Швеция спечели "Евровизия"

Победител на тазгодишното 60-годишно - юбилейно - издание на конкурса за песен "Евровизия" е шведският изпълнител Монс Зелмерльов. След като Русия водеше убедително в първата част на финала, изпълнителят на песента "Герои" стана първи.

Победителят се излъчи след близо 4-часово кичозно шоу, организирано в столицата на страната, откъдето беше миналогодишният победител от конкурса - австрийката Кончита Вурст.

Кончита даде шанс на зрителите в Европа, голяма част от които бяха скандализирани миналата година от нейния вид - да й се насладят за последно, като се появи на сцената сред водещите, а на края на представлението изпя песни от новия си албум.

Щатхале - залата във Виена, в която се проведе конкурсът, стана арена на невероятно високотехнологично светлинно шоу.

1288 пилона с LED oсветление и LED стена с размери 30 на 9 метра бяха сред гордостта на домакините. 1700 журналисти от 85 страни бяха акредитирани за финала.

Тазгодишното издание мина под мотото "Градим мостове" - очевидно в смисъла на обединение на Европа.

Състезваха се песни от 27 страни от Европа, плюс Израел, като специалният гост Австралия беше единственото изключение на страна - участник извън рамките на Стария континент.

Финалът не се размина без присъствието на класическа музика, оперно пеене и изпълнение на "Аве Мария" на цигулка.

Сред по-добрите песни се отличаваше тази на дуета Еlectro Velvet от Великобритания "Все още съм влюбен в теб" (Still In Love with You) - която взе минимални точки, както и песента на норвежците Morland и Дебра Скарлет "Чудовище като мен" (A Monster Like me), които не бяха отличени изобщо.

И тази година Евровизия не мина без обичайните политически послания.

Сред тях беше песента на френската изпълнителка Лиза Анжел "Няма да забравя", която беше акомпанинара от видео на разрушени от война градове, бели гълъби на мира и войници с барабани. Франция почти не събра гласове тази година.

Посланието за мир на рускинята Полина Гагарина за малко да стане победител на конкурса.

Тя събра овациите с песента "Милиони гласове", възпяваща световния мир и дружбата между народите.

Припевът на песента на арменската група Genealogy "Срещни сянката" пък беше "Не отричай" - думи, които не могат да не се разтълкуват като намек за арманския геноцид, 100-годишнината от който беше отбелязана тази година.

#1 RF 24.05.2015 в 17:32:57

Българската злоба и малодушие завистливо гледат към недостижимата Виена. Ако беше в България, сигурно шоуто щеше да е грандиозно, а не кичозно. О, колко сте нещастни!

#2 VladTepesKing 26.05.2015 в 14:28:21

На Евровизия винаги е имало само кич и простотия. Швеция има достатъчно представители на стойностни фестивали като Wacken, Damnation, Summer Breeze, Graspop, Download и т.н.

Новините

Най-четените