1 година хранително ембарго в Русия: Свит асортимент, високи цени

Свит асортимент, високи цени, "12 месеца без хамон и без плесен по сирената". Така изглежда руският пазар една година след хранителното ембарго. Мрежовото издание "Ура" предлага "първият юбилей от блокадата на Европа" да се отбележи със "забранено" сирене, но предупреждава, че то вече е доста по-скъпо от преди.

За една година асортиментът се сви три пъти, а цените на останалата продукция "куча марка" скочиха с 50 на сто. Борбата срещу вносните храни тръгна някакси накриво.

В Русия днес влиза в сила указ за унищожаване на храни, обхванати от режима на руското ембарго за внос от страни, въвели санкции срещу Русия, но които все пак са стигнали до руска територия. Документът бе подписан от президента Владимир Путин на 29 юли 2015 г.

Планира се задържаните растителни храни да бъдат унищожавани на полигони, а месните и млечни продукти - чрез изгаряне, тъй като тези стоки носят висок биологичен риск.

Година след въвеждането на хранително ембарго срещу Запада, правителството в Москва обсъжда вписване на нови страни в забранителния списък и нови забрани за внос, включващи медицински изделия и оборудване, пише "Газета".

Властите май са твърдо решени да върнат страната в Съветския съюз от времето на неговата агония, коментира електронният вестник.

Заради анексията на Крим и подкрепата на проруските сепаратисти в Източна Украйна Западът наложи на Москва санкции, които ограничиха достъпа й до капиталовия пазар и до технологии за отбранителния и военния сектор. Точно преди година президентът Владимир Путин подписа указ за ответни икономически мерки, "гарантиращи сигурността на Руската федерация".

Ефекти от забранения внос

Така бе забранен вносът на редица храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Москва реши да накаже тези страни: забрани на гражданите да купуват прочутите италиански и френски сирена, германски и полски салами, както и испанска шунка - хамон, добавя "Газета".

Надеждите за заместване на вноса с родно производство не се оправдаха изцяло. Разликите са две - в качеството на сегашната отявлена контрабанда и в цената (вижте галерията). И двете не са в полза на потребителя, пише изданието "Ура".

Сирената, продавани днес в Русия, приличат според него "на маджун и миришат като мъжка съблекалня във фитнес".

Депутатът Евгений Фьодоров от властовата партия "Единна Русия" готви за есенната сесия на Държавната дума законопроект, според който вносът на ембаргови храни в Русия ще се наказва като контрабанда на цигари и алкохол, информира "Известия".

Според политолога Константин Калачов руската власт злоупотребява с готовността на хората в страната да понасят лишения. Неотдавнашната новина, че са унищожени 114 тона месо, разтърси руската общественост.

Граждани на Русия започнаха да събират подписи под петиция до Владимир Путин с искане забранените храни да се разпределят сред най-бедните слоеве от руското общество - 16,1 милиона души според официалната статистика. Документът вече е подписан от над 200 000 души.

Никой не обича Русия?

Проучване на американския социологически институт "Пю" сочи, че Виетнам, Гана и Китай са единствените сред проучваните 40 държави от цял свят, в които повече от половината анкетирани 45 000 жители имат положително отношение към Русия.

Средно 30% гледат позитивно на Русия, а 51% - отрицателно. По принцип отношението към президента Владимир Путин дори е по-лошо, отколкото към страната като цяло.



Авторите посочват, че навсякъде отношението към Русия и Путин е по-лошо, отколкото към САЩ и Барак Обама. В Европа разликата достига 43 пункта (69% одобряват САЩ, а 26% - Русия).

Най-много са недоволните от Русия в Полша и Йордания (по 80%), като и на двете места силен ефект оказва конфликт с руско участие в съседна държава - Украйна и Сирия.

#1 TheRock 06.08.2015 в 14:04:16

Жалки руски комплексари.

#2 лапам само втората половина 06.08.2015 в 15:41:14

Тази статия е написана от съученик на TheRock от второ помощно . Явно двамата са седяли един до друг на първия чин , само дето джурналето е завършило с рушвет , докато отрепката TheRock е изкласил с помоща на майка си , даскала по трудово и парнаджията . Въпрос : Колко пъти си ял '' плесенясало '' сирене през мизерния си живот ?

#3 TheRock 06.08.2015 в 16:11:02

Ха ха ха!!! Колко жалка руска мастия си!!! Чиба бе смърдел!!! Плесенясал е мозъкът ти!!

#4 TheRock 06.08.2015 в 16:13:24

Статията е писана от руснак, с който по никакъв начин не мога да бъда съученик!! Но това не притеснява полуделите емигранти!!! Да не вземеш само да изпозастреляш куп невинни ей, боклуко!!! Кротувай и ръпай само втората половина, защото първата е плесенясала!!

#5 лапам само втората половина 06.08.2015 в 17:54:59

Преди да се роди Пешко каменната тиква с прякор TheRock , комунистическите активисти от ОФ квартална организация и певци от хора на 4 градско на МВР родители на същия мечтаеха като порасне да го изпратят в Суворовско у-ще в бившия СССР . За съжеление , свития асортимент Пешко се роди в момент когато майка му се напъвше над дворното клекало и за малко не се удави в сто годишните миязми на пра дедите си . Лекарите от бърза помощ бяха единодушни в поставянето на следната диагноза СИНДРОМ НА ТУРЕТ С ОСОБЕННО ТЕЖКА МОЗЪЧНА ОБРЕМЕНЕНОСТ . Та да си дойдем на думата . В Пешковата кукя сиренето никога не мухлясва , поради простата причина че никога не е имало такова .........

#6 deowin 06.08.2015 в 18:30:52

Гроздовете на гнева зреят в Русия..

#7 Conspirator 06.08.2015 в 19:30:00

Електронната версия на ''Газета''била руска? Гроздовете на гнева зреели в Русия... Преди две години/2013/един ''заинтересован''гражданин с лично състояние от 2 млрд.и 300 милиона евро закупува правата на Rambler&Co,работеща в сферата на медиите и информационните технологии.Заинтересованият гражданин се нарича Александър Мамут и като управляващ акционер се явява неин генерален директор.Та тази ''Газет-ка''се явява едно от разклоненията. Както се казва в приказката-''Ти ги гониш през вратата,те влизат през прозореца!'' Формално погледнато Мамут е руски гражданин/по баща Соломонович Мамут,а по майка-Цецилия Людвигнова/Соломонович//.Интересното е,че по едни други закони товарищ Мамут автоматично може да придобие друг паспорт. Задачката е да познаете дали има такъв/паспорт/,а въпросът е - какво правим,когато ''братовчедите''в Ню-Йорк лимитират капиталовите пазари?Ами ''братовчедите''в Русия реват като за световно. Льош Путин,мнього льош.... ''Руска''била ''Газета''...колкото е български ''Дневник''.Ако не са парите на дедо Сорос всичките ''автори''ще станат редови коментиращи по сайтовете...

#8 deowin 06.08.2015 в 19:47:23

Conspirator, забелязал съм, че за хората като теб основният и най-важен въпрос винаги е "кой па е тоя?", заедно със стандартните съпътстващи лични нападки и особено характерният за България въпрос "ти знаеш ли ме кой съм аз бе?". Първопричината, според мен, са комплекси за малоценност, които ви задължават да се сравнявате с другите - "то е гаден евреин, аз обаче не съм", "нему плаща Сорос, мене - не", "тя е тъпа жена, пък аз съм мъжествен мъж" и прочие несъществени глупости, които ви карат да се чувствате по-добре. На няколко еволюционни стъпала над вас тази нужда да се сравняваш с другите изчезва. Просто ти казвам какво би могло да е твоето бъдеще, макар да е пределно ясно, че не го преследваш.

#9 Harry 06.08.2015 в 20:19:38

Института Пю лъже като дърт циганин, навсякъде симпатизират на Русия и специално на Путин, имам впечатление от германци. А Путин би победил всеки на избори в САЩ! И не плачете на чужди гробища, по-добре без синьо сирене и свободен и независим, от колкото колония на САЩ! Я ни вижте до къде ни докара "демокрацията", държава няма, българите най-бедните в Европа, и с най-високи темпове на изчезване като народ.

#10 deowin 06.08.2015 в 21:52:44

>Института Пю лъже като дърт циганин Тогава покажи друг източник, който да е получил различни резултати. >навсякъде симпатизират на Русия и специално на Путин, имам впечатление от германци .. като този източник не е един единствен човек, било то самият ти или една жена на пазара. А и дори да приемем, че наистина имаш впечатлене от представителна извадка германци, което само по себе си е доволно малко вероятно, и то наистина е положително, не става ясно как от това следва "навсякъде". >А Путин би победил всеки на избори в САЩ! Неаргумент. Ким Чен Ун би победил всеки на избори, дори Путин - на последните избори в славна Северна Корея избирателната активност е 99.97%, като точно 100% от гласовете са за върховния вожд.

#11 TheRock 06.08.2015 в 23:27:24

Конспираторче, нали щеше да бойкотираш кафето??? Ноо комунистическо сърце съветофилско не издържа когато матушката е в поза "партер"!! Хайде изчезвай да ревеш!!

#12 Conspirator 06.08.2015 в 23:47:59

#13 dedo adji 07.08.2015 в 00:38:06

Ау, горката Русия, горките руснаци. Няма вече испански хамон, италианско прошуто и френски сирена. (някои от които миришат на чорапите ми ако не ги събуя една седмица) Какво да се прави? Что делать? Ама сериозно ли? Колко хора в Русия могат да си позволят тия продукти? Може би 5-6 млн олигарси, техният обслужващ персонал и държавни чиновници над средно ниво. За Альоша и Наташа са достатъчни хляб, картошка и водка, а ако има и московская колбаса, (ял съм я, разкошен продукт) е върхът. Те няма да се разбунтуват срещу Путин. Няма да се разбунтуват и повечето чиновници, защото знаят, че падне ли Путин падат и те. Руснака с глад не можеш да го уплашиш. Те са преживели и по-страшни изолации. Заслужава внимание петицията да се дава хванатата контрабанда за социални домове. ако стигне до Путин, може и да й обърне внимание. След конфискация и драконовски глоби за контрабандистите. По тази линия санкциите постигнаха обратен ефект, както и следваше да се очаква. В моето детство наказваха първолаци да застанат в ъгъла и да се засрамят. Кой ще постави в ъгъла една огромна държава. Бате Бойко може и да застане, той го показа пред Дол, но даже дребни риби като Орбан и Земан ритат. Каквото повикало такова се обадило.

#14 deowin 07.08.2015 в 00:51:50

>Няма вече испански хамон, италианско прошуто и френски сирена Определено няма за обикновените хора. Но мислиш ли, че Путин и антуражът му се препитават единствено с хляб, картошка, сельодка и московская колбаса?

#16 лапам само втората половина 07.08.2015 в 07:39:03

saturass е абсолютно прав . След години санкциите към дадена държава ще се смятат за геноцид , защото те са насочени към народите на същата и нямат никакъв ефект . Европейските глупендери се надупиха на САЩисаните и санкционираха себе си . А колкото до същите спрямо Русия , държа да обясня на неуките седерастчета и пишман икономистчета , че днес не е трудно да произведеш или купиш каквото и от който и да било стига да имаш с какво . Третата национална катастрофа за България е факт . Излезте извън София или от някои други големи градове и ще плачете с крокодилски сълзи за татово време . То ще ви се вижда като научно фантастичен роман .

Новините

Най-четените