Гърция се подготвя за обявяване на фалит

Гърция се подготвя да обяви контролиран фалит по държавния си дълг, ако не постигне споразумение с международните кредитори до края на месеца, съобщава Financial Times.

"Правителството, което бързо привършва парите за плащане на заплати на държавните служители и пенсиите, реши да се откаже от изплащането на 2,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, които трябваше да бъдат преведени през май и юни, ако не се постигне споразумение", пише изданието.

Ако международните кредитори не подпомогнат финансово Гърция, то няма да има друга възможност, освен дефолт, казва пред изданието анонимен източник от правителството.

Евентуален гръцки фалит би бил безпрецедентен шок за еврозоната, посочва Financial Times. Предупреждението обаче може да е тактическа стъпка в преговорите, целяща получаването на възможно по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция. Европейските правителства също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки фалит, отбелязва изданието.

Малко по-късно гръцките власти опровергаха информацията със заявлението, че преговорите вървят към "бързо" намиране на решение, съобщи БНР. От канцеларията на гръцкия премиер Алексис Ципрас обявиха, че Гърция не се готви за каквато и неплатежоспособност по дълга като същото важи и за нейните кредитори. Преговорите протичат бързо и в посока към намиране на взаимноизгодно решение. Това което изглежда, че измъчва непрекъснато мнозина е, че гръцкото правителство е твърдо решено да сложи край на политиката на строги икономии.

От 2010-а година насам Атина е държана в състояние на платежоспособност благодарение на спасителна финансова програма на ЕС и МВФ за общо 240 млрд. евро, но от миналия август страната не е получила никакви свежи заеми, съобщава БНР. В последно време Гърция продължава все по-бързо да губи парична ликвидност и трябва да постигне споразумение с кредиторите си относно предложения от гръцките власти списък с реформи, преди да разчита на размразяване на останалите 7,2 млрд. евро от спасителната програма.

#1 boris 14.04.2015 в 11:15:05

За Гърция има спасение, но не и за Ципрас, след заиграването му с руската карта. Говори се, че кредиторите работят по свалянето му и популяризиране на новия премиер Иванис Маврокостинакис

#5 паяка 15.04.2015 в 16:39:06

Константинова, къде видя друсане в тоя красив танц, бе зла жено? https://www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM

#6 deowin 15.04.2015 в 23:04:37

>заеми с високи лихви Лихвите по старите гръцки заеми са всъщност доста ниски, включително по тези от периода 2009-2014, когато гръцките частни кредитори са били принуждавани да приемат лиски лихви по притежаваните от тях гръцки държавни книжа, докато същевременно приемат загуба на номиналната им стойност от средно над 50%. Което беше възможно с парите, наливани от помощите на ЕС - около 240 милиарда евро. В случая Ципрас вероятно си играе с огъня, защото залага на това, че европейските му съседи биха понесли съществени загуби ако гръцката къща изгори в пожара, и, съответно, няма да го позволят независимо колко простотии си позволи като, например, заигравките с Русия, която за щастие се оказа достатъчно финансово притеснена, за да не може да си позволи да прикопа Гърция. И все пак ЕС може да се окаже с достатъчно големи топки и да остави Гърция да фалира, да излезе от евросъюза и да се върне към драхмата, при което най-вероятно Гърция я чакат финансова криза, много сериозна инфлация и десетки години изолация от капиталовите пазари. Но би послужило за доста добър пример на другите държави от ЕС, по-конкретно на останалите 4 от PIIGS.

#8 паяка 16.04.2015 в 10:17:50

Гърците и македонците танцуват грациозно, леко стъпват, не причиняват болка на земята, жалят я, обичат си я, за разлика от прословутото " Дръж се Земьо, шоп те гази!" Ако желаеш го приеми и метафорично, драга Виктория Константинова.

#11 Xaoc 17.04.2015 в 11:26:57

Деоуин "залага на това, че европейските му съседи биха понесли съществени загуби" - Ние така и така сме свикнали на мизерия. В България съществени загуби могат да понесат основно богатите работодатели, които така или иначе плащат мизерни заплати на служителите си и най-много да се увеличат безработицата и емиграцията. Тоест на човек, които така или иначе няма нищо, няма какво да му вземеш.

#12 паяка 17.04.2015 в 11:42:04

Хахаха, ето как се стига до комунистическо мислене "Нека господстващите класи треперят пред комунистическата революция. В нея пролетариите няма какво да изгубят, освен своите окови. А ще спечелят цял свят." — Карл Маркс , съвместно с Фридрих Енгелс, "Манифест на Комунистическата партия", 1848, IV глава

#13 deowin 17.04.2015 в 16:57:49

Xaoc, под европейски съседи изобщо нямах предвид България. България очевидно е последна дупка на кавала що се отнася до това дали ЕС ще продължи да налива пари в една безотговорна и предизвикателно незачитащa Гърция, най-малкото защото приносът ни в хазната на ЕС, макар и с незначителен размер, е все пак твърдо отрицателен.

Новините

Най-четените