анализатор на CNN. "Поразените цели са символични. От френската гледна точка нещо трябва да се направи", допълва той.

Според Джанин ди Джовани, коментатор по близкоизточните проблеми на Newsweek, в момента е трудно да се прецени какво се случва с ръководството на „Ислямска държава" и каква е най-добрата стратегия за борба с тях.

"Въпросът е много сложен - за подобна операция едновременно като възмездие и като начин за заличаване на „Ислямска държава". Едно е техните лидери да бъдат убили или да бъдат подтиснати с военни средства, друго е да се спре тяхната идеология и разпространението на опасното им послание", допълни тя.

Има ли сили Париж за война?

Армията на Франция доста намаля през последните години и Париж няма сили за продължителна самостоятелна война с „Ислямска държава", коментират руски медии. Вариантите пред Оланд са два - или операция под егидата на НАТО, или разширяване на френското участие в коалицията срещу ИД начело със САЩ. Засега е трудно да си представим сухопътна операция на Запада срещу ислямистите, но без да се ликвидира „Ислямска държава" на терен" не може да се премахне и заплахата от атентати, пише "Ведомости".

Според източници на агенция Bloomberg се очаква страните от Г-20, заседаващи в Анталия, да приемат декларация с обещание да удвоят усилията за борба срещу финансирането на терора, контролиране на границите и повишаване на сигурността на полетите.

#2 TheRock 16.11.2015 в 09:47:35

Ето как от Русия се грижат за ИДИЛ! ........ Захарова: удары ВВС Франции по ИГ в Сирии нарушают международное право МОСКВА, 27 сен — РИА Новости. Авиаудары ВВС Франции по позициям радикальной группировки "Исламское государство" (ИГ) в Сирии без санкции Совета Безопасности ООН и согласия законного правительства страны противоречат международному праву, заявила официальный представитель МИД РФ Мария Захарова. РИА Новости http://ria.ru/world/20150927/1285352525.html#ixzz3rdeOY9dR

#3 volodia 16.11.2015 в 10:17:49

Не съм убеден, че в Париж изобщо е имало атентати в петък вечер. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в авторското си предаване "Неделник"по партийната си телевизия "Алфа". Според него изобщо няма доказателства, че се е случила трагедията, за която съобщават световните медии. "Жертви сме на манипулация. Информационната епоха е най-подходяща за дезинформация на информационния поток, който се дирижира от едни и същи ръце. Светът рони сълзи по съчинена мелодрама, в която не знаем фактологията", обясни Сидеров, който чака да бъде задържан за хулигански прояви във вторник. Според него най-красноречивото доказателство за това било това, че никъде на видеата, разпространявани от Си Ен Ен не се виждали жертви, бомби и джихадисти. Нямало и любителски записи. "Представете си Париж. Това е град, в който живеят милиони хора, има стотици хиляди туристи, които ходят навсякъде с камери и смартфони. Японците снимат всичко. Къде са кадрите с взривените хора? Ако имаше такова нещо, то за секунди видеата щяха да са качени в интернет", обясни лидерът на Атака. Сидеров се усъмни в това, че телевизиите не са излъчили каквито и да е кадри, които да доказват трагедията: "Когато става нещо с "Атака" бТВ и Нова телевизия са на мястото на втората минута. Френските телевизии по-зле от тях ли работят?" Според националиста излъчените кадри от Си Ен Ен били просто смешни и разказа за случилото се нямал нищо общо с това, което гледат зрителите. Сидеров направи задълбочен анализ със стоп кадри от репортаж на медията.

#4 volodia 16.11.2015 в 10:21:21

"06.02.2012 г. Ветото, наложено в неделя от Русия и Китай, на резолюцията за Сирия в Съвета за сигурност на ООН беше очаквано. Авторитарните режими са предсказуеми и ясни. Знаят какво искат и всички знаят на какво се дължи позицията им, коментира британският вестник "Индипендънт". Русия отдавна печели много от търговски сделки със Сирия и е главният й доставчик на оръжие. Договорите им възлизат на 3 млрд. долара и включват доставка на противокорабни ракети, изтребители и зенитни системи с малък обсег. Последната пратка бе доставена само преди седмица." "22.05.2014 г. Русия и Китай наложиха вето върху френски проект на резолюция в ООН за сезиране на Международния наказателен съд за престъпленията, извършени в Сирия както от силите на режима, така и от силите на противниците на режима, предадоха световните агенции. За четвърти път Русия и Китай блокират западни резолюции относно сирийския конфликт от неговото начало преди повече от три години. Предното вето беше наложено от Пекин и Москва на 19 юли 2012 г. Днес 13 страни от Съвета за сигурност подкрепиха френския проект на резолюция, предава БТА ." За пАбедата от 5 години и 300 000 жертви на Асад в гражданската война, тов. Жужо се бори с всички сили срещу всички резололюции на ООН, за да не се допусне международна намеса и омиротворяване на социалиста-диктатор от БААС, Башар Асад! Целта оправдава средствата и жертвите!

#5 TheRock 16.11.2015 в 10:32:42

volodia, точно така!!! Това е разковничето на загадката ИДИЛ! Атентата в Париж е вследствие на действията на Русия.

#6 TheRock 16.11.2015 в 10:34:06

Ако четем глупостите на полуидиотите,ще си мислим,че най човеколюбивата държава в света е Русия. Само,че нашият опит като българи сочи друго. Колко българи са унищожени от руснаци/официална власт/поединично и вкупом.По жестокост Русия и ИДИЛ са равнопоставени.Да не изброявам имена от близкото и далечно минало.От целият политически спектър.Руска е фразата *има човек ,има проблем,няма човек ,няма проблем*. Cмятам,че Русия е съпричастна към съществуването на Мюсюлманска държава.Затова се намеси в Сирия за да я запази.И да тероризира целият свят. Империята на злото.

#7 TheRock 16.11.2015 в 10:36:59

Схемичката беше доста логична и ползвана от човечеството векове наред, нарича се "Разделяй и владей"! След като не успя директният подход срещу Асад и то по вина на Русия, която блокира резолюцията на ССр събитията в Сирия се затегнаха и се появи ИДИЛ. Тогава от страна на Западната цивилизация започна въздействие върху самите воюващи сили в Сирия, целта беше да се разедини ИДИЛ и това беше почти постигнато. В схемата се включиха кюрдите, които постигнаха изумителни успехи над ИДИЛ. Това обаче наруши интересите на Турция, чиято роля беше да държи бежанците на територията си и да не ги пуска към ЕС. Турция виждайки как силата на кюрдите расте със всеки изминат ден се почувства застрашена и "организира" бежанския поток, т.е. Турция не изигра ролята която й беше отредена, на буфер за бежанците. В един момент интересите на Путин и Ердоган съвпаднаха и бежанците тръгнаха. Тогава обаче се намеси дипломацията и Турция бързо сви знамената, даде 4 бази на ВВС на САЩ за удари срещу ИДИЛ с изпрати полиция да върне бежанците тръгнали от Одрин обратно в лагерите. Русия се намеси поради две причини: 1 Да спаси Асад и да стане фактор в решаването на съдбата на несъществуващата вече Сирия. 2 Да заеме крайбрежната зона, която на която се очакват да излязат двата големи газопровода, единия с тяхно участие и на Иран, другия с участието на САЩ-ОАЕ и Катар. http://oil-price.net/cartoons/iran-iraq-syria-pipeline.jpg

#8 Оби Уан 16.11.2015 в 11:00:11

volodia | 16.11.201510:21 ...бори с всички сили срещу всички резололюции на ООН, за да не се допусне международна намеса и омиротворяване на социалиста-диктатор от БААС, Башар Асад..." ........................... Вовата, моля те разяснете какво е положението в Либия - там явно твоят адаш е "допуснал международна намеса и омиротворяване"... Сега като са демократизирани сигурно условията за живот в страната са в пъти по-добри от кадафово време и никакви "бежанци" не идват/минават от там? После пусни по два реда и за Египет/Афганистан/Ирак...

#9 TheRock 16.11.2015 в 11:11:38

Либия - диктатор - социалист- палач на собствения си народ - приятел на Масква и спонсор и износител на тероризъм. Афганистан - руска окупация и спонсор и износител на тероризъм. Египет - проводник на руските интереси в региона. Ирак - диктатор - социалист - палач на собствения си народ - приятел на Масква, но се заиграва и с други.

#11 TheRock 16.11.2015 в 11:22:15

„В тази дълбоко алтруистична по същността си догма те намират оправдание за инстинктивния си страх от външния свят, за диктатурата, без която не знаят как да управляват, за жестокостите, които не смеят да не извършват, и за жертвите, които се чувстват длъжни да изискват. В името на марксизма са пожертвали всички морални ценности в своите методи и тактика… В дъното на невротичния възглед на Кремъл за световните отношения стои традиционното и инстинктивно руско чувство за несигурност. Първоначално това е била несигурността на един мирен селски народ, който живеел из безбрежните открити отвред степи, изложен на набезите на жестоките съседни варварски племена. Когато Русия установява контакт с по-развития в икономическо отношение Запад, към този страх се прибавя и страхът от по-компетентните, по-могъщи и по-високоорганизирани общества в тази част на света. Но този втори вид несигурност засяга не толкова руския народ, колкото неговите владетели, защото те несъмнено си дават сметка, че властта им е относително архаична по форма, крехка и изградена върху изкуствена психологическа база, неспособна да издържи сравнението или контакта с политическите системи на западните страни. По тази причина те изпитват вечен страх от чуждо нашествие, от пряк контакт между западния и техния собствен свят, опасяват се какво ще се случи, ако руснаците разберат истината за останалия свят или чужденците разберат истината за техния. И те се научили да търсят сигурност в търпеливата, но смъртоносна борба за пълното разрушаване на съперническата мощ, а не във връзките и компромисите с нея.”( Джорж Кенан).

#12 vanko 16.11.2015 в 11:24:24

volodia (на руско бие май) Каква е целта ти, запознавайки ни с "размислите" на един маргинал (меко казано)???

#13 GETI 16.11.2015 в 11:24:45

странно! франция бомбандира повече от година, поне така ни казват, но досега не бомбандирали столицата на злото, досега важните обекти на ислямистите в ракка били незасегнати, а вчера решили и ударили. тоест -досега са знаели къде са тези военни центрове ,но са ги оставили незасегнати??? защо тези обекти не бяха досега бомбандирани? защо нефтопроводите за износ на евтин нефт от ислямска държава са незасегнати и сега? нефтът, с който ИД се финансира,свободно се изнася и към турция, и към крайбрежието на средиземно море. мое ли някой а ме светне,дали франция фигурира в "коалицията"от над 60 държави,дето бомбардира ИД ден и нощ вече 15 месеца? колко "удара"е имала досега,и защо баш днес се "сети"да бомбардира ракка? п.с. соросоиди къде сте бе? да бъдем толерантни, да отговорим на насилието с толерантност!

#14 TheRock 16.11.2015 в 11:29:59

По същата логика може да се зададе въпроса защо след над 420 въздушни удара и заплаха на руски език на 12.11 ИДИЛ удря Париж а не Масква???!!! Та нали ударите на Париж са неефективни а на Русия ефективни до степен на перфектност!!!

#15 TheRock 16.11.2015 в 11:35:55

GETI, а къде е тази точка на крайбрежието от която се изнася нефтът на ИДИЛ!!?? ........ - Сирия не е изнасяла петрол от края на 2011 г., след като международните санкции влязоха в сила. - "Сирия не е голям петролен производител за разлика от Либия, нито пък транзитна държава за доставките, както е Египет", казва Джулиън Джесъп, който оглавява отдела за изследване на суровините в Capital Economics. Според него притеснението се състои в това, че западна намеса в Сирия може да предизвика по-широк регионален конфликт предвид подкрепата на Иран за режима на Башар ал Асад. - Преди санкциите Сирия произвеждаше 370 000 барела на ден, или около 0.4% от глобалните доставки, и е изнасяла по-малко от 150 000 барела, предимно за Европа. Основните петролни компании, работещи там преди санкциите, бяха Shell и Total. - Предполага се, че сега Сирия произвежда едва 50 000 барела петрол на ден, като цялото количество се рафинира в страната. - Има недостиг на петролни продукти и е принудена да внася от чужбина. Продажбата на петролни продукти на Сирия все още е позволена, въпреки че повечето търговци избягват да правят бизнес там. Затова Дамаск разчита на помощта на стратегическия си съюзник Иран. http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/08/27/2130070_zashto_siriia_ima_znachenie_za_globalnite_petrolni/

#16 TheRock 16.11.2015 в 11:45:13

Такаааа, морският терминал на Сирия за износ на петрол е в град Банияс на средиземно море, между градовете Тартус и Латакия. Ако от там се изнася петрол от ИДИЛ как руснаците не са видели танкерите от двете си бази на ВМС в Тартус и на ВВС в Латакия??? Та наистина да видим кой изнася петрол по море от Сирия и ще хванем спонсорите на ИДИЛ, фактът че това става под носа на руснаците е доста интересен.

#17 Гризли 16.11.2015 в 11:51:00

С каквото и да отвърне Франция, все ще е късно и напразно... Ислямска държава и една камара изтрещяли ислямисти вече са навсякъде в Европа, няма нужда да ги търсят из пустинята или в разрушена Сирия. И всички тези излямисти знаят много по-добре как да предизвикат смут и страх, как масово да избиват хора. Положението в Европа сега е много по-страшно и по-опасно, отколкото някъде за ИД - ИД знае къде може я да ударят, все пак целите са доста ясни. И могат спокойно да се местят и крият. Обаче никой в Европа не знае къде ИД ще удари, затова и е много трудно да се предприеме нещо. И затова страхът е толкова голям... Големите европейски държави са си виновни - и за Либия, и за Ирак, и за Сирия и всички други "революции", които доведоха до войни и пълен хаос! Пак те са виновни и за поканата към всички тези бежанци, по-голямата част от които са тъмни субекти, с тъмно минало и бъдеще... За съжаление големите проблеми едва сега започват. Жалко и неприятно е да се каже, но "Каквото повикало, такова се обадило". Жалко за невинните жертви в Париж!

Новините

Най-четените