Свикват Съвета за сигурност на ООН заради Тръмп

Съветът за сигурност се събира на извънредно заседание заради едностранното признаване от САЩ на Ерусалим за столица на Израел. ООН настоява, че разногласията за статута на Ерусалим трябва да се решат посредством преки преговори между израелците и палестинците, съобщава БНР.

В заседанието чрез видеоконферентна връзка ще се включи и пратеникът на ООН в Близкия изток Николай Младенов, който, по думите на заместник-говорителя на ООН, е "водещият експерт на място".

Срещата ще се проведе на фона на нарастващо напрежение, информации от региона за вандализъм и пострадали при сблъсъци, както и призиви арабският свят да прекрати участието си в преговорите за мир до момента, в който президентът Доналд Тръмп оттегли своята прокламация.

От американска страна коментират, че към момента няма промяна в плановете на вицепрезидента Майк Пенс за посещение в Близкия изток по-късно този месец. Уверението идва след като високопоставен представител на Палестинската автономия, цитиран от АП, заяви, че отказва да се срещне с Пенс.

От Белия дом заявиха, че визитата и срещата с палестинския лидер Махмуд Абас не е отменена и всяко решение за оттегляне от тази среща ще бъде "непродуктивно".

Към момента американското външно министерство е ограничило пътуването на държавни служители в Ерусалим и Западния бряг и предупреждава гражданите да избягват места с много хора.

#1 TheRock 08.12.2017 в 09:12:32

Тръмп пак разбърка картите на някой!

#2 Arnestoo 08.12.2017 в 09:43:15

Разбърка.....това е като да признаеш, че Кирил и Методий са македонци

#3 dedo adji 08.12.2017 в 13:01:05

Айде, пак се уредихме с международен функционер от висок ранг. Николай Младенов водещ експерт на ООН. Експерт по какво? Знае ли поне арабски? Ама то квото ООН-то, такъви и експертите му. Някой да помни ООН да е решило задоволително поне един въпрос? Не може един град да бъде столица на две държави. Когато Берлин беше разделен столицата на ГФР беше в Бон. А Ерусалим не е разделен. Владее се едностранно от Израел, колкото и неприятни асоциации да събуждат израилтяните. А палестинска държава никога не е имало. Палестина винаги е била в състава на някоя империя, последно не британската, която се отказва от нея, поради нежелание да положи усилия да я задържи. Тръмп явно иска showdown, с което, обаче ще обедини арабите и всичко мюсюлмани, а то не е добре за цял свят, вкл. и Америка. По-добре беше да се трепят помежду си, та да им останат по малко ресурси срещу белите. А по българската телевизия вече се чу заканата на един софийски арабин, че ще плачат европейските майки. И никой не се мърда да разплаче неговата.

#4 TheRock 08.12.2017 в 15:25:03

Едни танкери чакат в морето цената на петрола да скочи! И ще вземат да дочакат! САЩ са си напълнили резервите и само такова нещо може да повлияе на цените.

Новините

Най-четените