Хабермас: Германия иска да е хегемон в Европа

С твърдата си позиция в гръцката криза германският канцлер Ангела Меркел рискува да проиграе трупаното с десетилетия доверие към Берлин от края на Втората световна война насам. Това е прочитът на влиятелния интелектуалец и социолог проф. Юрген Хабермас, според когото Меркел е извършила „акт на ефективно наказание" спрямо СИРИЗА и Алексис Ципрас.

Налагането на по-тежки реформи в администрацията, данъчни промени, приватизация и съкращения на разходи върху изправеното пред пропастта правителство в Атина бе разчетено като „германско отмъщение" и от други анализатори, но според Хабермас това напълно ще обезкуражи изтормозеното гръцко общество и ще спъне икономическия растеж.

„Опасявам се, че германското правителство, дори социалдемократическата му фракция, проигра за една нощ целия политическия капитал, трупан в последните 50 години, че Германия е една по-добра държава", коментира той пред британския в. Guardian.

„Принуждаването на Атина да подпише икономически спорна, основно символична приватизация не може да бъде тълкувано по друг начин, освен като наказание на лявото правителството", коментира Хабермас, смятан за един от най-влиятелните мислители в Европа.

"Заплашвайки Гърция с излизане от еврозоната, Германия безсрамно се разкри като главния възпитател на Европа и за пръв път открито поиска хегемония в Европа", твърди 86-годишният Хабермас, който в началото на хилядолетието призоваваше за обща европейска конституция.

Идеите му основно са свързани с наднационалната политика и културната идентичност на Европа, заради което в последно време е критикуван - като идеолог на дефектния ЕС. В последно време Хабермас остро критикува правителството на Германия, по-специално Меркел, заради технократското управление, което подменя същността на демокрацията.

Според него балансът между политиката и икономиката е излязъл извън контрол, което ощетява социалната държава. „Не виждам как завръщането на националната държава, управлявана като голяма корпорация на световния пазар, може да пребори тенденцията към увеличаване на социалното неравенство и де-демократизация - нещо, което наблюдаваме и във Великобритания", коментира философът.

Хабермас твърди, че Европейският съюз има нужда от политическа промяна, която да позволи създаването на единно „ядро" на съюза, а единната валута - да се управлява на наднационално ниво, за да няма нови кризи като гръцката, които да се решават с компромиси и дълги преговори от правителствата.

#1 TheRock 17.07.2015 в 11:36:14

Браво на Германия!!! Точно така трябва!!!

#2 pepe 17.07.2015 в 11:39:30

Този и той се загрижил за "горките гърци", как щели да се "обезверят"... Идва ми да го попитам - абе, путко загубена, ти знаеш ли въобще за какво говориш? Защо например гърците, които имат не малко частни капитали в банките, и не само в гръцките, не подпомогнат държавата си, като инвестират в държавни дългови облигации така, както правят японците даречем /които дефакто предоставят личните си средства на държавата си да ги харчи от тяхно име/, а предпочитат държавата им да харчи парите на някой друг, на други данъкоплатци - германски, словенски, словашки, полски, латвийски... съвсемне всички от които са по-богати от гърците.

#3 pepe 17.07.2015 в 11:40:52

О-о, къде ми отидоха ХТМЛ таговете за нецензурната част?

#4 pepe 17.07.2015 в 11:47:34

Наместо да подпомогнат държавата си обаче гърците бързаха да изтеглят каквото смогнат от банките, като ги докараха до затваряне и до това да се налага ЕС да създава /отново/ още спасителни механизми специално за тях.

#5 VK 17.07.2015 в 12:15:16

"Този и той се загрижил за "горките гърци", как щели да се "обезверят"... Идва ми да го попитам -...." Питай го, може и да научиш нещо разумно. А и не само той мисли по този начин. Дори е много "мек" при оценката за действията на Меркел и "великия финансист". "...обаче гърците бързаха да изтеглят каквото смогнат от банките, като ги докараха до затваряне ..." Глупости на търкалета! Заслугата за това е на Меркел и сие! Банките затвориха заради отказ на ЕЦБ да предостави финансиране. И то не подарък , а просто банкноти за разплащане. Което е нормална практика във всички банки по света. Никой не държи налични всички пари в трезора. Когато се налага се получават от централните банки. Затова при теглене на големи суми кеш се прави предварителна заявка - да се поръчат необходимите банкноти. Нещата от последните седмици показаха една посока на развитие в ЕС, която е, меко казано, доста стряскаща. Но пропагандната машина работи на пълни обороти, за да замаже и изкриви нещата. Все пак, има хора , които разбират и надявам се, че ще стават все повече. И ще се чуват все повече такива мнения, което не е лошо, а напротив - биха могли да подействат като коректив на случващото се. Надявам се да се тръгне във вярната посока , защото другата не води до нищо добро....

#6 pepe 17.07.2015 в 12:39:03

Не ама да. Глупости на търкалета са твоите. Знам, че има и други финансисти в света, които одобряват bailout - в края на краищата и САЩ прибегнаха до това - на никого не разкриваш тайната на топлата вода. Банките в Гърция затвориха поради същата причина, поради която всяка банка затваря при масови тегления на големи пари в брой - ограничена ликвидност - би се случило с всяка банка в света. ЕС предоставя на европейските банки един допълнителен подсигуряващ механизъм - който дефакто е bailout - обезпечаване на банките с пари на данъкоплатците. Само дето в случая с Гърция, зада могат гръцките банки и държава да продължат да функционират bailout-a се прави не с парите на гръцките данъкоплатци, а с тези на останалите данъкоплатци в Еврозоната. И колкото икономисти има, които са за това, толкова има и такива, които са против. Гърция нямало да може да развива икономиката си? И Етиопия не може - там деца умират от глад. А български пенсионери ровят /може би не са толкова много напоследък/ по кофите за боклук. Когато видя гръцки пенсионери да ровят по кофи за боклук, гръцки деца започнат да умират от глад, а ООН обяви хуманитарна катастрофа - тогава това може да ме разчувства. Дотогава - има много хора по света далеч по-гладни от гърците и намиращи се в много по-безнадеждна ситуация от тях, при това хора, които не са си виновни сами, защото не са плюскали десетилетия наред на софрата, приготвена им от целия Европейски съюз.

#7 pepe 17.07.2015 в 13:08:40

Гърция отдавна не отговаря на критериите за членство в Еврозоната и трябваше отдавна да е изхвърчала от нея. Но понеже гърците са "специални", наместо да ги оставят да се борят сами с хиперинфлацията след като върнат драхмата, им дават още и още заеми. И в края на краищата всички знаят, че няма да ги върнат, но поне германците ще направят така, че да им дадат /в продължение на 10-тина години/ урок, който да запомнят. И още нещо да ти кажа VK - аз по принцип съм резервиран по отношение на европейската икономическа политика /както например много американски и британски икономисти имат несъгласие с нея/ - "монетарния баланс преди всичко" - позиция която съм изразявал, но това въобще не се отнася до политиката спрямо Гърция в момента, защото при гърците дисбаланса е минал всякакви разумни граници и единствения начин това да се промени поне до известна степен, е да бъдат принудени. Гърците не могат до безкрайност да бъдат преференциално подпомагани за сметка на цялата останала Европа. Това е особена форма на етническа сеграгация. Британия също ясно заяви позицията си по гръцкия дълг, като каза, че британските данъкоплатци няма да плащат гръцки дългове.

#8 pepe 17.07.2015 в 13:50:33

Доста европейци още не са забелязали, вкл. и въпросния господин Хабермас, обаче ЕС след разширяването вече не е клуб за богати джентълмени, в който Гърция е бедния роднина, когото всички потупват по гърба и черпят с пури, защото е "от добро семейство". След разширяването не толкова богатите станаха поне толкова, колкото богатите. А и целият свят се променя. Вече никой не може да играе ролята, която е играл в клуба за богати джентълмени и всички, включително и страните - стари членове на ЕС, срещат трудности с откриването на новите си роли и приспособяването към тях.

#9 VK 17.07.2015 в 14:10:26

"Британия също ясно заяви позицията си по гръцкия дълг, като каза, че британските данъкоплатци няма да плащат гръцки дългове." Да , казаха го, обаче какво всъщност имаха предвид е друг въпрос. Позицията им далеч не е подкрепа за Меркел. "....аз по принцип съм резервиран по отношение на европейската икономическа политика /както например много американски и британски икономисти имат несъгласие с нея/ - "монетарния баланс преди всичко" ...." Да де, ама точно тази политика срути Гърция и е причината за случващото се в момента. Опит да се прикрият грешките, а може би и по-сериозни неща. Имаше два доклада на МВФ. Първият беше известен на групата преговарящи от ЕС преди да отхвърлят предложения от Варуфакис план и да предложат нещо, което докара "Охи" -то. Гръцкото предложение беше точно това, което казваха и от МВФ. Вторият анализ също е бил известен, още в неделя на групата , но никакво внимание от страна на "финансовия гений".... Явно целта, през цялото време, не е била разумен компромис, а ....разправа с Гърция и урок за другите.

#10 TheRock 17.07.2015 в 14:27:34

pepe | 17.07.201513:50 В крайна сметка това поведение на ЕС и ЕЦБ подкопава устоите на самия съюз!!! Не го ли разбират това тези хора???

#12 AlahAkbar 17.07.2015 в 15:33:24

Германия е хегемон в Европа. Колкото и да се пенявите.

#13 dedo adji 17.07.2015 в 15:40:54

...точно тази политика срина Гърция... WC, ти да не си алтернативен ник на Хабермас? Предлагам ти един по-подхождащ ник ХАБЕРСИНИХТ. По-промит мозък от твоя имат може би само Ончо или Ролинс. Всъщност сте на кантар, дерзай в благородното състезание. Гърция я срути гръцката увереност, че и занапред ще продължава безплатният гювеч, подкрепена от специалното отношение на цял свят към родоначалника на новата европейска цивилизация. И сега, като хипопотама от стария виц са затънали до гуша в калта и пак си отварят огромната уста и пищят "Ама вие като българите ли искате да ни направите!" Ей само за тия думи заслужават 8 милиона ритника в калните муцуни. Но не бой се. Пак ще им се размине, за разлика от нас. Пепе, с теб сме имали и сигурно пак ще имаме разногласия, но тук не мога да не ти се радвам. Само дето не съм сигурен, че ще минем толкова леко и се съмнявам в обновлението на ЕС. Той си остава клуб на богати и поразорени джентълмени и Гърция си остава копелето на прп-пра дядото с по-чиста благородна кръв. С разширението раздадоха членски карти на няколко стюарди, като те си остават стюарди и задачата им е да подпират вратата да не влезе един мужик. Нас, като заподозрени в роднинство с мужика, ни държат в ъгъла, и не се усещат, че ние сме предният пост на фронтовата линия между Европа и Азия, между исляма и цивилизацията. Някой ден ще се усетят, само да не стане късно.

#14 pepe 17.07.2015 в 15:47:07

VK, Единственото, до което Охи-то на гърците доведе е по-лоши условия /по простата причина, че след като изнагляха по отношение на немците, които ги спонсорират от години, онези също казаха, съвсем основателно, Nein и въпроса вече въобще нямаше как да е само икономически/ и до забавяне и пропускане на плащания, което пък доведе до нужда от спешни "мостови" заеми само зада не стане още по-лоша ситуацията за Гърция. Ако МВФ наистина са готови да бъдат толкова щедри към Гърция, що бе душко не им опростят направените от тях заеми, ами искат от ЕС те да им опростят тяхната част и освен това спешно /ама веднага / да им дадат пари с които да си платят падежите по заемите от МВФ? А? Приказката за помена с чужда пита чувал ли си я? Кризата в Гърция въобще не е заради монетарната политика на ЕС, бавното развитие на ЕС е заради това, за което и бавно развитие ЕС и специално Марио Драги търпят критика. Обаче ако кризата в Гърция беше от това, тя щеше да има параметрите, характерни за ЕС - бавно развитие и финансова изрядност - каквото е положението от финансова и макроикономическа гледна точка в България, която се придържа максимално към точно тази европейска политика, само дето Гърците нямаше да са бедни като българите, тъй като щяха да влязат в този режим от състояние със значителни натрупвания на лично богатство - просто държавата им щеше да се развива бавно, но устойчиво - което е ОК за богати страни /затова и на Западна Европа така и харесва/ и съвсем не толкова ОК за бедни. Състоянието на гръцката държава обаче въобще, ама ВЪОБЩЕ няма тези характеристики. Съответно - за него не е виновна политиката на ЕЦБ - виновни са си гърците и то си е лично тяхно произведение на изкуството. В резултат на тяхната си икономическа политика, те нямат нито развитие - било то бързо или бавно, устойчиво или с кризи, нито изрядни финанси. Всъщност те минават от криза в криза, след всяка такава са по-зле икономически, спасяват се с още нови заеми... и така до кога? Те не само не са с европейска характеристика, те сауникални за света - единствената държава с богати граждани, която като държава съществува чрез заеми от чужбина. Всъщност са те и САЩ - двете, само дето Гърция не е САЩ и "не може да си го позволи", и дори целия ЕС не е САЩ и не може да си позволи да води тяхната икономическа политика, основна характеристика на която е "ваденето" на пари от thin air, понеже те са си извоювали в света положение, в което могат да го правят. А до какво води политиката на американските икономисти в собствената им страна? Няколко трилиона дългове. Самоче отново - САЩ могат да си го позволят, но в момента са точно единствените, които могат да си го позволят и най-вероятно дори теоретично в света може да съществува най-много, най-много/!/, една страна, която може продължително време да води финансова политика, основаваща се на безконтролно нарастване на външните дългове. Всички останали, в това число и ЕС и Гърция трябва, налага им се, да си контролират дълговете, специално външните, защото всички трябва да си ги плащат.

#15 dedo adji 17.07.2015 в 15:55:47

Графе, българските пенсионери ровеха по кофите още по времето на др. Жан Виденов, когато ББ беше световно неизвестен. Не съм му адвокат, ама малко обективност не вреди.

#16 VK 17.07.2015 в 16:44:13

Деди, не са ти ясни некой работи , не се напъвай Рере, бъркаш причини и следствие, а и куп други неща. Не може да свиеш дадена икономика и да очакваш по-добри финансови резултати. Пробваха с Гърция и се видя резултата - положението е като в САЩ през 30-те години, ако не и по-зле. Как със всичките "мъдри" реформи се сви БВП с близо 30% за 4-5 години??? Коя икономика би издържала да плаща и заемите? (Толкова са прокопсали и другите дето пробваха този метод. Но никой от другите не е имал такъв дълг.) Тия, дето са ги предложили "реформите", да си късат дипломите и да одят да копат, щото явно друго не могат. Освен, ако не им е била целта оправяне, а забатачване! Което и при последните преговори май си беше основната цел...

Новините

Най-четените