Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Защо не бива да слагаме аспирин в туршията?

Хубав оцет е напълно достатъчен Снимка: iStock
Хубав оцет е напълно достатъчен

И до днес повечето рецепти за вкусна, хрупкава туршия включват аспирин. Така гласят тефтерите на баба, че понякога и на прабаба, което ни заблуждава да следваме сляпо техните инструкции, макар че могат да се окажат изключително вредни.

Всъщност преди началото на XX век в България аспирин почти не се намира, но туршии се правят щедро.

Българите умело консервират за зимата разнообразни зеленчуци - моркови, карфиол, разнообразни чушки и краставички.

И не се притесняват за тяхната трайност и хрупкавост, защото към тях се добавят и мощни консерванти като сол, захар, мед и оцет, които са напълно достатъчни за съхранението на зимнината.

Снимка: iStock

За естествена ферментация се използват още кочани царевица или хрян и те също създават кисела среда, достатъчна да запази зеленчуците хрупкави и свежи.

Дори и след навлизането на аспирина в страната ни, той почти не се използва за консервиране. Домакините разчитат все още на прастарите рецепти, в които аспирин няма и се разчита на естествената киселинност на маринатата.

През 60-те години обаче трикът с аспирина, вече произвеждан в България и масово достъпен, някак си успява да се наложи върху иначе изпитаните оцет, сол и захар.

Някои смятат, че аспиринът предпазва по-добре от разваляне на туршиите.

Ацетилсалициловата киселина действително има антимикробно действие и заради него домакините приемат, че зимнината ще остане чиста и няма да развие микроби, които да я развалят.

Други мислят, че аспиринът прави туршията по-мека и блага на вкус.

Трети не се замислят, защото рецептата с лекарството се превръща в "изпитана" и виждат как чуждите туршии издържат цяла зима. Това ги вдъхновява да следват сляпо инструкциите и да слагат щедро от медикамента в зимнината си - не само туршия, но и кисели краставички например.

Навикът продължава и до днес.

Аспиринът в зимнината обаче може да е опасен, особено за хора със здравословни проблеми.

Хранителните експерти са убедени, че методът с аспирина е остарял и напълно ненужен.

Те посочват, че медикаментът всъщност не убива микробите в бурканите и може да създаде фалшиво спокойствие, че зимнината е в безопасност от разваляне. С други думи, ако туршията издържи наистина дълго време, то това ще е най-вероятно заради другите консерванти в нея и най-вече заради оцета.

Снимка: iStock

Лекарството е опасно за хора с високо кръвно и склонност към кръвоизливи и туршиите с него са истински опасни за тях.

Вредни са и за бъбреците и могат да забавят или увредят тяхното функциониране. На онези, които имат язви или са склонни към тях, е напълно забранено да ядат туршии и зимнина с аспирин.

Същото важи и за консуматори, които имат алергии - аспиринът е силен алерген.

Затова не само можем да пропуснем лекарството, а и трябва. Хубав оцет - ябълков или винен - е напълно достатъчен.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените