Русия ще трябва да освободи украинските моряци, арестувани край Керченския проток

Международният съд по морско право, базиран в Хамбург, е постановил, че Русия трябва да пусне на свобода моряците, арестувани край Керченския проток.

Руските власти са задължени да върнат и трите военни кораба, които бяха конфискувани по време на операцията между Черно и Азовско море. Страната може да продължи наказателното дело срещу украинския екипаж, но не може да задържа допълнителни моряците.

В решението си съдът призовава Москва и Киев да се въздържат от бъдещи действия, които могат да доведат до влошаване на ситуацията в района на протока.

Жалбата пред съда в Хамбург беше подадена от украинска страна, но юрисдикцията му се оспорва от Министерството на външните работи на Русия. Според Кремъл - арбитражът няма право да разглежда възникналия спор.

Инцидентът, заради който възникна конфликта между двете страни, се случи през ноември 2018 г., когато руски военни кораби задържаха три кораба на украинските ВМС. Версията на Москва е, че украинците са навлезли в териториалните води на Русия и не са реагирали на предупреженията за отклонението.

От края на миналата година досега екипажите на трите кораба се намират в московския следствен арест.

#1 1Sion1 26.05.2019 в 03:55:13

Трябва?! Русия не признава юрисдикцията на този трибунал, тъй като става въпрос за военни кораби и военен персонал.Та "трябва" само в устата на грантаджиите..

#2 dedo adji 26.05.2019 в 06:44:00

Не само грантаджиите. И аз мисля, че е добре да се пуснат моряците. Половин година на топло им стига. Те са хора под пагон, изпълнявали заповед. За пандиза е тоя, който е издал заповедта, но е недостижим. Така Русия ще покаже, че не е като противника, да наказва не виновния а тоя, който под ръка. За буксирчето и 2-та шалана може да се сключи някаква сделка.

#3 deaf 26.05.2019 в 09:49:45

Те и Милошевич,и Караджич не признаваха Международният трибунал в Хага,но това не ги спаси да глътнат вода...

#4 dedo adji 26.05.2019 в 13:29:35

Остава само да бомбардират Москва и Путин ще кацне в Хага. Такава тъпотия и павето и ибрикчията не бяха пускали.

#5 deaf 26.05.2019 в 16:28:07

Няма нужда да бомбардират Москва. Руският елит сам ще предаде Путин на Трибунала,когато дойде времето за това. Както сърбите предадоха Милошевич...

Новините

Най-четените